Când mi-am dorit să-mi revăd munţii şi pădurile, în toamna asta frumoasă, mi-au revenit instant imagini din zona plină de liniște, în extra-sezon, din Poiana Braşov (1020 m alt.). O zonă extrem de frumoasă, arhi-cunoscută pentru peisajele pitoreşti, iubită mai ales de cei ce îşi doresc o vacanță de cinci stele sau de iubitorii sporturilor de iarnă (vezi cele 12 pârtii de ski cu grade diferite de dificultate)
Pe mine, dacă e să o iau pe feelings, mă leagă amintiri multe şi care mi-au marcat copilăria, şi nu numai, care mi-au modelat şi mi-au întregit pasiunea pentru natură, munte și drumeții pe cărări marcate fie cu triunghi galben, banda roșie sau punct albastru (ori o combinație a lor).
Da, am început devreme, prin clasa a III-a (1988) când am avut vreo 8 zile de tabără la cabana Cristianul Mare (1704 m alt.), pe Postăvarul. Am urcat, mi-aduc aminte cu o telegondolă de două persoane, destul de arhaică raportat la standardele de acum, dar senzația aia de aer rece şi curat, de munte, nu o poți resimți decât intr-un telescaun, acum când telegondolele sunt închise sub formă de cabină.
Mi-aduc aminte și acum când o dată ajuns în vf. Postăvarul am zărit borna ce indica nu mai puțin de 1799 m alt.) . Ajunsesem pe jos, plecând de la fosta cabană Cristianul Mare (da, a ars în urmă cu ceva ani şi nu s-a mai reconstruit din păcate) şi mândru am fost de reuşita mea. Am revenit la cabană (transpusă într-o frumoasă pictură de bunicul meu) undeva prin 2000, cu o scoala de ghizi montani. Chitara, cantece de munte, socializare la alt nivel, fara telefoane mobile, un feeling special pe care-l mai resimți doar când ești în preajma iubitorilor de munte old-school. 🙂
De Poiana Braşov mă leagă însă și altfel de amintiri frumoase, odată cu intrarea ”în scenă” a fiicei mele. 🙂 Amintiri ce vin mai ales din perioada când fii-mea era mai mică (acum având 11 ani) şi cazați fiind la Hotel Royal Poiana Brașov, am bătut împrejurimile în lung şi-n lat în căutare de atracții deosebite pentru un copil ce cu greu mai poate fi impresionat, de parcă s-ar fi născut deja cu toate amintirile noastre.
De aceea zona este recomandat ca atunci când cauți cazare în Poiana Brașov să arunci o privire și pe atracțiile din zonă, pentru că este un mix nemaipomenit, mai ales dacă ești cu mașina, pentru că te poți deplasa ușor, pe o rază de câțiva kilometri.
Poți face multe drumeții pe jos, să observi natura în toată splendoarea ei. Recomand toamna, în special, când mixul de culori este splendid, iar aglomerația de peste vară s-a dus. Apoi e musai să mergi la o aruncătură de băț de Poiană, la Cetatea Țărănească Râşnov cățărată pe un vărf de deal veghiind orașul Râșnov și oferind o panoramă superbă de la aproape 850 de metri alt.
Copiii pasionați de istorie și povești medievale sunt super-mega-extaziați. ”Cireaşa de pe tort” fiind, dinozaurii de lângă cetate, desigur! Adică parcul tematic. Şi dacă nici aşa nu reușiți să-i impresionați recomand o tură prin pădure pe poteca ce duce la Peştera Valea Cetății, peșteră dată în folosință din 2010, o aventură la nici 20 minute de Poiana Braşov şi Hotel Royal.
Desigur, dacă te mai țin balamalele, poți încerca un maxim de adrenalină şi-n parcul Aventura din Braşov, iar dacă te-ai săturat de liniştea din Poiană, poți băga liniștit sau agitat… un Mall. Magnolia Shopping Center e genul de locație care îți va aminti de agitația plăcută de la oraș, dar și de grijă față de bugetul familiei. 🙂
Asta e partea frumoasă a Poienii, este foarte aproape de Braşov, de vestita Piață a Sfatului, de Cetățuie (Cetatea Brassovia este un monument istoric și de arhitectură din sec. XIV-XV), de Tâmpa, de zona veche a oraşului, Şchei, în care poți ajunge pe potecă marcată (”Drumul Vechi al Poienii”) fie pe jos, fie cu bicicleta de munte, trecând pe lângă Pietrele lui Solomon (cu o legendă în spate, cu-n rege maghiar ce a sărit cu calul peste valea ce străbate cele două stânci masive, scăpând cu viață de urmăritorii lui ce au căzut în prăpastie, este o zonă frumoasă, sălbatică, cunoscută ca zonă balneo-curativă cu efecte bune pentru suferinzii de bolil de inimă, datorită aerului bogat în oxigen și a atmosferei ionizate negativ).
Hotel Royal îți poate oferi experiențe și amintiri de neuitat, dincolo de confortul oferit și condițiile de cazare deosebite, fie dacă-ți dorești să ieși din zona ta de confort, fie dacă vrei să ai parte de o vacanță liniștită, pe relax, așa.
Articol scris cu drag pentru SuperBlog 2017 și Hotel Royal
1 thought on “#AcelMoment când Muntele te cheamă la el să mai povestiți la un foc de tabără”