De ce îți dorești o casă la curte?
Colțul ierbii a început să dea. Este Primăvară. Mă uit la ea și încă mă mai minunez de ceea ce avem, la ce stadiu am ajuns și cât de puțin mai este până se va termina totul. A prins contur, are forme și deja mi-o imaginez cum va arăta când va fi gata. Nu, nu e femeia ideală, dar e pe aproape… 🙂
La viitoarea noastră Căsuță de Prințesă mă refer. Visul plecat de la o banală, dar plină de viață, căsuță de păpuși începe să devină realitate. Fii-mea, Alexia și-a pus o dorință într-o bună zi, în urmă cu vreo trei ani, într-un moment în care ne jucam împreună în mica, dar atât de plăcuta noastră… garsonieră: să aibă și ea o Căsuță de Prințesă, adevărată!
Un fel de Palat, dar realistă cum e ea și-a dat seama că nu are cum să poată avea așa ceva, pentru că e numai în… povești. Am discutat, am căzut de acord pe-alocuri și am ieșit la lumină cu o imagine destul de aproape de ceea ce-și dorea ea.
Viitoarea ei Căsuță de Prințesă părea ruptă din realitate, având în vedere faptul că îmi tot arăta cu degetul câte o casa nouă pe lângă care treceam cu mașina. Noi locuim într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară, lângă București, așa că exemplele sunt muuulte și arată în fel și chip.
Pe-atunci, Alexia, avea vreo 9 anișori, acum merge pe 12 și suntem atât de aproape ca visul ei să devină realitate. Am luat în urmă cu 5 ani o garsonieră prin Prima Casă. Credit și rate pe 30 de ani. Au trecut 5 ani, mai sunt 25. Scarry, nu? Știu, încă mă mai bântuie noaptea.
Întâmplarea a făcut sau mai bine spus, dorința arzătoare a fii-mii a dus cumva să ne aflăm în punctul în care suntem acum. Cum suntem acum?
SURPRIZĂ mare! O Căsuță de Prințesă, nici mare, dar nici mică… potrivită, trecută deja de stadiul ”La Roșu” și pe un drum sigur spre ”La Cheie” . Fericire, ce să mai! 🙂
Pași mici pentru o casă mare. Tips&Tricks.
Insă povestea noastră care sigur va fi cu Happy-End, nu a început chiar atât de bine și de frumos. De ce? Pentru că întotdeauna vor exista tot felul de zmei răi, vrăjitoare și binecunoscutul Om Spân. Cum facem să trecem de ei? Că dacă arunci un pieptene pentru a se tranforma într-o pădure sau o oglindă într-un lac, nu merge. Nu așa scapi.
Vrei să îți faci o casă, da? Ai nevoie de bani, atât ca să o ridici cât și ca sî o proiectezi, să o autorizezi, să plătești taxe etc. Dacă rezolvi problema banilor, care este cea mai importantă, tu ca om neștiutor, începător într-ale construcțiilor, crezi că se va rezolva totul destul de ușor și că totul va merge ca uns. Nu prea!
De ce? Pentru că lumea asta ”de poveste” plină de tot felul de oameni cu două fețe, zgripțuroaice și pitici neîndemânatici, îți va pune tot felul de ”bețe-n roate” dacă nu vei avea o călăuză de încredere pentru a izbândi pe drumul sinuos și alambicat al imobiliarelor și de tot ce ține de construcția unei case, fie ea și doar patru pereți cu acoperiș.
Așa că, ciulește urechea la ce-ți spune Povestitorul, aici: să nu cumva sa te împingă păcatul să te iei după gura oamenilor, fă contract cu fiecare furnizor de sevicii, cere chitanțe și facturi după orice cheltuială!
Mai mult, dacă ai problema banilor rezolvată, planifică-ți un buget pentru casă, atât pentru proiectare cât și execuție, acte și amenajare curte și gard. Pentru a avea un cost estimativ ai nevoie de un proiect de execuție și de autorizare (ai grijă că ai nevoie de amândouă, unii Oameni-Spâni dau numai proiect de autorizare după care constructorul nu are ce să execute pentru că nu se știe absolut nimic legat de structură, cote, materiale etc. SĂ NU CAZI ÎNTR-O ASTFEL DE CAPCANĂ!).
Am făcut și un clip VIDEO pentru mă face înțeles mai bine, filmat în propria casă 🙂
Certificat de Urbanism? Intabulare? Cadastru? Ce sunt astea?
Fii pregătit să înveți lucruri noi și un limbaj pe care numai hobbiții din domeniu îl știu la perfecție. Să nu cumva să te ia prin surprindere și să dai aiurea din cap fără să înțelegi când vei auzi de DTAC, PT, DDE, DTOE, PAC, DTAD și cine-mai-știe-ce avize cu tot felul de nume ilogice.
Până la a vorbi ce înseamnă dialectul de mai sus, îți RECOMAND cu căldură ca pentru PROIECT DE CASA să-ți iei un arhitect proiectant de încredere, cu portofoliu și recomandări, așa cum sunt cei de la AIA Proiect, de exemplu.
O dată că împreună cu proiectantul iei cele mai importante decizii, încă de la început, pentru a trasa bugetul construcției, și a doua oară pentru ca mare parte dintre ei (în speță și AIA Proiect) te vor ajuta cu întocmirea documentelor, obținere avize, sfaturi și consultanță de specialitate pentru ca toată treaba să meargă cât mai repede și fără balauri cu șapte capete.
