Știai că dacă economisești cu cap, banii nu rămân la ciorap?

Fii sincer cu tine. Fii sincer cu buzunarul tău

Ia-ți puțin timp pentru tine, trage un pic de aer în piept, ia-te de mână și scutură-te puțin, cald. Uită-te în oglindă, dacă te ajută.

Acum du mâna la spate, scoate portofelul și uită-te la el. Nu-l deschide. Uită-te la el, simte-l, crează o legătură cu el, o altfel de legătură decât cea pe care o ai zi de zi. Când ești gata, uită-te în el. Dacă nu vezi ceea ce ți-ai dorit, gândește-te și la conturile bancare pe care le ai. Și ele sunt ”portofelul” tău, unul virtual.

Da, e timpul să fi sincer cu tine și cu banii tăi. Poți face asta? Dacă reușești să fii sincer cu tine, ai mari șanse de reuși sa faci cam tot ce-ți dorești. E o stare de spirit, este un mindset, este viața ta.

Vin și te întreb, acum:

TU REUȘEȘTI SĂ PUI BANI DEOPARTE?
REUȘEȘTI SĂ ECONOMISEȘTI?
VREI SĂ AJUNGI LA ADEVARATA INDEPENDENȚĂ FINANCIARĂ?

Răspunde-ți sincer, nu te grăbi, par cuvinte mari, dar mergi dincolo de ele.Ca să mai detensionez un pic atmosefera, îmi aduc aminte ce am făcut cu primii mei economisiți. Deși, în urma unui studiu BCR – Școala de bani, cei de vârsta mea (încadrați la 25 – 79 de ani) au răspuns că-și-au luat haine și încălțăminte, eu care mă încadrez în grupa adolescenților (16 – 20 ani), mi-am luat primul gadget.

Aveam vreo 7 ani când mi-am luat un RIC 3. Nu știi ce-i ăla? Un radio portabil din anii ’80, cu un fel de cască in-ear, nu cu difuzor extern.

Ascultam Corina Chiriac, Marius Țeicu, glume și teatru radiofonic când mă dădeam cu bicicleta mea, un Pegas Sport bleu, care mă purta cu viteza unui Pegas autentic, zburând pur și simplu către un loc de poveste al anilor aceia. un chioșc de înghețată de unde-mi procuram “bucăți de iarnă” delicioase. Tot din bani economisiți, că pe atunci nu aveam alocație. 🙂

RIC 3, era un GOAL la care nu credeam ca voi putea ajunge. Și nu pentru că ar fi fost exagerat de scump, ci pentru că nu se găsea, fiind destinat mai mult exportului. Țin minte ca au făcut cu greu, ai mei, rost de unul, la un preț de 143 de lei. Nu pot sa uit asta, pentru că atât RC-ul cât și bicicleta mea bleu, au fost bucuriile ALEA ale copilăriei.

Astfel încerc să o educ și pe fii-mea, Alexia

Să-i fac un fel de educație financiară pentru ca bănuții strânși de ea să-i investească în lucruri importante pentru ea, care să-i aducă bucurie și s-o ajute mai departe, atăt căt este posibil, bineînțeles.

Cum sa faci bani din banii tăi? Există așa ceva? Bine, nu să bagi banii în pariuri sau mai știu-eu-ce chestii piramidale, ori afaceri dubioase. Cum sa faci astfel încât să economiseșți?

Surprinzi cu coada ochiului cum porcușorul de pe raft, ăla în formă de pușculiță, nu ăla din galantar, îți zâmbește și simte că i se pregătește ceva. Ceva cu niște bani la purtător, care îi va da scop în viață și te va ajuta să economisești așa cum nu credeai ca o s-o mai faci vreodată.

Abține-te de la chestii mărunte, chestii pe care dai bani zilnic, dă banii porcușorului iar el va avea grijă de ei, va avea grijă de tine. Gândește-te pe câte lucruri mărunte dai bani zilnic și poate că nu le folosești, adună la final de lună banii economisiți și o să ob servi o sumă interesantă.

Mai lasă cumpăratul compulsiv deoparte, propune-ți să vezi cum te descurci pentru o lună de zile, o să cam intri în “sevraj” cănd se va da drumul la reducerile de toamnă, dar am încredere că vei izbândi. Pe bune!


Treci de toată nebunia asta, mai mergi și la la un curs GRATUIT al celor de la BCR, legat de acest stil de viață, de a deveni independent financiar, iar în scurt timp, probabil, ca îmi vei mulțumi ca am fost scânteia care a aprins vâlvătaia din tine, cine știe?

Te văd cu mașina pe careți-o doreai, în casa la care visai, în vacanțele pe care le tot plănuiai sau orice alte dorințe la care nu credeai ca vei avea acces pre curănd. Deci?

 

 

 

Articol scris cu găndul la economii, pentru SuperBlog 2018 și BCR

4 Replies to “Știai că dacă economisești cu cap, banii nu rămân la ciorap?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.