Nu stiu la altii cum e, dar la noi la munca (hai sa-i zicem, pompos, Birou) cand ultimul trebuie sa stinga lumina, chiar o stinge, frate, in sensul ca peste noapte nu avem nevoie ca ceva sa fie in priza si sa ruleze peste noapte in background. Se lasa intr-adevar calculatoare, laptopuri, tablete, telefoane, routere etc. conectate dar, cel ce pleaca ultimul din birouri trebuie sa intrerupa simplu curentul pentru prizele ce ar putea devin consumatori nejustificabili. Raman conectate la curent echipamentele de paza si protectie.
S-a luat decizia asta in urma unor sedinte simple, in care toata lumea a fost de acord ca nu are rost sa stingi doar lumina si sa pleci. Nu e de ajuns doar shut-down care adesea ramanea … ON, in viteza in care fiecare se grabea spre casa la sfarsit de program.
Cum consumul electric era vizibil destul de mare, era nejustificata plata lui.
Dar daca se mai uita chiar si aerul conditionat pornit? Nu mai e rentabil pentru firma. Imaginati-va o cladire mare de birouri care ziua produce, in urma consumului de curent consumat. Dar care noapte nu produce nici 10% desi consuma destul de mult curent electric in urma echipamentelor lasate pornite peste program.
Ii zice responsabilitate sociala si incepe sa devina o rutina si in mediul privat, nu numai in particular. Limitarea consumului cand nu este nevoie, trebuie sa devina ceva normal, obisnuit.
De aceea e nevoie, la nivel de firma sa, apelezi la cineva specializat care sa-ti spuna cat consumi. Sa vezi cu adevarat eficienta consumului. Nu poti sa te uiti la contor, la facturi si la plati si sa vezi ce poti taia asa din ochi si sa te apuci sa scoti din priza. Nu merge asa.
Ai nevoie de un audit energetic pentru asta. Intamplator sau nu, stiu cine poate face asta pentru tine sau pentru cine stii ca are nevoie. Cheama auditorii energetici, cam cum chemau oamenii, cand era neaparat nevoie, pe cei numiti GhostBusters! 🙂
Vorbesc de compania Enermed Impex SRL pe care-i gasiti pe www.avizez.ro.
Mai mult, deoarece fac meseria cu placere (asa cum se lauda chiar ei) aveti preturi bune si asistenta de specialitate cand vine vorba si de certificate energetice in constructii, fie pentru constructii deja finalizate, fie pentru constructii ce sunt in curs de construire.
Nota! Este important ca auditul energetic sa nu fie confundat cu certificatul de performanta energetica (certificat energetic) al cladirii. Sunt doua chestiuni ce suna cam la fel dar fiecare are rolul sau total diferit si independent unul de celalalt.
Mai multe deatalii gasiti pe site-ul lor, precum si preturi. Ei se lauda ca au, probabil, unul dintre cele mai rapide si ieftine certificate energetice! Pune-i la incercare!
Si nu uita: ultimul nu stinge doar lumina!
In incheiere, mai jos sunt niste exemplificari de blocuri reabilitate si nereabiliate termic, in care termografia ne arata cum este situatia in fiecaree caz.
Bloc reabilitat termic:
Bloc reabilitat termic – termografie:
Bloc nereabilitat termic:
Bloc nereabilitat termic – termografie:
Articol inspirat de colegii de la munca pentru SuperBlog 2015
1 thought on “Ultimul nu stinge numai lumina…”