Analizele de laborator sunt una dintre cele mai obiective optiuni de diagnostic medical. Mai mult decat atat, permit monitorizarea starii de sanatate a animalului dumeavoastra de companie.
La fel ca si pentru noi oamenii, analizele de laborator pentru prietenii nostri necuvantatori trebuie efectuate regulat: recomandabil o data pe an pentru animalele tinere (caini si pisici pana in 6-8 ani) si de doua ori pe an pentru animalele batrane. Rezultatele acestor controale periodice ii pot spune medicului veterinar ceea ce animalul nu poate.
Acestea sunt cele mai frecvente analize efectuate intr-un laborator de analize veterinare:
-Analize biochimice individuale (ALT, ALKT, AST, ALB, Ca, AMYL, CREA, CHOL, BUN, GLU, UREA, PHOS, TP, CK TBIL, TRIG).
• pentru a stabili starea de sanatate generala a animalului se poate efectua un set de analize cu 12 parametrii(albumina, transaminaza, fosfataza alcalina, amilaza pancreatica, colesterol, calciu, creatinina, fosfor, glucoza, bilirubina totala, uree, proteine totale)
• inainte de interventiile chirurgicale este recomandat un set de analize alcatuit din 6 parametrii (fosfataza alcalina, creatinina, transaminaza, glucoza, proteina totala, uree).
Analize hematologice.
Analize de urina.
Determinarea electrolitilor din sange.
Analize citologice.
Teste rapide – IDEXX SNAP Tests( Parvo, 4Dx, 3Dx, Heartworm, FIV/FeLV, cPL, fPL, Giardia etc.)
In concluzie, cel mai indicat este ca o data pe an animalului dumneavoastra de companie sa i se efectueze un set de analize care va oferi un tablou general al statusului de sanatate al cainelui /pisicii dumneavoastra si detecteaza inclusiv stadiile incipiente ale bolilor inca nemanifestate clinic.
Recomand click aici si analize veterinare Mobile Vet