Coanda. Henri Coanda. Inventator roman. Intotdeauna m-a fascinat, niciodata nu am aprofundat, si imi place ce descopar despre el, de fiecare data cand mai citesc cate ceva. De exemplu, stiati ca? …
- Henri Marie Coanda (n. 7 iunie 1886 – d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician si inginer roman, pionier al aviatiei, fizician, inventator, inventator al motorului cu reactie si descoperitor al efectului care ii poarta numele.
- Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel si savantului Paul Painlevé, care l-au ajutat sa obtina aprobarile necesare, Henri Coanda a efectuat experimentele aerodinamice prealabile si a construit in atelierul de carosaj al lui Joachim Caproni primul avion cu propulsie reactiva de fapt un avion cu reactie, fara elice, numit conventional Coanda-1910 pe care l-a prezentat la al doilea Salon international aeronautic de la Paris 1910.
In timpul unei incercari de zbor din decembrie 1910, pe aeroportul Issy-les-Moulineaux de langa Paris, aparatul pilotat de Henri Coanda a scapat de sub control din cauza lipsei lui de experienta, s-a lovit de un zid de la marginea terenului de decolare si a luat foc. Din fericire, Coanda a fost proiectat din avion inaintea impactului, alegandu-se doar cu spaima si cateva contuzii minore pe fata si pe maini. Pentru o perioada de timp, - Intre 1911-1914 Henri Coanda a lucrat ca director tehnic la Uzinele de aviatie din Bristol, Anglia si a construit avioane cu elice de mare performanta, de conceptie proprie. In urmatorii ani se intoarce in Franta, unde a construit un avion de recunoastere 1916 foarte apreciat in epoca, prima sanie-automobil propulsata de un motor cu reactie, primul tren aerodinamic din lume si altele.
- In 1934 obtine un brevet de inventie francez pentru Procedeu si dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce patrunde intr-un alt fluid, care se refera la fenomenul numit astazi Efectul Coanda””, constand in devierea unui jet de fluid care curge de-a lungul unui perete convex, fenomen observat prima oara de el in 1910, cu prilejul probarii motorului cu care era echipat avionul sau cu reactie. Aceasta descoperire l-a condus la importante cercetari aplicative privind hipersustentatia aerodinelor, realizarea unor atenuatoare de sunet si altele.
- Henri Coanda revine definitiv in tara in 1969 ca director al Institutului de creatie stiintifica si tehnica (INCREST), iar in anul urmator, 1970, devine membru al Academiei Romane. Henri Coanda moare la Bucuresti, pe data de 25 noiembrie 1972, la varsta de 86 de ani.
- Aerodina Lenticulara – Oficial, OZN-ul lui Coanda, a carui prima schita a fost realizata de Coanda inca din 1930, nu a zburat niciodata in afara “laboratorului’, contrazicand optimismul inventatorului. Sunt si voci care sustin ca, de fapt, Statele Unite ar fi valorificat, in secret, inventia savantului roman, dupa ce s-a spus ca zborurile experimentale nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor.
- Henri Coanda a fost un savant cu pregatire polivalenta, iar descoperirile sale sunt in varii domenii: aeronautica, constructii, transporturi, industrie, medicina, biologie, protectia mediului. Multe din cele 250 de inventii certificate prin 707 brevete internationale stau la baza unor sisteme, masini si unelte care se folosesc si astazi in diverse industrii sau chiar in viata de zi cu zi.
- Efectul Coanda (pe care savantul l-a identificat chiar cu ocazia testarii avionului cu reactie) are aplicatii la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sisteme de propulsie, atenuatoare de zgomot, compresoare, separatoare bifazice etc. De asemenea, are aplicatii in domeniul medical in crearea inimii artificiale, dar si in ecologie – crearea barierei anti-rechini.
- Rezervoare din beton armat, precum rezervorul de stocare a petrolului plasat chiar in mijlocul marii de Emiratul Dubai.Case multicelulare si din prefabricate, ce pot fi asamblate in 5 ore.Propulsia aerodepresiva care a stat la baza transporturilor de containere in tub.Turbina eoliana.
