Pedalez de când mă știu…
Pedalez de când mă știu, am o biclă, un MTB, cu care mă mai dau prin diverse locuri din afara Bucureștiului (fotografia de început este de la Giurgiu). Locuind în Bragadiru, Ilfov, la nici 2 km de granița cu Bucureștiului mi-e ușor s-o iau la pedală spre zone mai puțin circulate de mașini, dar pot și intra relativ ușor în Capitală, chiar dacă nu am pistă specială pentru bicle. M-am obișnuit cu mașinile și șoferii, de ani buni.
Mi-am dezvotat, desigur, niște skill-uri: un al 6-lea, al 7-lea și al 8-lea simț. Neoficial, adunând experiență din miile de kilometri făcuți din 2013 incoace (anul când m-am reapucat mai serios de bicicleală) ca să nu am parte de evenimente neplăcute în trafic și numai.
Nu am cursieră, dar asta nu mă împiedică să nu trag câteo o fugă de acasă până la pădurea răcoroasă de la Comana, până la Giurgiu la Dunăre sau pe trasee ce trec prin sate uitate de timp, prin județele Ilfov și Giurgiu.
Bag în medie câte 60-70 de kilometri pe tură fără a mă resimți în vreun fel, deși am biclă grea (aproximativ 18 kg cu ecihipamente și accesorii), iar eu nu-s deloc sbțirel. Nici măcar subțire. Nici normal. Un picam grăsuț, aș spune. Da, cam așa., confirm. 🙂 Bat vreo nouăj de kile de care nu-s mândru, dar mă bucur că pot să ies pe traseu fără să gâfâi, grație antrenamentului din șa.
Mai jos este un clip de la ieșirea prin Delta Văcărești, cu bicicleta, la începutul lunii iunie 2018, 🙂
De ce aș alege o bicicletă sau o trotinetă electrică?
Acum, nu că nu mi-aș dori o biclă cu ceva ”cai electrici” sub mine, dar contrar a ceea ce cred mulți, eu chiar visez la biciclete electrice, iar cei mulți care mai comentează cum că ”aia nu e bicicletă” o fac pentru că bicla electrică este (încă) la un preț destul de high.
Asta dacă vrei o biclă bună, cu suspensie, frâne bune și autonomie decentă de peste 100 de km, a bateriei. Altfel, dacă îți dorești o biclă de mers la job, la șscoală sau facultate, nimic mai simplu! Sunt bicle cu autonomie bună, de oraș, micuțe, ca să te strecori ușor printre mașinile care staționează în timp ce tu îți vezi de drum (vezi oferta evoMAG, de exemplu).
Mai mult, dacă tot nu depui mult efort, nici nu vei transpira pe o astfel de bicicletă când vei ajunge la destinație, oricare ar fi ea. Prezentabil, da? Fără cămăși transpirate, fără picături de sudoare care-ți intră-n ochi sau să-ți murdărească ochelarii, fără înghesuieli în mijloacele de transport în comun, rapid și eficient. ElectroVibe 🙂
Sunt valabile cam aceleași argumente și pentru trotinete electrice, cu mențiunea că având roțile foarte mici, trebuie avut mai multă grijă în trafic, la gropi, denivelări și borduri. Da, nu prea avem piste corespunzătoare, deci…
Cel puțin 10 MOTIVE pentru care SUSȚIN Bicicleta Electrică!
Hai să-ți mai dau niste motive pentru care eu cred că o biclă electrică e fun, e adrenalină, e ceea ce ne trebuie și este viitorul care începe să se întâmple de-acum.
- Cu bicicleta electrică porți urca pante cu înclinație mare, pe care nu le-ai fi urcat în mod normal, sau ai fi rămas fără aer la jumătatea ei. Cuplul pe care ți-l oferă motorașul ăla electric este fenomenal! Forța picioarelor tale înmulțită de până la nouă sau zece ori! Cum sună asta? Pleci întotdeauna PRIMUL de la stop. 🙂
- Cu bicicleta electrică/ trotineta electrică nu faci nici zgomot, nici nu poluezi. O încarci de la priză, și e gata de drum. Avantaj trotineta față de biclă, că e pliabilă și dacă te prinde ploaia, poți continua cu metroul, iar la job, o poți depozita oriunde, e mică. Bicicleta e mai safe și mai rapidă, însă.
