Vlogul meu:
In niciun an de când a pășit cu pași timizi și acompaniați de orăcăieli, Alexia fiică-mea (acum având 11 anișori), nu a fost vacanță care să nu includă marea noastră. Dacă la început am migrat spre Eforie Nord, presupunând (în mod eronat) că este o stațiune preferată de familii, de câțiva ani buni încoace, vacanțele noastre de pe litoralul românesc se desfășoară în… Mamaia. 🙂
Nici nu s-ar mai putea altfel, deoarece Mamaia, din Constanța și până în Năvodari, este o stațiune ce poate concura cu oricare altă stațiune turistică din străinătate. Are un farmec aparte, tocmai pentru că vechile hoteluri, acum renovate, încă mai păstrează acea arhitectura a anilor ’60-’70 pentru nostalgici.
Printre ele, construcții moderne, hoteluri noi, telegondola, promenada, pontonul nou și aerul acela de vacanță, cu oameni frumoși, gălăgioși sau liniștiți, familiști sau singuratici.
Dacă în celelalte stațiuni știi ce fel de oameni ajung și merg an de an (vezi Eforiile, Costinești, Olimp etc.) în Mamaia vei găsi întotdeauna un mix interesant, fascinant, uneori supărător de agresiv sau chiar prea liniștit pentru o asemenea stațiune.
Mamaia este o stațiune a contrastelor
… și tocmai asta o face atât de frumoasă, de ațâțătoare și primitoare. De-alungul ei, grindul pe care este așezată măsoară peste 8 kilometri, cu o lățime de 300 de metri, îți poți găsi lejer un loc al tău. Ia-o la pas și simte fiecare zonă a stațiunii!
Ești fan Vama Veche, sigur vei găsi ceva în nordul stațiunii. Ești fan distracție fără limite și vrei să încerci senzații tari și mâncăruri specifice zonei? În sudul stațiunii ai un mix de Aqua Magic, Satul de Vacanță și Telegondola ce străbate jumătate de stațiune. Undeva la mijloc, la capătul telegondolei, este un furnicar impresionant de oameni la ceas de seară când toți îmbrăcați elegant se plimbă pe faleză.
Îmbrăcatul ăsta de seară, nicăieri nu dă mai bine ca-n Mamaia. Din cauza situației jenante a construcțiilor lăsate de izbeliște, cât și a spațiilor verzi și de promenadă ale celorlaltor stațiuni de la malul mării, te simți ușor penibil când vrei să ieși la o astfel de plimbare și observi că nu ai unde. Ba mai mult, contrastul este atât de mare încât îți vine să te întorci în camera de hotel numaidecât.
La Mamaia, nu este nici urmă de așa sentiment. Ba chiar, dacă îți dorești ceva EXTRA, ai atracții-n Constanța la nici cinci minute, asta dacă vrei un fast-food cinstit, de brand sau dacă ai chef nebun de un mall sau hypermarket, în caz că simți că vacanța ți-a dat tabieturile ”moștenite” de acasă, peste cap. 🙂
Ca să vezi cât de mult iubim marea
… atât anul trecut cât și anul acesta am fost chiar și iarna în Mamaia! Nu era zăpadă, era cald și extrem de frumos. O altfel de experiență oferită de mare, care părea mai frumoasă decât atunci în plin sezon.
După ce ne-am delectat cu niște plimbări pe plajă, ne-am dorit un fel de Turul Constanței pentru a petrece o seară și printre vechile clădiri și străduțe cu un farmec aparte. Cum în primăvara anului 2017 am luat la pas zona vechii peninsule alături de fii-mea și alți bloggeri cu poveștile Dianei Slav – Constanța Walking Tour (Certificat de Excelență Trip Advisor 2016 și 2017), am refăcut traseul, de data asta numai cu fetele mele.
Plimbare ideală dacă ai cazare în Mamaia și îți dorești mai mult decât o plimbare pe plajă, pentru că o călătorie în zona Constanței mai puțin cunoscute, îți poate îmbogăți și mai mult viața, cu istorie, peisaje deosebit de frumoase și construcții ce sfidează timpul, parcă.
Am trecut prin Piața Ovidiu, în care poetul ne aștepta cățărat tot pe acel soclu. Terase apetisante, frumos amenajate, târguri și festivaluri, expoziții în aer liber sau evenimente, aici este puțin probabil să nu găsești ceva atipic, ceva de care o să-ți aduci aminte cu plăcere în timp.
Am trecut pe Stradela Vântului, cea mai îngustă străduță pietonală din Constanța și a doua din România după Strada Sforii din Brașov, ce măsoară vreo 140 de pași, cu niște case ce impresionează prin arhitectura lor, deși destul de marcate de trecerea timpului. Iți recomand să zăbovești puțin, să simți vibe-ul vechi, să tragi o fotografie și să admiri pisicile din zonă.
Impresionanta Catedrală Catolică Sf. Anton de Padova, mi-a umplut inima de o energie aparte, după ce mi-am făcut curaj să intru și să asist preț de câteva minute la un fel de slujbă (eu fiind ortodox). Recomand pentru arhitectura exterioară, pentru frumusețea deosebită a interioarelor și pentru tihnă, un moment de răgaz.
Vechiul Cazinou întotdeauna are un vibe aparte. De fiecare dată când ajungem în Constața sau în Mamaia, Cazinoul e un musai. Vacanța nu e completă fără un popas pe-aici. Exact ca și promenada pietonală ce duce spre Farul Genovez și Portul turistic Tomis în care poți savura o cafea bună sau o un fel de mâncare după pofta inimii, având în vedere numărul impresionant de terase ce au vedere la tot felul de ambarcațiuni ancorate acolo.
Sper că ți-am dat peste cap planurile pentru la vară și te-am făcut să-ți pui întrebări astfel încât să cauți, deja, cazare în Mamaia. Iar dacă tot m-ai ascultat până acum și îți dorești o vacanță frumoasă cu o cazare de bun gust și dotări excelente DAR la prețuri decente, îți recomand să tragi la
Hotel Aurora Mamaia
… care se află amplasat mai spre sudul stațiunii, lângă Aqua Magic, pe faleză (25 metri de o plajă foarte lată și cu nisip foarte fin), renovat complet în anul 2008!
De curând, Hotel Aurora promite și distracție la piscină (două bazine pentru adulți și copii) pentru cei ce nu vor să facă baie în apa de mare sărată (aici o includ și pe fii-mea). Hotelul are 343 de camere moderne (10 etaje), majoritatea cu vedere către mare datorită poziției în care a fost construit hotelul.
Restaurantul propriu, Aurora, locul de joacă pentru copii, wifi în întreg complexul, bar de zi etc. mai continui? 🙂
Hai că ne vedem la vară chiar aici, la Hotel Aurora în Mamaia!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018.
photo credit: foto personale si site Hotel Aurora
1 thought on “Hai să te conving DE CE să-ți petreci vacanța în Mamaia și-n Constanța”