Soluții de creditare pentru business-uri mici și mijlocii

Mă întâlnesc într-una dintre zile cu un bun prieten. Total întâmplător. La fel cum total întâmplător aflu că are un business pe care îl are de mai bine de doi ani. Halal bun prieten mai sunt, dacă nici măcar nu mai știu ce mai învârte. Sau, nu cumva, timpul zboară prea repede dacă ne luăm cu tot felul de activități, job, familie, distracții? Hmm…

Ne retragem la o terăsuță, să mai bem o bere, să depănăm amintiri, să vorbim despre viitor și să-mi povestească, naibii, despre vraful de documente pe care le ținea în brațe și cu care, acum, a acaparat masa pe care ne desfășurăm cu bericicile..

Well, mai are, însă, ceva acte și într-o servietă, parcă prea serioasă pentru cât de distractiv și mișto era tipul în vremurile când eram cam tineri și cam fără griji.

Așa că, dacă tot m-am arătat extrem de curios, era și cazul să aflu ce face cu atâtea hârtii, că dacă era după mine, le rupeam, îmi făceam niște cornete și scoteam eu de undeva o țeavă din aia din copilărie, ca să ne alergăm un pic pe bulevard, să mai fim din nou ca în generală.

No, acum treaba era cât se poate de serioasă, și nici măcar ospătărița care venise cu al doilea rând de bere nu ne atrăsese atenția. Despre ce era vorba? Omul meu, cu micul lui business, tot încerca să ia un credit ca să mai dea un BOOST afaceriii. Avea ideea, ideile, dar nu avea banii. Iar banii sunt făcuți ca sa producă alți bani, dacă știi ce ai de făcut.

El știa, dar era prins în hârțo găria asta idioată, pe care și el, dar și eu, o urăm din tot sufletul. Cine o iubește, o mână sus! Nimeni? Bănuiam eu.

Păi, bă băiatule, îi zic, de ce naiba nu mai întrebi și tu în stânga și în dreapta? Ce, credeai că e ușor chiar și în zilele noastre când totul pare digitalizat și la câte oferte sunt, aceste IFN-uri sau cum s-or mai numi, se vor mișca extrem de rapid? Vezi să nu!

Ai de alergat un pic. Poate un pic cam prea mult, la cât se bat cu pumnul în piept și trâmbițează sus și tare în online că ei sunt cei mai cei și în doar X zile ai banii. Ce X zile? In nici măcaro o zi! Aș! Doar cât să te agațe și să umblii ca bezmeticul cu hârtii și genți burdușite. C-așa e-n tenis, cum zicea…

Iar cum nouă ne place tenisul că e al naibii de frumos, sincer și oarecum, simplu, i-o servesc amicului, mai ceva ca ospătărița care ne supraveghea cât să ne îmbie cu un al treilea rând de bere. Îi dau amicului un AS și câștig detașat, privindu-i fața mirată când îi recomand un… fintech!

Un ce? Da, un fintech!
E un jucător nou pe piața asta de acordare a creditelor pentru IMM-uri, persoane juridice, firme și societăți comerciale. Da, e fără mers pe la ghișee, cu cozi, bilete de ordine și alte d-astea. Totul online. Credit.ro, pe numele de scenă.

Amicul era cu ochii cât cepele pe mine, deși eu mă așteptam să fie pe ospătăriță, dar în fine, cine sunt eu să judec? 🙂 Când i-am aruncat și niște hinturi despre Preaprobare în 10 minute la liniile de credit, despre Creditul aprobat care poate ajunge în contul tău in numai 24 de ore, dobândă fixă și comision Zero și transparență maximă, era să mă sfâșâie. In sensul bun, dacă există un astfel de sens.

A înțeles și el că abordarea asta e nouă, că cine a avut curaj să lanseze înțelege complexitatea din spate, dar pentru client trebuie să fie extrem de simplu, mult mai simplu decât se face pe la unii sau alții.

Sunt unele probleme cu reglementările din domeniu, privind acordarea de credite, dar este o provocare pentru cei care vor acorda astfel de credite rapide, plus digitalizarea proceselor, cu algoritmi și persoane care vor sta la butoane în spate, plus ceva Machine Learning. Orice început pare greu, un Bau-Bau, dar tehnologia actuală va găsi resursele potrivite ca totul să meargă impecabil.

Amicul meu era deja în lumea visurilor. Vedea numai oportunități, mulți angajați și un business înfloritor. L-am tras de mânecă, l-am scuturat un pic și cred că i-am călăuzit pașii pe drumul bun.

Am plusat cu informații, concret, totul se va face pe aplicaţie de mobil sau platformă. Documentele iniţiale se vor depune online, nu se va mai merge la ghişee, iar la final clientul va putea să facă scontări sau factoring doar pe bază de aplicaţie. Îşi va scana cu camera telefonului mobil documentele, iar în maxim 24 de ore va avea banii în cont.

Beat this, man! Am mai băut și câte o a treia bere de căciulă, dacă tot ni le-a adus ospătărița și ne-am văzut fiecare de drum cu promisiunea că ne vom vedea curând, poate tot la o bere.

2 Replies to “Soluții de creditare pentru business-uri mici și mijlocii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.