Poate că se va mai iți vreunul fără îndoială, dar probabil balauri mai mici și fără vlagă, cât să te mai sperie puțin, dar cu ajutoare pregătite și călite în atâtea bătălii, sigur veți reuși rapid și fără dureri de cap prea mari.
Eu aveam de gând să umblu după avize de unul singur, să nu mai plătesc comision pentru asta. Dupa ce am luat Certficatul de Urbanism de la Primărie, fără de care nu poți aduna avize pentru că acolo scrie tot ce ai nevoie, mi-am dat seama că arhitectul meu avea dreptate, am mare nevoie de cineva care să știe UNDE să meargă și CU CE acte să meargă pentru nu face prea multe drumuri în zadar, timpi morți și pierduți.
Deci, după ce am bătut palma cu arhitectul meu privind viitoare Căsuță de Prințesă (cum va arăta, câte camere să aibă, cu etaj sau fără, ce acoperiș și cât de înalt, încălzire, ferestre etc.) am trecut la adunat hârtii. Nu de pe jos, că pe acelea le mai strâng când mai dau de altfel de oameni ”de poveste”, ci pe cele pe care mi le cerea Primăria (electrica, gaze, mediu, transporturi, sănătate, salubritate, apa-canal, metrou).
Diriginte de Șantier și Proiect Tehnic? BETON B250? Fier de 16? De ce?
Cum eu nu prea aveam cum să strâng astfel de avize, am mandatat arhitectul să facă asta, cât timp eu repetam DeTeACe (Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire) care în trecut se numea PAC, că mai dai și din ăștia care vorbesc limba veche a hobbiților și ne încurcăm și mai tare (de exemplu cum lumea încă mai zice Distrigaz la un furnizor de gaze naturale care a trecut prin E.ON, GDF SUEZ și actualmente… ENGIE).
PT este Proiect Tehnic cu referire la toată documentația furnizată de arhitecți, ingineri de structură, rezistență (structuriști), de instalații (termice, sanitare și electrice), topometrie etc
Cu ajutorul DDE-ului (Detalii de Execuție), care este o componentă de bază a PT-ului, constructorul își va da seama CUM îți va construi casa, practic, în deplin acord cu legislația în vigoare, autorizația de construire și proiectul de arhitectură.
A, era să uit! Dirigintele! Nu, nu cel din școală, ci Dirigintele de Șantier. Fie îl iei separat, agățat de unde crezi tu că e mai bine, fie pe baza recomandărilor. Fără el nu se poate, nu că are de motivat absențe și de trecut note în Catalog, ci de ținut sub supraveghere întregul proces al construcției, mai ales în momente cheie și cu respectrea tuturor ”ingredientelor” de pe hârtie. Fiecare cifră, fiecare rețetă (vezi rețeta betonului utilizat), cu recepția pe faze determinate și recepția lucrării la final.
Să mai povestesc? Eeehei, dragii moșului, este greu, dar frumos. Este greu când ai oamenii potriviți și este și mai greu când vrei să faci tu de capul tau. Infinit mai greu, dacă nu imposibil în multe cazuri.
Atenție maximă și la detaliile terenului pe care vei construi, în cazul meu fiind un teren pe lung, cu vecini stânga-dreapta, ești nevoit să lași un spațiu de 3 metri față de fiecare vecin sau să lipești casa de a vecinului dacă este chiar pe linia hotarului, ori cu acordul lui să lași doi metri față de el, fără a avea însă ferestre care să se deschidă spre el, și neapărat mate. Ei, cum sună asta? Chichițe legislative.
Totul este chill când ai o Casă La Cheie!
Nu uita că o casă are nevoie și de gard, de orice natură ai vrea tu să fie, rezervă-ți buget și pentru asta. Dacă ești pe un teren gol, fără vecini, o să fie ceva de cheltuit. La fel și cu amenajarea curții după construirea casei. Acolo vreau și eu să ajung. Deocamandată sunt pe la 70% cu stadiul lucrării și de-abia aștept să vedem gata Căsuța de Prințesă.
Dacă nu vrei dureri de cap, ține cont de ceea ce ți-am recomandat mai sus. Mergi pe arhitecții proiectanți de la AIA Proiect și construiește-ți casa mult visată exact așa cum o vrei, dar respectând legile în vigoare, mediul și oamenii.
Fă în așa fel ca să te bucuri de construcția viitoarei tale case, să observi fiecare etapă, să te bucure fiecare cărămidă pusă, fiecare linie de liant, fiecare stâlp turnat sau fier împletit în structură. Bucură-te de casa ta, lasă profesioniștii sa-și facă treaba, tu observă, fă fotografii, multe fotografii, iar la final să fie Petrecere de Casă Nouă, nu?
Uită de grija avizelor, a actelor, a acordurilor, a ștampilelor VIZAT SPRE NESCHIMBARE (aici este o altă poveste, prin Primărie), uită de dosare cu șină și copii tip XEROX A3, A4 și A5, de drumuri, de stat PRIN cozi și LA cozi.
Uită de astea și ai numai grija banilor pe care să-i împarți cu o de0sebita grijă și atenție, constructorului. 🙂
Articol scris pe bune pentru Spring SuperBlog 2018
1 thought on “Cum să construiești rapid o casă, fără dureri de cap (mic îndrumar)”