De când eram mic și prinsesem gustul călătoriilor, îmi doresc să ajung să văd cât mai mult din țara asta a noastră. Pe bune! Bucureștean fiind, născut și crescut în Capitala comunistă a anilor 80, nu aveam prea multe de văzut în afară de blocurile gri și mahalalele dinspre marginea Bucureștiului. Da, am stat o vreme în Rahova, zona caselor care dădeau spre câmp în nici 500 de metri.
Ieșirile pe care le făceam cu bunicul, cu motocicleta lui cu ataș, în afara orașului (avea câțiva stupi de care se îngrijea cu o deoseită grijă și dragoste, plimbându-i în jurul Bucureștiului în căutare de plante, flori și aer curat) mi-au aprins un beculeț cum că există mai mult decât blocuri și case inghesuite. Exista SPAȚIU! Câmp, pădure, râuri… așa cum mai vedeam la Teleenciclopedia din când în când la televizor. Existau și-n realitate! Asta mi-a alimentat o puternică dorință de a explora cât mai mult, de a fi un aventurier ca-n cărțile scrise de Jules Verne, pe care le devoram încă de când de-abia reușeam să țin un astfel de volum în mâini SAU când mai puneam câte un astfel de disc cu narațiuni la un pick-up Pacific.
Apoi am descoperit, intr-o vacanță de vară, cand nu eram la grădiniță, că există un TĂRÂM MAGIC. Un tărâm pe care-l vedeam și era exact ca-n poveștile lui Creangă, deși pe atunci mă rezumam la Capra cu 3 iezi și altele asemenea. Am plecat la țară! Unde? La ȚARĂ! Undeva in zona Moldovei, la bunici. O zonă submontană, cu dealuri acoperite de păduri și pășuni de un verde și miros pe care nu o să-l uit niciodată, câte zile voi mai avea. Este vorba de un sat in zona Bacăului, Schitu-Frumoasa, Rățeni.
Era un loc rupt de comunismul ăla nașpa. Cu oameni muncitori, foarte gospodari și cu un simț ascuțit al grijii față de tot ce ține de animale, păsări, gospodarie, copii etc. Case frumos colorate, îngrijite, cu mult lemn, prispe, liniște… un loc mai frumos decât orice povestire de-a lui JRR Tolkien si ecranizată (vezi satul hobbitilor). Case vechi, unele părăsite, dar cu un aer aparte, bătrâni desprinși din povești cu un grai ce cu greu reușeam să-l înțeleg uneori. 🙂
Am mers prin PĂDURE, am gustat din RĂȘINA brazilor, am băut APĂ de IZVOR în fâtânițe semnalizate cu o cruce mică de lemn și amenajate cu scoarță de copac și eventual câte o căniță, am mers prin apă rece și repede de munte printre bolovani acoperiți de mușchi, am văzut BÂRLOG de urs, nu și ursul 🙂 am mers la adunat de FÂN de stivuit în căpițe, de mâncat prin fâneață BRÂNZĂ cu MĂMĂLIGĂ și roșii cu apă de la izvor, de călărit pentru prima dată un cal, fără șa, am experimentat mersul cu CĂRUȚA goală sau suit sus pe fân când ne întorceam cu ea încărcată, mi-am făcut alaturi de alți copii căsuță din bețe și vreascuri acoperită cu ramuri de verzi de brad și alun, stand la umbra ei și jucând cărți sau povestind aiurea.
Ar mai trebui să povestesc și de mâncat alune, jir, ZMEURĂ, prune și mere acre, despre PLOILE DE VARĂ care umflau râul ce trecea de-alungul satului și care stătea să asă din matcă, care uneori măcina drumul și peste care treceam peste niște punți improvizate, când era linștit și curat. Ar trebui să mai povestesc și despre cum m-am îndrăgostit pentru prima dată de o fată, Simona, și despre cum i-am declarat iubirea la cei 6-7 ani ai mei, de-atunci. Ar mai trebui să povestesc despre cum ne făceam bazine cu apă direct în râu, punând PIETROAIE unele peste altele ca niște diguri, cum prindeam pește cu mâna sau cu furculița, cum scoteam apa din fântânile cu gură mare și apă atât de aproape încât mi-era frică să nu cad, despre bâlci și… multe altele. 🙂
Despre asta este ROMÂNIA MEA! Și mai mult decât atât! Nu vreau să mai amintesc despre câte frumuseți naturale avem, câte monumente ale naturii, varietatea asta piesagistică de la mare la munte… Of, ce țară frumoasă mai avem! Nu degeaba a fost cântată atât in folclor, cât și în scrieri!
Despre asta vreau să #AlwaysYesToRomania un proiect lansat în 2016, al SIXT NEW KOPEL – prima companie de leasing operațional din România și una de top din industria auto locală, unică prin ceea ce oferă – toate serviciile sub același acoperiș: leasing operațional, SIXT Rent a Car, vânzare de mașini SH, ânzare de mașini noi, precum și service auto (cel mai mare service auto din Romania).
Cum ar fi ca turistul străin (sau român) să vină și să simtă România de la volanul mașinii? Să poate opri oriunde, pentru ca dacă autostrăzile nu lucrează in folosul nostru la rapiditate, mergând pe strazi și șosele naționale, poți opri în orice loc îți dorești pentru a contempla, pentru a simți oamenii, pentru a face fotografii sau trage un video. Pe autostradă nu poți face asta, și-n general totul e anost.
Mare parte din străini și-au pierdut tradițiile, locurile în care să simtă că există o legătură cu oamenii simpli și cu natura sălbatică. Noi încă mai avem așa ceva, și o să mai avem mult timp de-acum încolo, chiar dcă suntem în plin proces de ”europenizare”, de aceea SIXT NEW KOPEL crede în acest tip de turism, cu starinul care vine la noi în țară și plecă la bordul unei mașini închiriate spre oriunde își dorește el.
Avem o țară mare și frumoasă, cu bune și cu rele, iar mai presus de toate este și safe în tot acest context cu terorismul la nivelul Europei, ceea ce ne face o destinație interesantă, ieftină și care lasă urme adânci, săpate in memorie și cine știe, probabil mulți se vor întoarce aici și să-și cumpere o casă, o grădină, un locșor numa bun pentru ZEN-ul interior.
Vă provoc atât pe voi, românii, cât și pe turiștii străini ce își doresc să cunoască o altfel de lume, una necomercială, o lume încă virgină, simplă, autentică și de o frumusetțe aparte, să mergeți în România mea, în România voastră, departe de drumurile principale, departe de aglomerație, acolo unde legenda se întrepătrunde cu viața oamenilor simpli, gospodari, cu bunătate în ochi, prietenoși și bucuroși să împartă mâncarea cu cei ce vor să înțeleagă, să cunoască și să rămână legați de locurile pe care le vor vizita.
De ce? Pentru că numai așa vom mai avea o șansă la a perpetua ceea ce ne-a mai rămas, chiar și cu ajutorul turiștilor străini care, să nu uităm, sunt de cele mai multe ori MULT mai deschiși decât noi în a prețui ceea ce mai avem, ce ne-a mai rămas de la generațiile trecute.
Să rămânem oameni frumoși, să rămânem români! #AlwaysYesToRomania
Sursa foto: fotografii personale via facebook
Romania este o tara superba cu foarte multi oameni frumosi, indiferent cata lume spune atlfel, asa este.
Ne plimbăm prea puţin prin ţara noastră. Cu defectele ei, rămâne o ţară superbă.