Ei bine e vorba de un joc de cuvinte, un fel de Ciocanul lui Thor, sau Sabia lui Damocles…
Ca nu este un joc, si nici gluma vine de la Cluj, unde doi baieti de baieti “aitisti” de meserie, in speta Mihai Motocu si Flaviu Rus care, zic ei, au dezvoltat un produs de stocare a datelor extrem de valoroase, produs care e în măsură să revoluţioneze acest segment de piaţă.
La ora actuală nu există o asemenea bază de date orientată spre stocarea datelor confidenţiale, cu un grad de securitate atât de mare. Vorbim aici de ZenithSecure, cea mai avansata solutie de protectie a datelor.
Sincer pe mine ma depasesc asemenea chestii legate de securitati in IT, dar din ce inteleg eu, e de bine, si mai ales ca e de bine, ca se face de niste romani destepti, si mai ales la noi in tara. Acum, sper sa si ramana aici… 🙂
Mai jos e un interviu cu cei doi, care ne explica ce-si-cum, ca eu fiind pe langa, nu vreau sa fac o “bresa in sistemul infomativ” si sa o dau de pereti, ca ei stiu cel mai bine cum sa explice.
Când a început povestea ZenithSecure şi cum? Ce v-a inspirat?
“Am fost inspiraţi de metoda dezvoltată de Guvernul Statelor Unite ale Americii în accesarea codurilor pentru lansare rachetelor nucleare. Pentru o astfel de lansare, e necesar ca ai multe coduri sa fie introduse in acelasi timp de către preşedintele şi secretarul aparării SUA. Astfel, ne-a venit idea acestui produs nou, special care sa poata fi implementat rapid şi utilizat de aproape oricine.
Ce am construit este, practic, o bază de date care partajează datele pe mai multe servere, această tehnică fiind cunoscută ca “secret sharing – partajarea secretului”. Pe lângă această arhitectură inovatoare de stocare a datelor, utilizăm metode avansate de securitate, precum folosirea sistemelor de operare diferite cât şi a mediilor de rulare a aplicaţiei (runtime environment) de pe fiecare nod de programare a datelor.”
Ce face şi nu face ZenithSecure?
“ZenithSecure, divizia Agilio se orientează spre inovaţie şi noutate. Inventăm produse noi,oferim consultanţă, testare, dezvoltare de soft, în principiu le facem pe toate. ZenithVault, produsul, nu este un firewall şi nu protejează aplicaţia deja existentă, doar datele stocate în ea.”Prin ce se diferenţiaza această soluţie de ceea ce există în prezent pe piaţă?
“Concurenţii noştri oferă platforme de stocare clasice, stocarea se face într-un singur loc. Oricât de multe nivele de securitate protejează aceste sisteme aflate într-o singură locaţie, atacatorii găsesc mereu moduri de a le “ocoli”. Aceasta este motivul pentru care atât de multe companii mari sunt victimele furturilor de date.
Soluţia noastră pentru aceasta problemă este rezolvată prin separare şi stocarea datelor pe servere multiple, precum şi prin utilizarea sistemelor de operare diferite utilizate pe fiecare server individual.
Cu această structură, soluţia noastră este practic imposibil de “spart” deoarece atacatorii ar trebui să încalce simultan cel puţin trei servere îndepărtate geografic ce rulează sisteme de operare diferite, cu diferite medii de rulare a aplicaţiei de stocare (runtime environment).
În acest moment, credem că acestă soluţie este cea mai avansată în domeniu.”
Ce planuri aveti pe viitor? Ce alte produse pregătiţi?
“Pe lângă ZenithVault, am finalizat două concepte pentru alte două noi produse:
ZenithTransfer – “o aplicaţie” care va împărţi şi cripta datele confidenţiale pe mai multe reţele şi rute, pentru a evita riscul “factorului uman” în timpul atacurilor cibernetice.
ZenithFingerPrinting – un API care este capabil să amprenteze în mod unic dispozitivele mobile şi PC-urile fără să ţină cont de IP.”
Eu zica mai toate institutiile mari cu baze de date impresionante si care se vor sigure, ar trebui ca macar sa bage un ochi si sa vada ce ofera baietii de la Cluj, ca n-au ce pierde, ci poate doar de catigat.
Articol scris pentru Blogal Initiative in campania ZenithSecure.