Treaba e simplă. Bine, in fond, nu-i chiar atât de simplă, că poți dezbate la nesfârșit chestiunea cu Polistiren versus Vată bazaltică sau minerală, de exemplu. Păreri sunt multe și fiecare o ține pe a lui. Plusuri, minusuri, mai multe plusuri, mai multe minusuri, eu știu mai bine, poate că el știe mai bine… Dacă arunci un ochi pe interneți și-l lași pierdut printre atâția oameni cunoscători într-ale fenomenului de anvelopare a unui imobil, ca să zic așa, o să îți dai seama că intri pe un teren destul de bătucit, deși nu ai fi crezut vreodată că așa stau lucrurile în zona asta.
Sincer, la mine se oprea totul la polistiren. Polistirenul este ușor (na, conține 98% aer) și nu îngreunează o construcție câtuși de puțin. Mai mult, ai impresia (știind că el conține 98% aer) ca viitoarea clădire s-ar putea desprinde puțin de la pământ după o astfel de placare, făcând-o, parcă, mai ușoară. Da, știu e Aer, nu Heliu, dar înțelegi tu unde bat, așa-i? 🙂
Revenind la titlu, AirPop este denumirea mai noua a polistirenului. Vrem să aibă o denumire mai catchy, mai comercială, nu? Pe Nea Polistiren îl știu de când eram de-o șchioapă, pe AirPop parcă l-am cunoscut la un festival de muzică electro. 🙂 Nu e rău numele, chiar bun, dacă mă întrebi pe mine. Nu știu cum vor reacționa românii la denumire, dar trebuie să fie un început pentru toate.
Cică, din 1952 ni se vinde aer. Da, pentru că atunci a fost ineventat polistirenul, de către Fritz Stastny, nu cred că s-ar fi gândit la cât de utilizat va ajunge polistirenul (airpop) în întreaga lume. Gândește-te numai la cât polistiren ai in jurul tău, într-o zi obișnuită. Stai într-un bloc sau casă termoizolat cu Airpop? Iți comanzi mâncare la pachet, în ce-i sunt ambalate merindele? Ți-ai cumpărat nu-știu-ce imprimantă, televizor, frigider sau mașină de spălat, ori chiar mobil? DIY? Găsit polistiren? GĂSIT!
De la Crunchy Slime la utilizare pe scară largă în termoizolație!
De Crunchy Slime ai auzit? Nu? Nu știu dacă va depăși ca volum utilizarea polistirenului la nivel de termoizolație, dar știu că prinde tare bine la copii, într-o joacă nebună cu o combinație de plastelină foarte moale și Airpop (bobițe de polistiren). La mine acasă nici nu se poate să trecă o săptămână fară ca fii-mea să inventeze un nou Slime. Iar ăsta cu bobițe de polistiren era visul ei. 🙂
Da, am ales să-mi plachez casa cu polistiren. Este ieftin, rezistent în timp, se lucrează extrem de ușor cu el, are rezistență sporită la incendiu și nu este nociv pentru oameni ori pentru mediul încojurător. Nici măcar atunci când este prelucrat! Mai mult decât atât, un imobil termoizolat cu polistiren expandat, îți va scădea factura la încălzire cu peste 50% față de ceea ce aveai înainte de termoizolare.
Gândește-te numai cat este de usor polistirenul. Desi e volum mare daca il transporti pe distante rutiere, emisiile de CO2 provenite de de la masinile de transport sunt minime, cu impactul cel mai mic asupra mediului inconjurator.
“Consumul global de polistiren expandat (EPS) s-a situat, anul trecut, la 6,7 milioane de tone, in crestere fata de nivelul din 2015. Prognozele specialistilor din domeniu indica faptul ca, in ceea ce priveste consumul de polistiren, acesta EPS va continua sa se majoreze, anual, cel putin pana in 2024. Fiind un material de termoizolare foarte usor de folosit si cu principii importante de energy saving, polistirenul expandat este preferat worldwide in domeniul constructiilor.
Structura celulara a EPS-ului il face stabil dimensional si, prin urmare, nu se deterioreaza o data cu trecerea timpului. De asemenea, polistirenul expandat este inodor si netoxic.
EPS-ul este un material cu celule inchise, care nu absoarbe usor apa. Astfel, nu există pierderi de rezistență în condiții umede, fiind îndeplinite cele mai înalte cerințe de igienă. Abilitatea polistirenului expandat de a rezista umezelii a fost valorificata si în flotoarele de pescuit sau geamandurile de marină. Chiar și atunci când este supus unei saturații prelungite în apă, EPS-ul isi va menține în continuare forma, dimensiunea, structura și aspectul fizic, cu o ușoară reducere a performanței sale termice.”
In concluzie, după ce am vizitat o fabrică de polistiren expandat (vezi clipul video de mai jos) si am asculatat toate informațiile oferite de cei de la ROMEPS (Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România), cât și a câtorva lucrători care ne-au explicat procesul de fabricare și cât de safe este pentru oameni (non-toxic), dorința mea pentru CASA care stă să crească pe terenul meu, este ca-n vreo trei luni de zile să pot pune polistiren – Airpop pe casă pentru a termoizola cât mai eficient la cost redus.
Mai mult decât atât, faptul că este un material ignifug, și care are proprietatea de a arde numai în anumite condiții (când are alte materiale sensibile la foc, in jur, sau când este prost montat) și nici atunci cu flacără agresivă, mă face să cred că este materialul ideal pentru a-ți termoizola casa.
Trecut, Prezent și Viitor – polistirenul omniprezent, ne ajută să mergem mai departe cu ușurință!
Uită-te în jur! Majoritatea blocurilor de locuințe, într-o proporție covârșitoare, sunt placate cu poistiren expandat – airpop, câte incendii devastatoare ai văzut în totți acești ani de când este acest hei-rup cu termoizolare la nivel național? Sau în gospodării proprii? Exact! NICIUN incendiu in care factorul determinant sa fi fost polistirenul. Și atunci?
Atunci, recomand polistrenul pentru termoizolarea casei sau a oricărui imobil sau locuință. Apropo de asta, am u coteț destul de nou pentru găini, care va fi, până, în iarnă, placat cu poistiren pentru un confor absolut al găinușelor. Știați că în caz că găinile mănâncă polistiren, ele nu pățesc nimic? Din contră, cică ar oua și mai și. 🙂 Dar pentru asta din urmă, cu ouatul, nu bag mâna în foc. 🙂
2 thoughts on “De ce am ales să-mi plachez casa cu POLISTIREN Expandat (AirPop)?”