Quidam – o poveste ce trebuie traita

“- Fanny, stai acolo! Pastreaza-ti controlul! Asa… Ai grija, Fanny!”

Asa imi spunea bunicul, cand eu catarat fiind pe genunchii lui indoiti, el stand pe spate, iar eu pe picioarele lui, incercand sa imi creez un echilibru perfect exact asa cum vedeam la televizor. In film. Imi imaginam ca sunt exact ca Fanny, ca un saltimbanc.
Despre ce vorbesc? Poate unii nu stiu sau au uitat. Vorbesc de “Saltimbancii” (1981) si “Un saltimbanc la Polul Nord” (1984). Filme romanesti in care personajul feminine “Fanny” era actrita Carmen Galin, ce executa diferite acrobatii, intr-un circ de romani de acum circa o suta de ani. Filme ale copilariei mele in care circul imi transmitea multe in plin comunism cenusiu. Imi transmitea imagini colorate desi aveam televizorul Diamant in alb-negru. Imi creea povesti si visuri. Sa mai zic ca era si Fram, ursul polar, pe acolo? Un urs atat de drag incat acum cand privesc in urma parca ar fi stramosul personajelor din Ice Age, filmul de animatie. Desi ar trebui sa fie invers, normal. 😉

Am ramas cu gura cascata cand am fost cu adevarat la circ pentru prima data. Probabil ca asa a stat gura mea mult timp si dupa ce s-a terminat spectacolul si probabil ca eram tinta glumelor colegilor din scoala generala, cu care fusesem la spectacol.
Circ? Animale nemaivazute, supermani, super-femei, clovni ciudat de haiosi, muzica live si un prezentator carismatic. Totul impletit intr-un spectacol grandios desi era in plina era d-aia “rosie”. Romanii nostrii au stiut intotdeauna sa fie… artisti.Indiferent de timpurile in care-si prestau calitatile.

Am reusit cuva sa transmit emotiile unui circ adevarat si fiicei mele de 8 ani, desi astia mici din generatia asta sunt foarte  greu de impresionat avand in vedere cata informatie vine din toate partile si cat mai diferita, filme 3D, distractii nemaivazute etc. Pentru ea emotia circuluia fost cu adevarat… emotie, Emotie ce mi-a transmis-o vizibil si mie. Am simtit asa cum am simtit si in copilarie, si m-am bucurat alaturi de ea la spectacolele de circ vazute.
Spre surprinderea unora, n-am fost la cei del Cirque du Soleil. Zic spre surprinderea unora, caci lucrand intr-o companie ce faciliteza cumba accesul la bilete Cirque du Soleil… nu mi-am luat inca bilete la spectacolele lor. Nu stiu de ce n-am facut-o dar simteam ca trebuia sa fac asta dupa ce fii-mea intelegea conceptul de circ, de la nivelul de baza, pentru a pretui cu adevarat si intelege spectacolul grandiose oferit cei de la Cirque du Soleil.
Bilete puteti gasi aici.

Acum cu spectacolul de la Bucuresti – Quidam – si cu ocazia oferita de Blogal Initiative, sunt mai aproape ca niciciodata de un asemenea show mondial. Eu si… fii-mea. Amandoi uniti de aceeasi emotie. O legatura speciala. O intelegere din priviri.

Quidam – nu e un spectacol nou. Dar e un spectacol marca Cirque du Soleil inca din 1996, cand a avut premiera mondiala.si a bucurat milioane de oameni de pretutindeni, de atunci.
Quidam este ca o poveste suprarealista in care tanara Zoe este plictisita iar parintii ei o ignora, fiind distanti si apatici. Acum, in incercarea de a scapa din lumea asta anosta, Zoe aluneca in lumea imaginara unde intalneste tot felul de personaje ce o ajuta sa devina ceea ce este cu adevarat in sufletul ei.
Quidam este un spectacol gandios in care toata priceperea producatorilor francezi se vede si se simte din plin. “Se joaca cu casa inchisa” este cat se poate de plauzibil, avand in vedere specatcolele din Romania de anii trecuti ca Alegria si Saltimbanco.
Circul celor de la Cirque de Soleil, nu e circ. Este arta pura dusa la un nivel in care circul pare ca si-a gasit drumul spre alte dimensiuni.

Voi incerca sa-mi gasesc din nou echilibrul ca Fanny, personajul romanesc, si sa pasesc in lumea Quidam ca sa stiu cat de sus pot ajunge oamenii, ca sa-mi dau seama ca este de fapt un nou inceput, o noua era, o noua lume a circului.

Romexpo, Pavilionul Central, București

Program (29 ianuarie 1 februarie 2015)

Joi, 29 ianuarie, orele 20:00

Vineri, 30 ianuarie, orele 20:00

Sâmbătă, 31 ianuarie, orele 16:00 și 20:00

Duminică, 1 februarie, orele 13:00 şi 17:00

quidam

 

(Articol Premiat Blogal Initiative – bilete pentru 4 persoane la Cirque du Soleil)

One Reply to “Quidam – o poveste ce trebuie traita”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.