O Franciză de Succes poartă numele de ”The Coffee Shop” (povestea mea)

Inchide ochii. Inchide puţin, ochii. I-ai închis? Ok, acum imagineză-ți că ai in mâini un pachet de cafea, din acela vidat. Presupunând că trebuie doar să-l deschizi ca să laşi aromele să zboare, permite-i aerului să pătrundă doar cât să aducă rapid cu el din interiorul pachetului arome ce te vor innebuni. Deschide pachetul! Trăieşte momentul. Inspiră aroma ce te înconjoară, te învăluie si-ti trezeşte simţuri pe care le credeai amorțite, amintiri nebune din ani frumoşi, sentimente de dagoste si desfătare fără limite.

Deschide ochii! Uită-te la ce ții in mâinile tale. Eşti surprins sa vezi că in fața ta se afla o ceaşcă de cafea fierbinte? Ei bine, aceasta este cafeaua ta. Savurează-ți momentul. Eşti la The Coffee Shop.
2-112x112

Cu ani in urmă, pe vremea când nu aveam voie cafea fiind prea mic de vârstă, eu Mandache, mă duceam de fiecare dată întins la cutia in care fie mama , fie bunica, isi tineau cafeaua si o deschideam inspirând aroma aia care venea dintr-o altă parte a galaxiei, parcă. O Galaxie a Cafelei. O stii, aia de lângă Calea Lactee, si care mixate impreuna dau un Capuccino de care a auzit orice Creator al Universului. 🙂


Ok, ho! Stai aşa Mandache că te-ai dus un pic prea departe, revin-o cu picioarele pe Pământ, ca avem nişte treabă pe aici.. Nu uita totuşi de unde a plecat toată nebunia la care iei parte! Nebunia cu cafeaua si cafenelele, zic. Hai sti tu in călătoria mea!

Imi aduc aminte ca ma adunam pe lângă bunica-mea când mai stătea de vorbă cu o prietenă la o ceaşcă aromată de cafea. Veneam in punctul culminant, cel in care intorceau ceştile cu fața in jos, astfel incât să-şi ghicească una-alteia diverse, despre viată. Imi puneau si mie într-o ceşcuţă mică puţină cafea si mai mult zaț, tocmai pentru a fi si eu “acolo” in lumea aia fantastică.

Iti dai seama ca eu nu vedeam decât cavaleri Jedi, un Darth Vader care era peste tot, partea întunecată a Fortei o reprezenta cafeaua împrăştiată in tot Universul acela dintr-o ceaşcă. De aceea imi placea sa spăl eu ceştile de cafea, presupuneam ca sunt un Jedi Master care aduce Lumina in Intuneric. Numai ca al naibii întuneric mirosea atât de frumooos… 🙂

Anii au trecut, iar predicţia buncii care imi citise in cafea ca eu voi ajunge un curajos voinic ce călărea un cal maro si se lupta cu zmei, s-a adeverit parţial. Si când spun parţial, mă refer la partea legată de culoare. Aia cu voinicul se pune si ea, desi nu mergeam la sală. 🙂 Cavalerul Jedi din mine, mare amator de cafea, era la facultate. Nu o facultate de cavaleri Jedi, ci o facultate de management comercial. Ceva se lega. Ce nu se lega, era faptul că nu reuşeam să fac un capuccino să arate foarte bine in ceaşcă. What?!

9703d49c8371b2f16625108a80a7eb41_view (1)
Da, lucram la un restaurant. Eram barman de restaurant. Ca tot omul care este la facultate si este nevoit sa mai si muncească pentru experienţă, pe mine m-au impins Forţele Întunericului de Culoarea Cafelei aka FICC 🙂 să devin un Maestru al Cafelei. Nimic mai complicat! Așa am aflat cum e cu gradul de prăjire, cum e cu râşnitul cafelei, ce granulație să aibă, cum e cu espressorul, cu scafa, cat de tare să presezi cafeaua, care e stretto, care e lungo, cum e cu capuccino, decofeinizatele si alte chestii fantastice pe care le faceam in bar. Să nu uităm  de vestita spumă de lapte pregătită cu steamer-ul. Ah, câţi litri de lapte (majoritatea fiert) am mai consumat pana am reuşit sa fac o spumă ca la carte! Ha-ha… A fost frumos!