- Cu bicicleta electrică cucerești muții mult mai ușor! Gândește-te că vrei să urci din Sinaia, dau un exemplu, până la Piatra Arsă, iar de acolo, să mergi pe Platou până la Vf. Omu. Da, se poate și fără electric, dar ai nevoie de antrenament serios, iar acolo sus, după tot efortul și timpul consumat la urcare, o s-o arzi un picuț cam confuz din nevoia de aer, care-i cam rarefiat, și fără chef de a mai băga pedală până în vârful Bucegilor. Deci, pa distracție, că te rup picoarele și plămânii. Gândul tău e numai la coborâre. 🙂
Așa, cu o biclă electrică ce te asistă la urcare, vei reuși să ajungi mai repede sus și mai odihnit, pentru a te putea bucura de ceea ce te înconjoară, căci despre asta este vorba când mergi în natură cu bicicleta: bucuria momentului, mișcare și amintiri frumoase, numai bune de împărtășit cu prietenii pe rețelele de socializare.
- Atât bicicleta electrică cât și trotineta electrică pot fi încărcate oriunde există o priză de 220V. Adică dacă ești la job și știi că nu mai ai prea mult juice în baterie, e simplu de încărcat. Mai mult, dacă ești la vreo cabană cu bicla, cât savurezi tu o ciorbă bună și o mămăliguță cu lapte și brânză, mai adaugi ceva kilometri asistați de căluțul electric. Roagă șeful sau cabanierul să dea puțin juice și la căluțul electric. 😉
- Mai multă autonomie, mai multă distracție! Dacă nu vei avea o priză disponibilă pe un traseu, o autonomie mai mare a bateriei e tot ce-ți trebuie, iar dacă ai o biclă cu baterie de rezervă, ești deja vedetă. Pe de altă parte, poți pedala normal, dacă te lasă bateria, nu vei mai fi asistat electric dar bicla te va asculta atâta timp cât dai la pedale. Vei ajunge oricum la destinație, chiar dacă un pic mai obosit, dar mândru.
- De ce să merg într-o tură numai 70 de kilometri când pot face dublu cu o singură încărcare? Iar dacă media mea de viteză cu o biclă normală este de 22-23 km/h, gândește-te că electric pot merge lejer cu peste 30 km/h, poate chiar peste 45km/h fără solicitare intensă a bateriei și a motorului. Cum sună asta? Recomand cască!
- Mergi zilnic la job, când timpul ți-o permite, cu un vehicul electric și vei simți că faci ceva pentru comunitatea în care trăiești, că parcă ecosistemul este mai curat, că simți că viitorul începe și cu tine, că ești parte a evoluției, vezi și alții ca tine și simți aveți același drum, chiar dacă mergeți pe trasee diferite.
Respiră, gândește, mergi, repetă!
- Traficul infiorător din București (poate fi și orice alt oraș mare din România), la orele de vârf cât și la orice oră, poate fi înfrânt de un astfel de gadget electric. Te poți strecura rapid printre mașini, iar de banii pe care i-ai fi ars în statul la stopuri și ambuteiaje poți să-ți cumperi ceva folositor, iar cu timpul câștigat poți face orice dorești (poți să te trezești mai târziu dimineața, poți petrece mai mult timp cu familia și prietenii, poți ajunge la timp la întâlniri, la școală, facultate sau job).
- Când ai biclă electrică și/sau trotinetă electrică poți parca aproape oriunde. Adu-ți aminte cât pierzi (timp și bani) atunci când încerci să găsești un loc de parcare oriunde te-ai duce. Chiar și-n parcările mall-urilor sau hypermarketurilor, care-s mai goale, dar sunt momente când se mai blochează câte o barieră, când te mai blochează un altul pe avarii sau că parchează prea aproape de mașina ta. Nu mai zic de urme lăsate pe caroserie. Ce alegi?
- Un al zecelea motiv îl poate reprezenta și faptul că ești destul de cool, într-un trend exclusivist (momentan dat de preț, care se va duce-n jos cu timpul), că asemenea vehicule arată foarte tare, frate(!), atragând priviri și având preinstalate tot felul de lumini de tip LED ce le fac foarte vizibile pentru oricine și generând o imagine destul de SF. Să mai continui? 🙂
Ca să nu plictisesc cu un articol lung, așa văd eu prezentul, așa văd viitorul. Electric, fie că este vorba despre bicciclete electrice, trotinete, monocicluri, scutere electrice sau cine-știe-ce alte bazaconii se vor mai inventa… din mers. 😉
Apropo, fii-mea are un hoverboard electri, cu roți de 6,5 inci, cu care m-am mai dat și eu. Nu e bun de dus la job, dar e tare FUN prin parc, deci…
In clipul de mai jos găsești o prezentare de la evoMAG, a vehiculelor comercializate de ei, să-ți faci o idee, un vis, un plan, un nou mod de a te deplasa. In plus, în data de 16 iunie 2018 la sediul evoMAG din Splaiul Unirii nr. 257-258 s-au putut testa niște trotinete electrice. Așa că dacă mai aveți drum pe acolo, poate mai puteți testa câte ceva, numai zic. 🙂
1 thought on “Viitorul Vehiculelor Electrice începe azi. Eu vreau o Bicicletă Electrică, am zis!”