- Desalinizarea apei marine cu ajutorul energiei solare si observatii in privinta cristalizarii diferite a apei in functie de zona de pe glob. Coanda a observat si a fotografiat de-a lungul timpului aproape 1.500 de fulgi de zapada care ne arata structura energetica diferita a apei in functie de locul de provenienta.
Acum, ce este Pr3miaza inovatia?
Anual, sute de inventatori romani participa la saloanele de inventica de pe intreg globul. Se intorc acasa coplesiti de diplome, medalii si recunoastere internationala. Ii primim cu bratele deschise, stim ce inseamna efortul lor, dar totusi nu gasim timp si mijloace sa le oferim mediul fertil de care au nevoie pentru a transforma aceste inventii in revolutii tehnologice, in afaceri de succes sau povesti pentru viitor.
Pentru prima data, o companie privata ale carei origini si dezvoltari se bazeaza in totalitate pe inovatie si inventii – 3M Romania, se implica in efortul de sustinere si promovare a inventatorilor romani. Inovatia continua este esenta 3M. Putina lume stie ca inovatiile 3M, de-a lungul a peste 100 de ani, au contribuit la succesul multor afaceri, au sporit confortul in caminele noastre si au imbunatatit viata a milioane de oameni din intreaga lume.
• Campania “Premiaza inovatia”, sustinuta de 3M Romania, este un proiect
complex care se axeaza pe implicarea tuturor actorilorsi vectorilorsociali
care participa a acestregal al stiinteiromanesti: studenti, profesori, mediu
academic, cercetatori, mass media, autoritati, mediul de afaceri.
• “Premiaza inovatia” incepe prin cateva evenimente locale desfasurate in
universitati prestigioase, alese pentru istoria sitraditia lorin cercetare,
pentru implicarea in tot ceea ce presupune formarea si dezvoltarea de
lideri in domeniile respective.
• Prin aceste evenimente locale ne propunemsa catalizamparticiparea si
dialogul intre inventatori, studenti, curiosi, pasionati, mediul academic,
odata cu prezentarea sustinuta de un inventator din regiunea respectiva.
Evenimentele au un caracteritinerant, prezentand deopotriva inventii
romanestisi internationale, produse pe care le folosimzi de zi dar nu stim
cine le-a inventat, tehnologii care ne protejeaza sanatatea sau ne salveaza
viata.
Miercuri 10 aprilie 2013 a avut loc Conferinta de Presa dedicata lansarii proiectului PR3MIAZA INOVATIA. Proiectul va continua cu evenimente desfasurate in principalele facultati din tara; in luna mai vor fi vizitate Universitatea tehnica din Cluj si Facultatea Politehnica Iasi. In octombrie ne vom afla in cadrul Facultatii de medicina dentara din Timisoara, la Universitatea Transilvania din Brasov si la Universitatea Politehnica Bucuresti.
Gala de premiere a castigatorilor editiei 2013 se va desfasura pe data de 27 noiembrie 2013.
• Calendarul evenimentelor
1.Cluj, Universitatea Tehnica
Data eveniment: miercuri, 22 mai
KOL local: Radu Munteanu
Sala: Facultatea de Constructii, Amfiteatrul A2
Locatie/ adresa: Gheorghe Baritiu, nr.25
Ora start eveniment: 12
Grupul de business 3M in focus: Electronica si energie
Speaker-ul 3M Romania: Catalin Velescu
Director resurse umane: Nadia Badea -HR Manager 3M Romania.
2. Iasi, Universitatea tehnica Gheorghe Asachi
Data: joi, 23 mai
KOL locali: Boris Plahteanu ; Neculai Eugen Seghedin
Locatie/adresa: Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului- Str. Dimitrie Mangeron,
Nr. 73
Sala: Amfiteatrul CH II- Ilie Matei, etaj 1 ,
Ora start eveniment: 12.00
Grupul de business 3M in focus: Industrial
Speaker-ul 3M Romania: Directorul grupului “Industrial” – Alexandru Dan Budau.
Director resurse umane: Nadia Badea -HR Manager 3M Romania.
frumos articol
E bine sa ne reamintim mai des de astfel de romani. ei ne fac sa fim mandri ca suntem romani, ei ne-au facut viata mai buna prin inventiile lor
E foarte frumoasa campania celor de la 3M, ne mai amintim de valorile tarii si cine a inventat cele mai importante produse din lume. Bravo pentru articol.