Ok, da’ plajele noastre ”nu e bune”? De ce acolo?
Da, exact. Am fost pentru prima data in Grecia. Atat eu, cat si fetele mele. Incercand sa mai scapam de bulgari si romani (vezi plajele lor si ale noastre de la malul Marii Negre), ne-am decis prin decembrie 2016 ca urmatoarea noastra vacanta de vara sa fie pe plaiuri elene. Na, pe nevasta-mea o cheama si Elena, fie vorba intre noi.
Fara sa avem vreo idee despre unde ar fi sa mergem, am ales aiurea-n tramvai, ca sa zic asa, sa mergem in Halkidiki, cum zice romanul sau Chalkidiki cum zice elenul. Apropo de asta, la noi orasul Thessaloniki, este de fapt Salonic. Asta daca vrei sa cauti pe Google Map sau pe Accuweather. Nu asta e important, dar ceea ce este cu adevarat important e faptul ca nu am vrut sa mergem pe vreo insula. Ca vrem sa ne simtim cu picioarele pe pamant, ca apa, ca feribot, ca rau de mare, alea-alea.
Cum cei de la TNR zic ca Thassos e un fel de Eforie (a treia mai exact) cu rautate 🙂 ne-am decis sa nu mergem acolo ci… “Hai in Halkidiki!”. Ce e aia? Nu stiu nici eu, dar suna a Grecia. Asa cum imi sunau reclamele de dupa anii ‘90 cu tot felul de destinatii via Paralela 45. A, si mai era si Halilulu, dar asta era un nume, un brand de alune, parca. 😛
– Cat este pana acolo?
– Vreo 750 de kilometri
– Doar atat? Dublu cat faceam pana la bulgari. Ne tine?
– Ne tine! Cum sa nu ne tina. E ca si cum ai merge pana la Satu Mare, plecand din Constanta. Cat de rau poate fi, avand in vedere ca vreo trei sferturi de drum e autostrada, fata de ceea ce gasim la noi?
Calimera Simantro Beach? Un fleac! Ajungi cat ai zice…
Gata. Halkidiki a ramas. Am ales un resort: Calimera Simantro Beach. Pentru ca avea 5 stele, ca ofereau si un biscuit si o maslina (demipensiune), ca era mare, ca era la mare, practic avea bucata lor, nu era aglomerat (era singurul resort din zona aia, cel mai apropiat era la vreo 8 km pe sosea, in Sani Beach), ca aveau doua piscine maaari de tot si ca review-ri proaste. Da, nu avea cine-stie-ce note pe Booking, iar parerile erau impartite. Parca, prea impartite.
Ne-am zis ca noi nu am avut aproape niciodata experiente naspa, datorita unui ingeras pazitor de-al nostru, un adevarat agent de turism, impecabil. Deci, Calimera. si tie, Phineas! (n.r. Phineas e un personaj din desene animate, da?)
Adica Buna ziua! deoarece Calispera este Buna seara! ne-am inteles? Atat sa stiu si eu. Si, in sfarsit, euroii au fost de partea noastra, ca ne-am saturat de leva si alte stotinki de la bulgari pe care trebuia sa-i cheltuiesti pana la ultimul ca sa nu ramai cu ei la intoarcerea in tara.
Drumul? Lung. Nu foarte, dar destul de. Noi am facut cei 780 de kilometri in vreo 11 ore. Intr-adevar, eu nu bag piciorul in masina pentru ca cele 3 pistoane ale Fabiei 2, nu sunt mari amatoare de viteze si de consumuri bune (benzina) la viteze mari. Asa ca a iesit o medie de vreo 80 km pe ora, avand in vedere ca la bulgari nu poti merge prea repede pe soselele pe care sunt radare fixe cand te astepti mai putin iar pe autostrada nu i-am dat mai mult de 110 km/h.
Nu prea sunt taxe de platit. taxa de pod de la noi (giurgiu), vigneta de la bulgari si o taxa de autostrada la greci
Rezultatul? Cu un sfert de drum mers cu AC pe ON (na, am plecat pe la 4 dimineata de acasa), am reusit fenomenalul consum de 5,3 la suta, cu masina incarcata full si “traditionalele” dealuri si munti de la bulgari cu niste urcusuri destul de grele, unele.
Via Giurgiu – Ruse, vingneta pentru bulgari achizitionata chiar din vama lor, pentru 7 zile (atat stateam) pe care am dat 8 euro. Platit in euro. Am incercat si plata cu cardul, dar bulgarul nu a vrut sa accepte, desi scria MARE ca accepta toate cardurile posibile.
A mai fost taxa de pod de la Giurgiu pe care am platit 13 lei ( la bulgari pe intoarcere este 2 euro, dar nu accepta centi sau card, ATENTIE! sau puteti plati in leva echivalent daca aveti la voi).
Altceva nu mai este de platit in Bulgaria. Poate un mec puisor sau cheeseburger de la Mec-ul de langa Sofia, pe centura lor. Daca te razbeste foamea sau joaca (ca e si un Junbo langa).
Pune Waze sau Google Map, sa te conduca, oricum avem net in roaming, acum, cacalau. Deci, pana la Sofia o sa tot dai de camere radar fixe si localitati putine. Drumul, desi pe o singura banda pe sens, este foarte bun. Asfalt tocit, dar fara gropi frate sau denivelari aiurea. Nota 10, bulgarilor.
…
Continuarea? AICI
2 thoughts on “Pentru prima data-n Grecia? Tips&Tricks despre Halkidiki si Kassandra (I)”