Câteva sfaturi despre construcția unei case

Acum vreun an de zile m-am apucat de construit o casă. A mea. Sau mai bine zis, a noastră, a familiei. Nu am terminat nici acum, pentru ca am făcut căteva greșeli pe care orice novice într-ale construcțiilor le poate face. Voi detalia.

Totul ar trebui să înceapă odată cu proiectarea casei. Proiectantul, arhitectul, a creionat ideea noastră, apoi a venit cu niște completări la ceea ce ne-am dori noi și a ieșit un desen final tare draguț. După un timp ne-a dat proiectul detaliat, pe faze de execuție, cu detalii care mai de care mai ciudățele pentru un om care nu a avut de-a face cu așa ceva până acum.

Am început să mai caut pe net, articole de genul Cum să construiești o casă ca să mă feresc de anunțe capcane ce se pot ivi, de greșeli de execuție, să caut idei despre cum sa alegi constructorul cel mai potrivit sau când ar fi ideal să te apuci de construit, în ce perioadă a anului.

Desigur, dacă ai buget totul este rezolvat în mare parte, nu? Ei bine, degeaba ai buget, pot să afirm, dacă nu-l gestionezi cât mai bine. Constructorul, oricare ar fi el, îți va cere bani pentru fiecare etapă a construcției. Ideal ar fi să-i dai bănuții după fiecare etapa finalizată, dar asta ar însemna ca el să suporte etapa, primind apoi banii de la tine.

In realitate este foarte greu de gestionat o astfel de procedură pentru că, în general, banii ți se vor cere înainte de execuție, ceea ce ar însemna ca respectivul constructor să aibă niște rezerve de bani pentru lucra în acest fel.

Eu am dat peste un astfel de constructor și am convenit încă de la început că banii îi voi da pentru fiecare etapă înainte de a începe. Am acceptat și datorită faptului că pentru că mi-a oferit un preț bun al casei în varianta finală “la cheie”.

Teoretic, nu ar trebui să mai ai dureri de cap când angajezi o astfel de firmă. Nu trebuie să mai alergi după materiale, să cauți prețul cel mai bun, ofertele cele mai avantajoase etc. Ai proiect, el lucrează după proiect.

Ție îți rămâne alegerea culorii pentru perete, alegerea culorii pentru tencuiala decorativă, culoarea parchetului, a ușilor de interior și a tâmplăriei. Desigur, instalațiile sanitare cad tot în “grija” ta dacă vrei niște băi după inima ta.

Toate bune și frumoase, s-a construit la foc continuu, grație vremii destul de calde de la începutul iernii, reușind în vreo trei luni sa o ridicăm până la acoperiș. O casă parter plus etaj plus pod.

După ce s-a trecut la partea de finisaje interioare s-a cam rupt filmul, ca să zic așa. Lipsa unor “meseriași” buni a făcut să se întârzie extrem de mult, ceea ce a dus la o întârziere de finalizare a proiectului cu vreo trei luni, deși au fost plătite toate etapele construcției, în avans.

Deci, mare grijă la plățile în avans pe care le faceți. Știu ca mulți constructori vor invoca faptul că nu au banii necesari începerii lucrărilor și ca vor încerca să atragă cât mai mulți bani de la beneficiar, prin tot felul de mijloace și tertipuri.

Sfatul meu e să fiți cumpătați și să găsiți constructorul care vă inspiră încredere, care are un portofoliu și care mai are și alte lucrări în execuție, dar nu multe, ca să facă față și cu noua lucrare.. Cunoașteți-i echipa cu care lucrează, aflați numărul angajaților, sfătuiți-vă cu arhitectul, cereți păreri.

Succes și nervi tari!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.