Pentru prima data-n Grecia? Tips&Tricks despre Halkidiki si Kassandra (II)

Daca nu ai citit PRIMA PARTE, o gasesti COLEA

Grecia, pazea ca venim! Dar, mai intai sa trecem de Bulgaria, zic

La Sofia, care m-a surprins ca e la poalele unui munte destul de impresionant si golas, alege centura (pe bune!) ca e noua si a dracului de lată, trei benzi pe sens (!!!) mai tare decat orice autostrada si centura care va fi pe la noi construita vreodata. Pe bune!


Din centura Sofiei, dupa ce te-ai oprit la Mec-ul dintr-o zona in care e si Jumbo (ca sa recunosti usor), o sa o iei pe o autostrada fara taxa, cu multe tuneluri scurte si frumos intretinute, in zona de munte si deal. Culmea, au vreo trei tuneluri scurte care trec printr-un deal mic. Practic puteau taia lejer dealul, dar nu au facut-o, ei stiu mai bine de ce.

Am iesit din Bulgaria pe la punctul de vama, Kulata, dar nu inainte de a mai alimenta pana la plin, undeva intre Sandanski si punctul de trecere, pentru ca este mai ieftin litrul de benzina in Bulgaria ( aprox. 1 euro vs. 1.5 euro in Grecia).

Dupa Kulata, imediat urmeaza o statie de taxare unde se plateste o taxa de autostrada de 2.40 euro, grecii neavand vigneta. Deci, singura taxa platita sau daca bagi combustibil de la ei, probabil ca in pret intra si alte taxe care nu prea te-ar interesa 🙂

Cea mai proasta bucata de AUTOSTRADA pe care am mers VREODATA!

Nici n-ai platit bine ca deja te asteapta vreo 30 de kilometri din cea mai proasta bucata de autostrada EVER. Mai rea decat orice bucata de la noi, chiar si decat aia surpata. Gropi, denivelata, asfalt prost, tot ce vrei, “cu de toate”. Daca scapi viu de-aici, vei da peste o autostrada buna de tot, care te va duce pana in zona Salonicului sau Halkidiki. Mai nasol a fost pe intoarcere pentru ca am prins si ploaie, nu vedeam, deci, denivelarile si gropile. Naspa rau!

”Judetul Halkidiki”, cum zicea si Bobonete, are trei brate ce se avanta inspre mare: Kassandra (care, cica, e cel mai modern si mai populat), Sithonia (ceva mai salbatic) si Athos, cu muntele vestit si zona aia inchisa pentru sexul feminin, adica tot. Iti dai seama ca acolo e Raiul barbatilor? Mai multe detalii, intr-un trip viitor, cand voi fi singur pe-acolo, probabil, sau… la Gigi Becali, cel mai mare fan al Athosului.

Ce faci in zona Kassandra, Halkidiki? Ce vrei tu! 🙂

Pai, daca esti cu masina, si sper ca esti (daca nu, trebuie sa inchiriezi) poti colinda in lung (vreo 50 de km) si-n lat (vreo 15-17 km) Kassandra, dupa tot felul de plaje si asezari cu si de oameni, daca vrei sa mai vezi ceva din arhitectura locala veche SAU sa mergi la “sfantul” Lidl, ca sa revii cu picioarele pe pamant si sa te simti ca acasa.

Stai chill, ca Mega si Shop & Go, n-am vazut. Nici ceva aemanator. Este Lidl si pe Sithonia, deci esti acoperit, cum ar veni. Preturi de bun simt. Cam ce e si pe la noi, dar… in euro. Noi am ales sa mergem de vreo doua ori intr-o asezare de pescari, cica, in Afythos. Am fost si-n Nea Fokea sau Nea Fokaia, dupa altii. Stai “chilleanu” ca inscriptiile sunt si-n greaca, dar si-n engleza. Asa am afat cat de mult se aseamana cu literele slave. Na, am facut rusa in scoala vreo patru ani, deci…

Afythos, taramul zeilor! Sau nu. Este o zona frumoasa, lasati vrajeala cu zeii. 🙂

E frumos in Afythos, e micut, intortocheat, cu strazi inguste, cu magazine cu suveniruri, taverne mici si mari, si vreo cateva (cinci sau sase) pe marginea localitatii cu vedere la mare si la Sithonia, acolo o sa-ti dai seama cat de sus esti fata de nivelul marii, cred ca la peste 100 de metri. Sunt cateva puncte de belvedere foarte bune pentru fotografie.

TIP! Este o parcare privata, mare, amenajata pe un maidan, dupa ce treci pe directia inainte (sa nu faci stanga!) de o intersectie semaforizata si de doua benzinarii asezate de o parte si de-a alta a soselei principale. Imediat, dupa ce treci, faci stanga (linie discontinua) si dupa 50 de metri ajungi. De preferat in jur de ora 19 caci altfel se aglomereaza si acolo. Apoi o iei la picior cale de vreo 200 metri pana ajungi in zona… turstica.

Nu mancati Gyros! Nu faceti greseala asta! Nu are nicio treaba cu gyros-ul de la noi, iar cu shworma, nici atat. E bun, nu zic, dar micut si cam fara nimic in el. 50% lipie moale, pufoasa si in rest alergi dupa ingrediente. Am vazut cu pui sau porc, trei cartofi prajiti, kechup si mustar. Nu tu tsatsiki, sau cum s-o scrie, usturoi sau branza. WTF? E pana in 3 euro.

Daca te tine sa mergi in Salonic (sunt vreo 80 de km) sunt cateva chestii de vazut pe acolo, arunca un ochi pe Google sa te decizi daca merita drumul. Pe noi nu ne-a convins, am preferat zona Kassandra.

Mai multe despre… AICI

One Reply to “Pentru prima data-n Grecia? Tips&Tricks despre Halkidiki si Kassandra (II)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *