Pentru prima data-n Grecia? Tips&Tricks despre Halkidiki si Kassandra (III)

Daca nu ai citit primele doua parti, le gasesti AICI (I) si AICI (II) 


Ce m-a zapacit? Ce e altfel? De ce sa alegi sau sa nu alegi Grecia? 

Pai, dealuri si munti mici, vegetatia total diferita, caldura mare, paduri de pini, faptul ca au culturi de tot felul, irigate. Miroase cu adevarat Dumnezeiesc in padurile de pini. Un amestec de rasina de brad, pin si miere dulce, ce te zapacesc si-ti dau o stare de Zen, instant. Pe bune! Mirosul asta l-as fi luat si la pachet, TO GO, acasa. 🙂

Marea mi s-a parut extrem de curata, fara alge, cu pietre ici-colo si cu iarba de mare sau ce-o fi fost aia, pestisori friendly, nisip din ala cum vezi prin wallpapere si care dau si culoarea AIA a apei din clipuri si fotografii. 🙂 Ah, era sa uit, FOARTE sarata! Mai sarata decat Marea Neagra. Daca a noastra vi se parea sarata, asta era “dracu gol si sarat”. In plus plaja din resort avea nisip fin, si inainta usor de tot in mare. Ideal pentru copii sau pentru cei ce nu stiu sa inoate.

Am nimerit sezon de VIESPI! Da, asta ne-a speriat din prima zi. Nu erau muste, erau muste cu ac. Adica pana am vazut o musca si m-am bucurat nespus ca am vazut, imi venea sa afum tot resortul ca sa plece viespile. Multe, frate! Mult prea multe! Erai ca intr-o stupina, sa mor. Eu cu un background apicol, cu o copilarie printre stupi, am fost chiar intrigat de cat de multe erau. Cautau tot timpul ceva. Nu inteleg ce, dar cautau.

Pe plaja, pe tine, pe sezlonguri, chiar si cand erai in mare, in apa, veneau in zbor la peste 30 de metri de mal. Cladirile resortului sunt cu acoperis si balcoane din lemn, mai rustic asa, placate cu piatra masiva. Mama, un adevarat VIESPAR!

 

Sper ca toate viespile au emigrat intr-acolo si acolo vor ramane! 🙂

Partea buna? Ca si cum ar fi o parte buna la viespi, te cam lasau in pace. Adica, nu erau agresive si plecau daca le goneai usor cu mana sau altceva. Erau ca niste muste. Nu chiar atat de enervante ca mustele, insinstente, dar destul cat sa intri in alerta cand veneau.

Nu am auzit pe vreunul tipand ca a fost intepat desi erau o gramada de copii, deci si ele erau in vacanta. Probabil aveau un an mai… altfel. Am auzit ca in alte parti nu prea s-au vazut. De altfel, plecand din resort, nu prea ne-am mai intersectat cu ele. Hmm…

Inca o chestie! SFAT! Nu va bazati acolo, in zona Kassandra, pe Google Map!  Au un drum modernizat, seamana cu o autostrada ce patrunde rapid mai spre mijlocul bratului, iar Google nu o stie, ii da cu virgula si vorbeste prostii.

In plus, la primul trip spre Lidl, plecand din resort, ne-a dus pe un drum pe care nu cred ca mai mersese careva de vreo douazeci de ani incoace. 🙂 Pitoresc, nu zic nu, dar se vedea ca odata fusese asfaltat trecand pe langa parcele, loturi ale oamenilor ce erau cultivate, chiar si o ferma parasita. Dupa ce am mers asa vreo trei kilometri, drumul ne-a convins sa ne intoarcem, ca Google manca rahat, iar noi nu aveam masina 4X4 si mai trebuia sa intoarcem cu ea acasa, ce dracu?! 🙂

 

Kassandra, Halkidiki probabil ca ne vom intoarce! Dar nu la anul! 🙂

Inca ceva ce m-a surprins. Pe oriunde am mers, fie cu masina, fie intr-o scurta drumetie in zona resortului, prin padure, grecii aduna rasina de pin sau alte conifere. Taie coaja de pe tulpina intr-un loc si capseaza acolo un saculet de plastic in care se scurge rasina. Un fel de “sangerare” al copacului, daca vrei… Probabil o folosesc ei la ceva, sa zicem… tamâie? Ca tot sunt ei ortodocși si le au cu spiritualitatea la fel ca noi. #pomohacirulz #nooffence

Dumul inapoi? le fel ca pe dus, dar cu multa apa. De ploaie. Am prins cel mai mare nor posibil, cred. Pai sa mergi de la Salonic si pana in Bragadiru sub acelasi nor? Si ploaie d-aia grea, cu galeata si alte asemenea. In afara de un pietroi care mi s-a rostogolit prin fata masinii la nici cincizeci de metri, undeva prin Bulgaria in zona cu atentionare, am vazut o masina un pic sifonata dupa un accident minor si soseaua in apropiere de Ruse, blocata de Politie, posibil accident, DAR deviata pe un drum ocolitor ca sa ajungem in timp util in vama, nu sa stam aiurea in cozi. In rest nu am vazut NICIUN accident, desi a plouat in toti cei 780 de km. La noi cum da un pic ploaia pe autostrada, sa te tii! Sau mai bine spus, sa te opresti la primul spatii de servicii sa te feresti de idioti.

Totusi, avem o tara frumoasa, bă! N-ar fi rau sa o tot colindam in lung si-n lat sa-i (re)descoperim frumusetile de orice fel. Eu așa zic.

Sfârșit?
🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *