Ce este Lupusul?
Lupusul eritematos sistemic (denumit si LES sau “lupus”) este o boală autoimună cu componentă genetică în care sistemul imun devine hiperactiv, interpretează în mod eronat celulele, ţesuturile şi organele sănătoase ca fiind străine organismului şi le atacă prin formare de autoanticorpi. Astfel apar afecţiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cele mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plămânii.
Stiati ca…?
* Lupusul este o afecţiune severă, cronică şi debilitantă, care afectează în special persoane tinere, active, cu vârsta între 15 şi 44 de ani.
* 90% dintre persoanele afectate de lupus sunt femei.
* Se estimează că aproximativ 500.000 persoane în Europa şi9.000 de persoane în România prezintă lupus eritematos sistemic (LES).
* Din cauza determinărilor sistemice şi, în principal, a complicaţiilor cardiace şi renale pe care le poate genera, precum şi a faptului că nu există tratament curativ pentru aceasta boală, 15-20% dintre pacienţii cu lupus decedează în interval de 15 ani după diagnosticare.
* Există mai multe tipuri de lupus iar forma cea mai frecventă (70%) şi mai gravă, care poate afecta majoritatea organelor, este lupusul eritematos sistemic (LES).
* Dintre leziunile cutanate, erupţia la nivelul obrajilor şi a piramidei nazale este des intâlnită la persoanele cu lupus şi este cunoscută sub denumirea de “eritem în fluture”.
* Lupusul nu poate fi prevenit şi nu există tratament pentru vindecarea bolii, ci doar pentru a o ţine sub control.
Ziua Mondială a Lupusului este marcată la nivel mondial pe 10 mai de 100 de organizaţii de pacienţi din întreaga lume, cu scopul de a atrage atenţia asupra bolii şi a importanţei investiţiilor în cercetarea medicală, pentru descoperirea de noi tratamente eficiente, pentru a creşte gradul de informare în ceea ce priveşte simptomele şi impactul bolii asupra vieţii pacienţilor.
Deşi cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu precizie, numărul mai mare de cazuri la femei decât la bărbaţi poate indica faptul că boala este declanşată de anumiţi hormoni, pe lângă o predispoziţie genetică. În plus, există o serie de factori de mediu care stimulează declanşarea bolii, precum stresul, expunerea la lumina ultravioletă, de obicei la lumina soarelui, şi fumatul. (Agerpres)