Stefan cel Mare si Leptopisetul din Garage

Moldova. Anii ‘60 – ’70. Adica, 1460-1470. Intr-o cetate…
– Maria ta, Maria ta, o, o, o… vinit curierul!
– Furierul?
– Nu, Maria ta, curierul. (?!)
– Ba, trogloditule, de cate ori ti-am zis sa-mi vorbesti cu “Maria Ta”… cu “Ta” mare, nu cu “ta” mic?!
– … , “zise” trogloditu’.
– Si daca vreau eu, “Maria-Ta” poate sa aiba cratima! Ca MA-TA! ‘Nteles?
– Stiti, mama nu mai e… nu mai poate avea cratima…  – ingaima trogloditu’ cu buza-i rasfrangandu-se peste barbia tremuranda.
– Bine! Adica… Rau! Ca, Ma-sa, atunci! – zise Stefan aratand spre unul din sala tronului, mai in departare;
– Da’, nici mama… preamarite! – striga cel din salauitandu-se printr-un binoclu la Stefan.
– Preamarite? Razi de mine? Da binoclul jos de la ochi! (cu toti stim ca Stefan nu era preamarit, eventual preamicsorat, sau preamicut)
– Unde ramasesem, ca m-am luat cu …

– A venit curierul, Maria-Ta!
– Si ce a adus? Nu-mi spune ca produsele de la Avon? Eu comandasem ceva si de pe “Leptop Garaj”.

logo (1)– Nu, nu Avon. O vinit, un pachet, ca o… ca un… asa… ca un scut moale… o platosa, da’ moale. Adica…
– Platosa moale? Scut? Ba, scutu-te-n…  Ba’, voi nu sunteti intregi? Care-ai comandat, ma, asa ceva? Ada’ pachetu-ncoa’ la mini!

Vine trogloditu’ cu pachetul.

– “Bine, mai… Capsuna!” , zise Stefan cinefilul, (n.r. BD – Brigada Diverse, filmul) Pai, aista nu-i scut. Ia uite! – zise Stefan, in timp ce deschidea pachetul.
– Aista-i rucsac di lieptop, ma! Lieptopul meu Toshiba, ma! Liep-top !To-shi-ba!  Intelegi? Capisci? In ce sa-l car si io, in lupte? Sa-l agat asa de cal? Aista-i profesional. E in stare sa lupte si in locul meu!
rucsac-hp
– Stiti, japoneza, Sire? Pardon, Maria_Ta… Mi se trage de la cursurile de anglo-saxona. Toshiba am si eu bateriile alea, de le pun la faclia aia electronica luata saptamana trecuta de pe faclia-electronica.moldova.md.

– Ba, anglo-saxofonistule, aista-i leptop de te uiti la el, ca intr-o oglinda si vezi, can’ vin turcii. Intri pe camerele laif, si vezi pe uni-s, dupa care atacam. “Apropeaux” de asta, pardon mai frenci, vreau sa imi mai comand o baterie de rezerva, ca pe camp acolo nu am de unde incarca, iar dinamul de la cal are o problema, vezi poate o rezolvi!
model-dynabook-tx-67
– Laiv! – Camere laiv… zise incepatorul de la anglo-saxona

– ??? “zise” Stefan.
– Sunt… Ma scuzati, nu stiu ce m-a apucat. – ingaima trogloditul anglo-saxon

– Sa trecem peste, dar mai tarziu, sa-l puneti cu nasul in fum de ardei iute si chilli… Leptopu’ aista, o sa ma ajute, sa inving din nou, si mai mult decat atat voi pute’ vedea, unde mai pot construi biserici, ca s-au cam inmultit, si nu prea mai stiu pe unde le-am tot pus…  

– Exact Maria-Ta, daca te uiti pe… – interveni taranul troglodit
– … Bing!, zise Stefan…