Nu, nu eram barista. Pe atunci erau putine cafenele care erau doar cafenele si atat. Se întîmpla prin 2001. Imi aduc aminte cum ascultam poveştile, informatiile tehnice si tot felul de bazaconii de la cei ce veneau sa ne trainuiasca. Unii erau oameni mai in vârstă, cu experienţă bogată, căpătată din ceea ce lucraseră in străinătate. Erau importatori, distribuitori de cafea si care veneau la pachet si cu know-how-ul.

Atunci mi-am zis ca după ce termin facultatea voi face tot posibilul sa-mi deschid o cafenea. Visam la o cafenea. Una mică, cochetă, in care lumea sa se simtă bine. Oamenii sa vină, sa savureze o ceaşcă de cafea pe care s-o laude peste tot. O cafea virală! O cafenea care sa unească oameni, sa-i apropie si mai mult, sa schimbe vieti. Nu, nu zâmbi! Intr-o cafenea simţeam ca stă viitorul meu si al celorlalti. Un Cavaler Jedi care prin Forţa lui va reuşi sa transmită toate sentimentele bune celor ce ii vor călca pragul cafenelei.

Anii au trecut. Experienţa mi-am facut-o in multe alte locuri. Am facut mii de cafele, zeci de feluri de combinații de cafea si lapte, modele care sa apară in spuma (aici alte nebunii!), facultatea o terminasem demult, iar visul de a avea propria cafenea parea tot mai departe. Nu-mi era greu sa o iau de la zero dar nu aveam banii. Banii de început.

Pana intr-o zi. Ziua Z. Am primit niste bani dintr-o moştenire. Da, vestita moştenire. Noroc ca aveam ce sa moştenesc. 🙂 Atunci s-a rupt totul. Am pus punct si-n nebunia mea m-am decis sa imi fac propria cafenea. Cum un nume ca “La Mandache Coffee” nu avea cum sa atragă, iar eu ma îndrăgostisem iremediabil de o cafenea de prin Bucuresti, mi-a soptit “o pasarea” (vezi francize România) că indicat ar fi pentru mine să fac si eu ce au facut ei. Adică sa cumpăr franciza de la ei si sa fac si eu ce fac ei. Exact la fel. Imi placea atat de mult conceptul, mai ales ca venea dupa o rețetă de succes si era brand românesc. Asa mi-am deschis prima cafenea (da au mai urmat si altele, ups!) franciza The Coffee Shop. Prima mea cafenea cu suflet si din suflet!

14563365_1374930812519190_5500521513906311943_n

Am avut nevoie de bani pentru investiţia de început, undeva pana in 80.000 euro, bani care cuprind si taxa de intrare in franciza (9000 euro). O cafenea de de vreo 70 de metri pătraţi.
Cel putin 70 de motive pentru ca sa intri si sa te răsfeți cu o cafea extraordinară sau un ceai, pentru iubitorii ceaiului. Alte 70 de motive pentru care nu am început chiar de jos, de la propria-mi afacere. Printre aceste motive ar fi un ROI (return of investment) mai rapid când ai pe mână o franciză care are deja succes cu imaginea deja creată, cu conceptul, partenerii si know-how-ul.

Maergând pe ideea asta, deşi know-how aveam de puteam da si la altii, am ales cu inima si cu… buzunarul, pentru ca oricât de drag ti-ar fi sa creezi un brand de la zero, este foarte greu, mai ales in Romania. Nu este imposibil dar macină multi nervi, timp si bani. Aşa ca am ales varianta cea mai deşteaptă pentru mine, având in vedere că The Coffee Shop face parte din grupul Partener Coffee Service, unul dintre cei mai puternici distribuitori de cafea in țara noastră.

In plus, am apreciat faptul ca Marian Alexe, acest Yoda (Director General) al afacerii, a plecat si el la randul lui de jos creând un brand de la zero, cu numai 3-4 angajati, si ajungând acum să mute de colo-colo, cu puterea minţii, 1000 de tone de cafea pe an, cu o cifră de afaceri de “numai” 14 milioane de euro in 2015. May The Force Be With Us! 🙂

Sunt şase locaţii in Bucuresti si una in Sofia, Bulgaria. Una dintre locaţiile din Bucuresti este a mea. Este situată la stradă, nu in centrul vechi, dar in zona centrală, înconjurată fiind de o arhitectură veche ce ne dă o aură aparte, usor pariziana. Avem si o mică terasă afară, pe trotuar ce intregeşte universul nostru facând ca relaţia dintr-o cafea bună, proaspătâ, mângâiată de razele soarelui primăvăratic, sa fie una ce te loveşte la coraçon.

