Inchide ochii… I-ai inchis? Bun. Acum gandeste-te putin la perioada aia din viata ta cand rasfoiai reviste sau carti. Aveai o emotie nemarginita, si de nedescris. Nu te gandeai ca esti emotionata, ci doar simteai. Mergeai la o biblioteca si o cautai. Vorbeai cu bibliotecara, daca au cartea X scrisa de Y.
Da? O aveti? Of, si cat am cautat-o! Mi-a recomandat-o cineva, ca merita!
Astepti un minut, cu nerabdare, sa ti-o aduca. O vezi cum vine cu ea, si inima-ti tresalta. Speri ca ea este. Speri, chiar daca ai incuvintarea bibliotecarei, ca ea este acolo in biblioteca.
Bibliotecara vine. Ti-o inmaneaza, te uiti lung la ea, la titlu, o rasfoiesti putin, o simti, o mangaiai, iti plimbi degetele peste marginile ei, e putin uzata. Este o editie mai veche. Cati oameni or fi citit-o? Pare destul de uzata, din cauza ca a fost imprumutata, si a fost citita. Cata emotie o fi transmis? De abia astepti sa ajungi acasa si s-o devorezi in liniste in micul tau sanctuar, cu o cafea alaturi. Sau pe balcon, in cantecul pasarilor, sau unde doresti, si te simti bine, confortabil. Un loc in care sa te afunzi in cunoastere, in trairi spectaculoase, in imagini nebanuite, create de tine.
Toate cele descrise mai sus, le cunosti foarte bne, numai daca ai avut “acea” legatura cu cartile, si pe care inca o mai ai in tine, chiar daca nu ai mai citit demult o carte, ca “te-ai lasat” fara sa vrei, distrasa de tumultul vietii de adult, iar acum ti-ai dat seama ca ai abandonat ceva nepretuit, si odata cu el o parte din tine a ramas prinsa acolo, undeva in trecut.
Numai ca acum esti prinsa in prezent, traiesti in prezent, respiri in prezent, si vrei sa citesti in prezent, transpunadu-te in schimb, in mai multe lucuri, fie in trecut, prezent sau viitor. Cartea fiindu-ti ghid si masina a timpului, fie ca te afli acasa, intr-o cafenea, mijloc de transport in comun, sau o gara agitata.
Traind in prezent, suntem nevoiti sa ne adaptam, cartile au devenit un fel de moft, in a le achizitiona, fara a avea timpul necesar sa le si citesti, ci doar “sa le ai acolo in biblioteca, ca arata frumos, si se pune praful pe ele… mai ascunzi un ban”. 🙂
Nu este ok. Nu este ok deloc, ceea ce au devenit unii, care si-au facut o obsesie din asta, si fara temei, si cu bani multi dati pe acest… moft.
(ce poate fi mai placut, decat cititul in mangaierea calda a soarelui de Primavara?!)
Ei bine, scuze ca te trezesc din visare… S-a inventat e-book-ul! Te-am speriat? Te-am luat prin surprindere? E-book-ul este o carte electronica. Un fisier. Stiai asta, nu? Iar E-book-ul readerul este unealta, prin care ne apropiem de emotia cititului, fara a avea chiar o carte fizic in mana. Intr-adevar, nu va mirosi la fel (si unele carti, fie vorba intre noi, chiar miroseau dubios, cateodata, si sunt purtatoare de tot felul de ciuperci) si nici nu o sa te chinui la fel ca si cu o carte.
Mai tii minte cum voiai sa citesti o carte pe stand burta? Nu o puteai tine deschisa cu mana permanent, ca voiai o pozitie mai comoda, dupa un timp, si puneai ceva pe o margine a ei, si altceva pe cealalta!