– Bing! si tie Maria-Ta! Sanatate! da’ io ziceam de Maps. Gugal Maps. Niste harti…
– Pai si io ziceam de Bing, tot harti, ma lesi sa vorbesc?! … Si as fi putut vede chiar acum, ca ma conectam Oaierles, daca ciobanu’ de la tehnic, termina de instalat rutarale!
Dar in schimb, o sa imi iau “apropeaux” de Oaierles, niste casti stereo, sa aud batalia mai bine, cand va bateti voi acolo in fata, si ca sa nu-mi mai iau la veceu, lieptopu’ cand ascult muzica, ca bat castile astea pana la 10 mietri.
casti-wireless-laptop-a4tech-rh200
– Marite, Marite, l-ai luat la un pret bun, ce troc ai facut?
– Daaa, buun, ca mie mi l-au trimis pe curier, moca! Adica nu am dat nimic… la transport! Toate aistea au pret bun acu’ ca m-a facut de doar 3 oi, 2 capre, si 5 saci de cucuruz! Plus ca mi l-au trimis repede cu caruta rapida, si daca nu-s multumit de ele imi da oile si caprele si cucuruzu’ inapoi. E, cum ii?

– Ii bun, Maria Ta, asa, da’ ce configuratie are?

– Configuratie? Voghieste frumos, da-te-n ma’… E asa texturat pe capac, si are multe butoane, si gauri. Uite, scrie aici pe hartiile aistea… ca mi-a dat-o tot in trocu’ asta. Ce e asta? Ca tu stii, trogloditule, cu engleza, io mai mult cu japonieza…
– Da, buuun,  zice ca si repara dansii acolo la ei,  adica orice s-ar intampla: ca il scapati sub copchitele calulu’, sau ca dati cu barda intr-insul, sau ca vi-l fura turcii, si va pun componente turcesti, sau daca e strapuns de sabii sau sageti. Deci, orice ar fi, preamarite, ti-l repara! E, asa-i ca-i misteaux? 

– Da, misteaux! Adica, ii di bini?! – repeta si Stefan
– Ii bini, bini, bini di tat! Sa vedeti acu’ ce o sa moara toati fimeile si fetili, dupa dumneavoastra, sire. – exclama anglo – taranu’.
– As prefera SA MOARA TURCII! – tuna Stefan.
Hmm, cum, a sunat asta… Sa moara de sabia me, nu dupa… mine. Intelegeti voi!

Asa, si tot, la leptopu’ ista, as mai vrea doi jigabaiti sau patru, in plus fata de cei doi care ii avea la RAM.
Caci in aceste locuri… (si Stefan lua o pozitie solemna) …

goodram-modul-4gb-1333mhz Noteaza Asta, cUreche!…

“Eu? Imi apar saracia, si nevoile, si neamul,
De-aia mi-au dat ei patru, mi-au marit RAMul
Si nu mi-s prieteni, numai mie, ci si tie-ti “este”,
Comand de pe sait, c-au preturi de poveste!”

– Frumos Maria-Ta, da’ sa o inregistram la OSIM ca, o sa o foloseasca si unu’ Mihaita Eminovici peste ceva ani – zise Ureche. Grigore Ureche.

– Pai, ba, cUreche… – continua Stefan
– Ureche, Maria-Ta, nu… Cureche. Curechi, is altceva.
– Bine, ba, Grigore, esti varza (n.r – curechi) pai in leptopu’ asta intra toata scrierea ta, pe cei cincisut’ de jigabaiti aflati intr-insul.
western-digital-500gb

– Aaa, da?! -exclama Ureche.
Si deodata, discutia fu intrerupta de strigatele troglo-anglo-taranului…

– SORICELU’, Maria-TA! Ai grija, soricelu’!!! NA! ‘tu-ti natia ta de parazit rozator! – racni, narodul, izbind cu buzduganul intr-un obiect micut.
– BAI, IDIOTULE! – sari si Stefan. Ai, mi-ai distrus mausul, primit cadou de la soacra-mea, si era si oaierles… Aaah, Mama!
Tineti-ma, ca-l fac una cu pamantu’! 

… Si au tinut-o mult si bine asa. Si ar fi fost citita si azi, in Leptopiset, daca trogloditul nu ar fi dat din greseala delete, la ce scria Ureche. Grigore Ureche. Iar cei de la Leptop Garage, par a fi un “Prieten, peste timp si spatiu!”.

“Devino fan-ul paginii de Facebook Laptop Garage pentru a beneficia de super oferte!”

 

One Reply to “Stefan cel Mare si Leptopisetul din Garage”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *