La Castelul Cantacuzino din Busteni nu ajunsesem de cand a fost renovat pentru vizitatori. Fusesem in urma cu ceva ani cazat la o pensiune de langa castel si tot trageam cu ochiul peste gard sa vedem una-alta. Se prezenta destul de bine si ma miram ca nu este vizitabil.
Acum dupa ce am trecut de multime de ori prin zona, ne-am facut traseul astfel incat sa avem in vedere Castelul Cantacuzino. De fapt, el a fost principala atractie pentru o iesire de week-end pe Valea Prahovei, la sfarsit de toamna.
Nu intru in amanunte istorice legate de Castel si de familia Cantacuzinilor pentru ca se pot afla usor pe wiki sau pe site-ul lor, ma voi rezuma la ce am simtit acolo. Am profitat si de faptul ca era expozita Moving van Gogh si cum fii-mii ii cam place pictura, am zis sa luam pachetul full cu vizitare castel cat si expozitie. Daca pentru adulti pretul este de 45 lei, pentru copii de 6-12 ani este de 17 lei.
A meritat sa vedem atat castelul cat si expozitia, iar ghidul din castel a fost destul de antrenant si am ascultat impreuna cu ceilalti vizitatori (la 13,05 cand am intrat au fost peste 30 de persoane) povestile si istoria locului si a familiei Cantacuzino. Fizic, castelul este de stul de mare. Ca si vizitare nu se vor vizita prea multe dar sunt de ajuns incaperile si povestile pentru a-ti face o imagine despre castel.
Sunt vreo 6-7 incaperi vizitabile (numai in tura de vizita a castelului) plus balconul ce are privelistea deosebita asupra Bucegiului si a Busteniului, castelul fiind amplasat pe partea opusa, in muntii Baiului -Zamora.
Fata ghid de la expozitia van Gogh ne-a preluat pe noi, cei ce voiam sa vedem mai mult si am mers in alte incaperi de la etaj in care erau niste schite dupa tablourile lui van Gogh cu povestile aferente. La final ”cireasa de pe tort” a fost partea de multimedia 3D, interactiva cu elemente si imagini van Gogh-iene (daca mi se permite). De mare atractie pentru copii!
Curtea castelului ne imbie sa venim s-o vizitam mai ales in sezonul cald. Am iesit cumva in sptele castelului, dupa vizitare, nu inainte de a trece printr-o ultima incepere cu… suveniruri. Nu uitati ca exista si ”tips” pentru ghid. O sa dati de un recipient in care puteti lasa banuti.
Curtea mare din spatele castelului, este pietruita si are si un rond in mijloc. Este impresionant ca esti practic inconjurat de piatra, oriunde ai privi. Totul este din poatra. Apoi pasii te pot purta spre turnul de vanatoare, si poti urca lejer pe o poteca serpuita printre balustrade imense din piatra, totul completat cu privelistea permanenta asupra muntilor Bucegi.
Castelul are si un restaurant unde se poate servi masa sau bea un pahar de vin. Este terasa afara si cateva foisoare.Exista si un balansoar din lemn, mai in spatele curtii, un leagan improvizat intr-un copac, o bisericuta din lemn, statui interesante si mai jis pe pajiste fantani arteziene si o grota antropica. Noi le-am gasit inghetate, dupa cum se poate vedea si in fotografiile de mai jos.
Era si o mini -expozitie Salvador Dali in curtea castelulul pe pajiste cu cateva elemente.
Una peste alta vom reveni cu drag in primavara cand va da si coltul ierbii si ne vom plimba in voie prin curtea castelui Cantacuzino. taxa de vizitare a curtii fiind de 7 lei, poti bea un pahar cu suc racoritor la terasa, sa faci fotografii frumoase din foisorul de vanatoare etc.