4ec1e599e3659695fea143f299bdb2e2_view
Am dat lovitura pentru că știu și simt in fiecare moment ca lumea ne iubeste. Noi suntem aceia care-i energizam încă de dimineață, devreme, pentru a avea o zi fantastică. Punem Forța in produsele noastre, ca împreun să invingem forțele întunecate. Da, suna cam prea Star Wars-ian… dar intelegi unde bat. Cafeaua pentru cei grabiti, to Go, este la mare căutare pentru că mulți sunt numai în trecere, grabiti fiind spre job.

Bineînțeles că avem si oamenii care pleacă mai devreme cu o ora de acasă doar ca să savureze o cafea bună la noi in cafenea. Atmosfera din the Coffee Shop, este atât de specială incât te energizează frumos si-ți dă o stare de bine chiar si dacă numai stai puțin, linstit pe un scaun fară sa consumi ceva din produsele noastre. Atat. Am facut si pariuri cu niște prieteni, pe care i-am invitat sa stea câte o jumătate de oră fără sa consume nimic, să văd dacă rezistă tentatiilor de tot felul. Nici unul nu a rezistat! 🙂

Următorul the Coffee Shop pe care-l voi deschide va fi destinat celor ce au nevoie să zăbovească un pic lângă cană de cafea si cu-n WIFI bun. Freelanceri, bloggeri, oameni din social-media sau oameni de business care au nevoie de puțin timp pentru ei, într-o atmosferă în care se simt bine. Nu mi-e teamă de concurență pentru ca știu ce putem oferi noi, pe langa produsele noastre. Oferim sentimente, emotii, trairi si amintiri cu mult BINE la pachet. Oferim Universul perfect pe care l-am desenat încă din copilărie, transpunându-l într-un business solid, cald, cu oameni, despre oameni. Si cafea, desigur.

Planul meu de a aduce atmosfera noastra, cafeaua noastră, produsele noastre, cât mai multor oameni, mă face sa imi pun in plan încă trei orașe din Romania. Cel mai probabil Brasov, Sibiu si… Piatra Neamț (un oras drag mie).

Cel mai probabil, Mandache iși va crea un brand propriu, la un moment dat. 🙂 După ce voi deveni destul de puternic si stabil, imi voi lansa si propriul business. Un brand nou, un concept nou, cu o viziune noua si o imagine un pic altfel. Romanește, dar românescul acela plin de bun-simt, care unește oameni, frumos si cald. Știu, sună la fel ca și conceptul The Coffee Shop. Da, vor avea multe in comun, dar va fi brandul meu. Un fel de Mandache’s Coffee, in toata țara. 🙂

produse the Cofee Shop
produse the Cofee Shop

Romania are nevoie de astfel de locuri, și nu numai in orașele mari. Strategia mea este de a aduce brandul meu și in orasele mici, de 20.000 de locuitori. Pentru ca oricine are dreptul de a bea o cafea buna, la un pret accesibil, într-un spațiu modern, ce dezvoltă energii pozitive. Nu o cafenea la la orice colt de bloc. O singură cafenea intr-un oras mic, care prin standardele sale, prin imagine, calitate si prețuri bune sa devină atât de puternicî încât să ceară și o a doua cafenea de acest tip in oraș.

O cafenea in care să intre oameni de toate vârstele. Mă refer la consumatori de cafea, de ceai si alte produse conexe. Tineri, vârsta a doua și a treia, de ce nu? Cum este să iesi in oraș la o cafenea frumoasa? Nu o ieșire la restaurant cu mâncăruri și altele, o ieșire la o cafea.

Iesirea “aia” la cafea pe care o aștepti o viata intrega dar care se poate repeta in oricare alta zi, pentru ca tu deții controlul si vei avea si locul in care sa faci asta. Si, cine știe, poate se va gasi cineva care sa-ti ghicească si ție viitorul în cafea, sa-ți schimbe cumva destinul, spre mai bine. 🙂

Pană atunci te invit sa savurezi o cafea cu iz de iubire, la mine la The Coffe Shop.
Iți promit ca va fi o experiență pe care vei vrea sa o repeți cât mai des.

Punem pariu ca nu reziști mai mult de 30 de minute fara o cafea lângă tine? 😉

GAME ON!
francize-logo
photo credit: francize.ro

Articol povestit la o cafea bună, pentru Spring Superblog  2017

 

One Reply to “O Franciză de Succes poartă numele de ”The Coffee Shop” (povestea mea)”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.