Da, engleză la școală nu am făcut. Practic, în generală am făcut three years of rusă și doi ani de french. Am zis că este prea puțin, asa că mi-am zis să plusez la liceul de mate-fizică (dacă la ăsta eram?!) și să mai fac doi de rusă si franceză, dacă tot era cu dislike, iar engleza o învățam on my knees căutând piese in limba engleză, scriind topuri de muzică pentru TVR: Top PoP Fourty, Top Ten Dance (prin 1993-1994) și uitandu-mă la Cartoon Network inainte de a avea dublaj in limba română! Eu, care in copilăria-mi comunistă, stăteam cu ochii mijiți la emisiunile si desenele animate ale bulgarilor, Lecă Noști Deța, gen.
Doi ani de engleză am facut in highschool. Atât. Prea puțin. Dar avantajul meu este că i can speak hours în șir în rusă fară să știu ce spun nici măcar eu, if you know what i mean. 🙂 Cel mai bine mi-a prins că știu a scrie și citi în slavă. Ce ne mai trebuie engleză, când știm rusă? 🙂 De-aia am cam fost in vacanță la bulgari și mă descurcam decent in multe situații, chiar daca bulgara nu-i ca rusa. Totuși când am colindat Parisul, Germania, Luxemburgul si Belgia, o dădeam pe english. La Moscova nu am ajuns. Sper să nu ajung vreodată.
Am mai facut patru ani de engleza in facultate. Bună și aia. Mi-a prins bine, chiar dacă profesorii parcă o vorbeau așa de fun, cam cum o vorbesc politicienii, fără nici un pic de accent englezesc. Măcar gramatica era bună. Sau așa credeam.
Apropo de engleză si rusă, mi-aduc aminte de un episode when printr-a X-a aveam de scris un text la rusă, iar eu in my insanity de atunci am scris textul într-o “rusă perfectă”, adică atunci cand citeai, era de fapt… engleză! Practic scrisesem un text in english with litere slave. Am avut noroc că my teacher a gustat gluma mea și nu m-a depunctat, având in vedere faptul că ceea ce scrisesm avea legătură cu tema dată. We’re laughing cu toții, iar acela a fost punctul în care ne-am descătușat și am cerut engleză in orar. In urma unor cereri scrise la director și presiunii exercitate de elevi s-a luat decizia de a se introduce engleza. Din anul următor, bineînteles.Excellent!
Oricum, au fost doi ani de engleză in școală, pe care i-am savurat cu întreaga clasă. Ne plăcea să facem tot felul de scheciuri in engleză, să punem in scenă tot felul de texte funny. Se intampla prin 1997, probabil că erau ultimele reminiscențe ale russian language prin școli. Cu franceza nu era problemă, era acceptată, dar… rusa? Pe bune? Am fost prima clasă din liceu care aveam engleză pentru incepători dar niciunul nu era începător, deoarece fiecare invățase engleza singur. Asa ca profesorii s-au adaptat si ne-au predat o engleza adaptata nivelului nostru. Check this out!
Practic nu am început de la ”Ana are mere” așa cum toți n-au avut telefoane numai de la Apple. 🙂 Asta a fost una dintre glume, cum ar veni. Pe-atunci eram in plină eră a serialului Seinfeld și ne plăcea tuturor cum se juca nenea Seinfeld în engleză. De exemplu:
Acum, mai toți din generația mea si nu numai, am cam învățat engleza de pe unde am putut. Am fost auto-didacți și puțini am aprofundat-o așa cum ne-am fi dorit. That s the way the cookie crumbles! Insa până la a face școli și alte cursuri de engleză, Time is Money, cum ar zice rusul. 🙂 Practic ai nevoie sa-ti faci rost de time pentru a merge la aceste cursuri. Time pe care cei mai multi dintre noi nu prea mai știm de unde să-l rupem.
Așa că rămâne la îndemână varianta online de a învăța engleza fără profesor. Cum majoritatea timpului il petrecem in online, fiind conectati always de pe smartphone, tablet or laptop, de ce să nu înveți engleza online, chiar in mediul in care ești mai tot timpul, huh?
Așa nu mai pierzi timp mergând din punctul A in punctul B, cu tot ce implică asta (vezi ambuteiaje, vreme ostilă, costuri de deplasare, ploaie, pateu etc.), understand me? Poți sta liniștit in fotoliul tău, pe canapeaua ta, învățând engleză de acasă sau intr-o pauza la job și sa accesezi cursurile de engleză in online pe o platformă de e-learning. Acesta este, deja, the future!
Incearcă și tu Engleza pentru toți și chiar pentru tonți, dacă mi se permite, pentru că poti incepe de jos, de la cel mai mic nivel al cunoștințelor sau, mai degrabă, a necunoștințelor. Poți avea alături chiar și o cool profă de engleză, mai mult virtual decât în carne și oase (la alegere poți avea si varianta asta) care o să te tragă de urechi când nu o să știi una-alta. 🙂 Vei fi și testat săptămânal, poate că vei ”ieși la tablă” dar cred că nu vei primi vreun băț la palmă pentru că nu ai învățat sau pentru că ai mai făcut vreo boacănă. “Te rog, nu mai trage de codițe colega din banca ta, Marius!”. You are so nutty! Notty- Notty-Notty! 🙂
Imagineză-ți că poți fi la școală, iar in acest timp, in ”banca” ta, vei putea bea chiar și-o bere (deși nu e indicat), vei putea mânca o shaworma cu mult garlic și astfel nu-ți vei deranja colegii with the smell, sau chiar vei putea face exerciții in toilet dacă nu te poți despărți de online nici acolo, pentru 5-10 minute.
Ce vreau să spun este că tot timpul pe care vrei sa-l petreci in compania englezei si a profei de engleză, poate fi oriunde. La plajă, la pădure, in parc, in mijloacele de transport. Wherever iți dorești și unde te lovește dorința de a mai învăța câte ceva. Chiar poți trage si colega de codițe, sau câinele de coadă, sau… poți face ce vrei tu, ce te ține in priză pentru o sesiune de engleză bună.
Acum, la final, spune: Te bagi? Panimaieși? (vezi rusa)
Cum era a 11-a poruncă? English For All! 🙂
Articol scris in rom-gleză pentru Spring SuperBlog 2017
Mooor, Doamne am ras de ma doare burta. Super tare articolul tau. Nota 100 de la mine 🙂
Ma bucur ca ti-a placut! 🙂 Funny way…
Bună ruso-rom-engleza :))