Cand am fost invitat la Jidvei pentru a cunoaste mai bine vinurile lor deosebite, am plecat de acasa cu lectia invatata, sau cam asa ceva. De ce zic asta? Pentru ca am un background ce tipa de departe din instoria mea ca om pe aceste meleaguri. Adica, pe scurt si pe sleau, in studentie am lucrat ca barman.
Asta nu inseamna ca ma si recomanda pentru o astfel de iesire, DAR era asul meu din maneca. Avusesem, deci, tangenta cu vinurile, fie romanesti, fie straine. Mi-aduc aminte si acum ca Sauvignon-ul Blanc de Jidvei era cel mai vandut in restaurantele in care lucram.
Si pe buna dreptate, de ce sa nu fi fost? Doar era un vin romanesc de calitate superioara, si premiat pe deasupra. Scria mare pe el PREMIAT. 🙂 In permanenta il aveam la rece, la frigider. Nici nu avea cum altfel.
Acum, venit la Jidvei, m-am facut frate de pahar cu o licoare magica, plina de mister asa cum ii spune si numele: MYSTERIUM. Vinul Mysterium este un vin de cupaj, o relatie amoroasa intre soiurile Rhein Riesling si Sauvignon Blanc, are un caracter puternic, inconfundabil. Sun soiuri pure, combinate cu grija si mestesug de vinificatori cu experienta.
Nuantele de cirese negre si rodie, arome de fructe galbene si flori de iasomie, m-a poarta pana hăt departe in istoria locurilor dintre cele doua Tarnave.
Ar fi multe de spus despre istoria acestor locuri, despre traditiile pe care le au oamenii de pe aici, despre cat de mult se implica in a reusi sa produca vinuri de o calitate exceptionala.
Mai multe despre vin, despre istoria locurilor din zona Jidvei, despre oameni si natura, vorbesc si arat prin ochiul camerei, cum se zice la “teve” , in clipul de mai jos:
Este greu de relatat in cuvinte ce inseamna un vin bun cu care sa stai si sa iti povestesti cate in luna si-n stele, fie ca-l savurezi la pranz sau seara. Vinul Mysterium, pentru mine, a insemnat reintoarcerea la gustul bun, gustul antrenat, gustul care este exact ceea ce exprima chiar numele sau.
Un mister, un vin misterios, ce asteapta sa fie deslusit, sa fie mangaiat, alintat si neaparat bagat in seama asa cum i-a fost ursit inca de la nastere, prin relatia celebrului Sauvignon Blanc si Rhein Riesling.
Desi nu este o zona turistica, zona Jidvei are o frumusete aparte, o frumusete care nu are cum sa nu placa, numai ca nefiind cunoscuta decat prin vinurile sale, probabil ca nu este pusa in valoare asa cum ar fi necesar in atragerea unui numar cat mai mare de turisti, fie romani, fie straini.
Castelul Bethlen Haller, este incarcat de istorie si reprezinta simbolul vinurilor de Jidvei. Este un castel frumos renovat, dar care nu este in circuitul turistic. Momentan. Poate, in viitor, cine stie? Ar fi pacat sa nu fie folosit ca magnet, ca imagine, ca un PIN pe harta, cand este atat de evident ca este mandria producatorului de vinuri de la Jidvei.
Vinul de cupaj Mysterium, m-a lasat sa plec acasa, dar numai dupa ce i-am promis solemn ca voia avea grija sa fiu cu mai multa bagare de seama, data viitoare cand voi mai gasi comania unui vin. Cel mai probabil, vinul cu care ma voi intersecta va fi unul de la Jidvei, fara doar si poate.
Inchei aici, intr-o nota de fructe galbene, iz de cirese negre si iasomie. 🙂