Sau erau acelea care erau foarte bine stranse in cotor, care aveau si mai multe pagini, si nu stateau deschise decat daca iti tineai degetul mare intre foi. Si era incomod, ca iti tot veneau paginile inapoi, te durea mana, de la greutatea cartii… Afara ce sa mai zic, daca batea si vantul, era de groaza, trebuia numai sa adie putin, si citeai deja alte pagini, si nu-ti explicai cum ai ajuns acolo, ca nu se leaga firul povestirii. ca nu stateai de fiecare data sa vezi la ce pagina ai ajuns.
Greu, nu? Te adaptai, dar, acum este mai usor, datorita e-book-ului, clar. Trebuie doar sa incerci, si vei vedea, diferenta.
Nu o sa mai ai de-aface cu situatiile de mai sus, plus multe altele (foi rupte, foi lipsa, foi murdare, carti udate de ploi, sau un pahar varsat etc) ci din contra, vei putea lua cu tine unde mergi intreaga ta biblioteca de carti pe care le-ai achizitionat (fie contra cost, fie gratis, functie de oferta) sau pe care le poti achizitiona oricand din mediul online, avand astfel acces la o biblioteca impresionanta!
E-book readerul seamana cu o tableta, da, DAR in comparatie cu o tableta, consumul de energie este foarte redus, datorat ecranului, care nici nu oboseste ochii, si imita foarte bine paginile unei carti, de la text si pana la imagini, pentru ca foloseste cerneala electronica, danadu-ti astfel senzatia ca citesti, de fapt, o… CARTE. Chiar sunt confundate in multe cazuri 🙂
Acum, de cate ori nu ai uitat o carte undeva? De cate ori ai pierdut o carte? Acum poti stoca aceste carti electronice in Cloud, sau chiar in Reader. Tehnic, si practic, ocupa infim de putin loc, si se gasesc in formate precum PDF, ePUB, MOBI, si sunt protejate de de DRM (digital rights management), pentru a avea siguranta unui produs optim.
Pe bune! Ai incercat? Sa-ti povestesc putin, despre un Kindle, unul din cele mai cunoscute branduri de e-book-readere (produs de Amazon), si despre cum functioneaza, precum si avantajele pe care le ai, citind de pe un e-book reader. Vezi aici, oferta de readere.
Ecran E Ink. Ecranele E Ink nu obosesc ochii intrucat folosesc cerneala (aceeasi cerneala utilizata si pentru printarea cartilor si ziarelor), numai ca particulele de cerneala sunt afisate electronic. Deseori, ecranul este confundat cu hartia reala printata de persoanele care vad un display de acest gen pentru prima data. Se citeste exact ca hartia reala.
Kindle foloseste cea mai noua tehnologie E Ink Pearl pentru un contrast cu 50% mai bun si cea mai buna experienta de citit.
Cerneala electronica nu necesita electricitate pentru a mentine o pagina de text pe ecran. Ceea ce inseamna ca poti citi pana la o luna la o singura incarcare. Consumul energetic redus mai inseamna si faptul ca noul Kindle nu se incalzeste precum un laptop, pentru un citit confortabil indelungat. Cerneala electronica nu necesita electricitate pentru a mentine o pagina de text pe ecran. Ceea ce inseamna ca poti citi pana la o luna la o singura incarcare. Consumul energetic redus mai inseamna si faptul ca noul Kindle nu se incalzeste precum un laptop, pentru un citit confortabil indelungat, si e putin mai greu decat o ciocolata normala, si la fel de delicios ca cititul. 🙂
Kindle iti permite sa maresti sau sa micsorezi fontul in 8 pasi, in functie de preferintele tale. La o carte obisnuita, trebuia sa iti pui ochelarii daca purtai, si daca fontul era mic. Ei?
Il gasesti la un pret bun in magazinul MarketOnline.ro
Nu stiu, daca te-am convins, dar eu m-am convins de utilitatea lui. Citesc, oriunde vreau, oricand imi doresc, si orice vreau sa citesc, pentru ca am toate cartile preferate cu mine, pentru ca sunt in… 2014 🙂
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2014.