Da, am făcut-o și pe asta! Am fost în vizită de lucru la Familia Toneli, mai exact la o fermă în care niște găini, nu prea au ce face, și din plicitseală, fac ouă. Nu orice ouă, ci ouă Free Range. O să revin cu detalii un pic mai încolo.
Bine, când zic că nu prea au ce face, chiar au de făcut câte ceva, având în vedere că stau și socializează într-o fermă la standarde europene, iar urmatorul nivel este o fermă nouă care le face să-și închipuie că-s la un hotel de 7 stele din Dubai. Pentru ele, ăsta-i Dubaiul lor. 🙂
Dar, să o iau cu începutul. Am fost invitat de Kooperativa 2.0 să văd alături de alți bloggeri și/sau jurnaliști, să vedem #CumSeFace ouăle, dacă mi se permite (caută haștagul prin social-media, pentru a afla mai multe) . Practic, ne-am adunat cu mic, cu mare, la Indagra, la Romexpo, exact la standul Frisomat. Mai exact într-o mică hală metalică, construită de ei pentru Indagra. Ei asta fac, cu asta se ocupă. Construiesc hale industriale din oțel galvanizat, laminat la rece.
Am mers apoi, încolonați, către standul celor de la Poultec, firmă ce asigură tot felul de echipamente pentru ferme avicole. Incolonați, dar cu ochii către standurile de-afară cu mititei, cu cozonaci și ciocolată de casă, vin și must. Le-am lăsat puțin, ca să mă pot concentra pe prezentarea Poultec, pentru că oamenii ăștia chiar sun profi, pe felia asta de echipamente complete din industria avicolă.
Autocarul ne aștepta cu motorul pornit, așa că prin ceața densă ce stătea deasupra Bucureștiului, ne-am ocupat locurile și am pornit-o spre Găești, să vedem noua hală a fermei Toneli (vezi clipul video). Am ajuns rapid, pentru că nu sunt decât vreo 60 de kilometri față de Capitală, ceea ce ne spune că și ouăle ajung repede la consumator.
Hala în care vor locui, ceva timp, viitoarele 20 000 de găini, și-a deschis porțile pentru noi pentru a vedea ce n-am văzut. O hală construită și echipată la standardele alea de sus. Pentru că fac parte din familia Toneli, viitoarele găini de aici, vor avea și program de… ieșit afară, în curte, la aer. Asta însemană Free Range. Practic, ca să o iau cu începutul, ouăle ce se găsesc în comerț sunt numerotate de la Zero la Trei.
Oul 0, este oul Bio ( ceea ce se găsește mai rar pe la noi, su 0.5% din producția de ouă de la noi, pentru că trebuie îndeplinite niște condiții specifice – vezi clipul video). Avem apoi Oul 1 care este cel Free Range (găini crescute la sol, libere, cu acces la aer curat în curte, fiecare găină având dreptul la minimum 4 metri pătrați d… libertate), Oul 2 care este conceput de găini care nu au acces la aer liber dar sunt crescute tot în hală, și mai avem Oul de tip 3 care este făcut de găinile crescute în baterii.
Practic, noua hală pe care am vizitat-o (Toneli New Poultry Hall) va produce ouă de tip 1, free range, pentru că de asta ne-am adunat. Mai lipsea să spargem o sticlă de șampanie și să populăm hala. 🙂
Toneli, produce și furaje pentru propriile găini, epntru ca rețeta să fie controlată, astfel încât găinile să aibă parte de același ”meniu” conform standardelor. Incă ceva, din rețeta furajeră, viitoarele ouă pot fi îmbogățite cu Selenium organic și cu Omega 3, pentru că este cerere pe piață și pentru așa ceva.
Cifre? Păi în momentul de față se produc la Toneli peste 1 000 000 de ouă zilnic, de la 12 000 000 de găini (care vor crește ca număr, până în 2020, la 20 000 000), cifra de afacere a holdingului pe 2017 este de 30 000 000 de euro (estimat), Toneli fiind producătorul numarul 1 în România.
Curiozități? Avem! Dacă te întrebai de ce ouăle sunt albe și roșii, ei bine, găinile poti fi albe și roșii, nu? De aici și culoare ouălor. În schimb la gălbenușul puternic colorat în galben-portocaliu din ouă provenite de la particulari, ”secretul” constă într-o cantitate mai mare de porumb față de furajele mâncate de găinile din ferme care dau un gălbenuș mai… decolorat. Compoziția oului fiind aceiași, totuși. 🙂
Noua gamă de ouă Toneli Free Range se va regăsi la raft în caserole de 4, de 6, 10 și 15 bucăți. Iar dacă tot am ajuns la număr de ouă per caserolă, vreau să amintesc faptul că există ouă de tip S, M, L și XL în funcție de mărimea lor (mărime dată în funcție de vârsta găinii), ele fiind sortate automatizat după ce trec prin niște senzori.
Apropo de senzori, ouăle sunt monitorizate ca să nu fie sparte sau murdare. Se observă chiar și fisuri ce nu poti fi oservate cu ochiul liber. Asta înseamnă calitate, mai ales că Toneli are cel mai modern centru de sortare și ambalare al ouălor din România și Sud-Estul Europei!
Incă ceva, în încheiere, drumul oului de la găină la… farfurie, nu ar trebui să depășească 28 de zile, de aceea găsești data expirării pe carton și pe ou (în restul Europei nu se ștampilează data pe ou), iar ouăle trebuie depozitate la temperaturi cuprinse între 5 și 18 grade, noi fiind printre singurii din Europa care ținem ouăle la rece, în frigider, deși suntem mari mâncători de ouă, iar riscul ca acestea să expire fiind destul de mic. 🙂
Mai multe despre experiența Toneli găsești la Malaezu și la Victor Kapra, precum și la Toneli pe site, ori pe pagina lor de facebook.
Poftă bună, deci! 🙂