Ai două secunde să vorbim despre lumea transporturilor și a transportatorilor?

De curând mi-am comanda ceva din vestita China, de pe un site cunoscut, care mai și livrează gratuit în vreo 60 de zile. ȘAIZECI de zile? Asta dacă ai noroc, cică. Cum, dacă am noroc? Ce durează așa mult? Cum trimit coletele de ajung atât de târziu?

Așa că m-am pus pe săpat, am căutat informații prin online și am întrebat pe grupuri de facebook cum stă treaba. M-am lămurit într-un final, dar curiozitatea era mare, mai ales că treaba asta cu transporturile comerciale era o nebuloasă pentru mine și brusc mi-am dat seama că în fiecare moment al zilei sau al nopții, când lumea doarme, în general, sunt nave care tranzitează mări și oceane, avioane care nu duc numai pasageri, trenuri de mărfuri care-s mai dese decât cele de persoane, și tiruri, de care nu are rost să mai amintesc, deoarece chiar sunt omniprezente.

Cunosc oameni care au plecat în străinătate să fie curieri, șoferi de tir, să câștige mai mulți bani, așa mi s-au deschis și mai tare sinapsele și mi-am dat seama de amploarea pe care a o are transportul de mărfuri, oricare ar fi el sau conexiunile lui.

Așa a fost dintotdeauna și așa va fi mereu, într-o continuă reinventare, eficiență din ce în ce mai mare, rapiditate, costuri cât mai mici și cu cât mai puține incidente.

Acum, am avut joburi în care chiar avem unele relații cu transportatori care aduceau și preluau mărfuri de la noi. Sincer, nu m-a interesat niciodată care e mecanismul, care erau procedurile, tocmai pentru că nu era felia mea și nici nu am avut vreodată curiozitatea asta, chiar dacă într-o bună zi am căutat informații și mi-a picat prin Google www.spedorient.com un site din Romania, care intermediaza tot felul de transporturi și pe diverse rute și modalități de transport.

Cum ziceam, pentru mine erau doar niște mașini care veneau și plecau, oameni, șoferi care mai stăteau la o țigară, la o cafea și apoi zburau spre alte destinații. Bine, un fel de a spune că zburau, ei doar șoferi de tir sau camioane din alea carosate.

Știi ce e mișto? Să stai să asculți poveștile oamenilor pe care îi vezi, poate, pentru singura dată. Sunt extrem de deschiși dacă stați împreună la o cafea, iar povestirile lor sigur te vor acapara, pentru că sunt oameni care circulă mult, în multe locuri din lume, iau contact cu alții, din alte țări, și fac schimb… de povești.

Așa am aflat că din ce în ce mai multe cupluri, soț și soție, aleg calea asta, a transportatorilor. La drumuri lungi e nevoie de doi șoferi ca să fii mai eficient, așa că am întâlnit și astfel de oameni, care fac un job ce le place și le aduce bani destul de mulți, dar care nu prea te așează la casa ta, decât atunci când alegi să faci pauze. Poate prea puține, mai ales dacă sunt și copii la mijloc.

Mda, lumea transportatorilor și a transporturilor e tare interesantă dacă apuci să o cunoști, să intri un pic mai în esența ei și să vezi. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *