Leadskills – raspunsul tau la provocari din industria Horeca
Sa incepem cu un scenariu. Esti un antreprenor sau un investitor, o persoana care are un anumit buget, un anumit capital si vrea sa investeasca intr-o pensiune, intr-un restaurant, intr-un resort la malul marii. Face investitia si apoi constata ca lucrurile nu mai sunt la fel de simple ca pe hartie. Iar una dintre probleme – Managementul resurselor umane.
“In permanenta nu te poti baza pe seriozitatea oamenilor angajati ? Pleaca fara preaviz? Nu livreaza asa cum ar trebui? Nu sunt suficient de profesionisti cu toate ca pretentiile financiare ale acestora sunt mult mai mari decat nivelul de pregatire? Stiu, inteleg si cred poti rezolva acest lucru cautand sa te apropii mai mult de problema.
Incercand sa descoperi ce nevoi au oamenii tai, sa stai mai mult de vorba cu ei, sa le faci din cand in cand un cadou simbolic daca acestia performeaza, sa premiezi pe cei care isi indeplinesc task-urile si ajung sa faca si mai mult de atat, sa organizezi o iesire cu ei ca sa ii poti cunoaste mai bine, sa investesti in pregatirea profesionala a acestora si perseverand ai sa observi ca lucrurile se vor schimba. Daca vrei solutii nu doar discutii la problemele tale, alege LeadSkills, o agentie de consultanta care poate livra training-urile profesionale pentru nevoile tale”, explica Petrisor Ionescu, managing partner LeadSkills.
Sunt probleme destul de mari, in general, la nivelul unitatilor de alimentatie publica, cand vine vorba de oameni care sa ramana acolo, sa formeze o echipa si sa livreze corespunzator, fara ”dureri de cap„. Rotatia oamenilor intre restaurante este de un nivel ametitor daca aprofundezi problema, tragand cu urechea si informandu-te din surse reale. Oamenii vin, iar daca nu le convine ceva, pleaca inca din prima luna. DE CE? Pentru ca s-a format un fel de ”rutina” de a crede ca-si vor gasi usor un post in acelasi domeniu.
In realitate, este cu dus si intors, cei mai buni si multumiti, raman. Restul, masa oamenilor aflata intr-o continua miscare, pare o turma de oi fara cioban. Daca gasesti ”ciobanul” care sa stie sa comunice eficient cu ”turma” poti alege din aceasta masa de oameni, niste oameni de incredere, pe care te poti baza. Insa, daca nu esti flexibil, businessul tau va avea de suferit. De aceea e ste nevoie de serviciile oferite de Leadskills, pe scurt.
Cum definim corect un produs turistic
In termeni generali, un produs este ansamblul elementelor materiale si imateriale (servicii, simboluri, marci) concepute pentru a crea satisfactii celui care il cumpara si pentru care acesta este dispus sa plateasca pretul stabilit de producator.
In termenii industriei calatoriilor si turismului, produsul turistic este un complex de bunuri materiale si de servicii, concentrate intr-o activitate specifica si oferite (pachet) consumatorului turistic.
Astfel, pachetul de servicii este o combinatie prestabilita a cel putin doua dintre elementele urmatoare: cazare, alimentatie, transport, tratament balnear, agrement-divertisment cat si alte servicii complementare si adiacente, reprezentand o parte semnificativa din pachet (atunci cand sunt vandute sau oferite spre vanzare la un pret global si atunci cand aceste prestatii depasesc 24 de ore).
Serviciile industriei ospitalitatii incorporate in ofertele de produse turistice sunt menite sa creeze utilitati. In practica economica se regasesc cinci tipuri de utilitati, adaptabile in majoritatea situatiilor la nevoile de consum in care sunt solicitate prestatiile: utilitatea formei (a elementelor tangibile asociate cu serviciile prestate); utilitatea locului (a amplasarii unitatilor prestatoare de servicii cat mai la indemana consumatoriloi si a conditiilor care favorizeaza accesibilitatea acestora la servicii); utilitatea timpului (obtinerea rapida a serviciilor care satisfac trebuinte ce nu sufera nici o amanare, ca de exemplu serviciile pentru satisfacerea la timpul potrivit a unor nevoi fiziologice pentru hrana etc); utilitatea posesiei (a gradului de satisfactie asociat cu diversitatea ofertelor si cu calitatea si valoarea consumatiei); utilitatea informatiei (cunoasterea continutului ofertelor ca efect al promovarii serviciilor) si al recomandarilor si sfaturilor prestatorilor pentru facilitarea alegerii acelor servicii care vor satisface cel mai bine nevoile si preferintele clientilor potentiali.
In industria ospitalitatii sezonalitatea cererii pentru serviciile de cazare, de alimentatie, de transport, de agrement etc este puternic influentata de conditiile climatice dominante in diversele regiuni geografice ale Terrei.
De urmarit, zic.