#acelmoment cănd ești parte dintr-un loc
Casa de la țară. De câte ori nu ai auzit că X sau Y, nu-și dorește o casă la țară? Un vis pe care puțini și-l permit, iar alții rămân la stadiul de vis. Dacă vorbim de construit de la zero, inclusiv cu teren cumpărat într-o zonă de care nu te leagă nimic emoțional, dar îți place ca amplasare, este o opțiune viabilă.
Probabil că cei mai mulți dintre noi avem o casă la țară care nu se mai află demult la prima tinerețe și necesită niște renovări pe măsură pentru a se transforma într-o căsuță de vacanță așă cum visezi. O alternativă la casuța renovată rămâne chiar și demolarea ei și construcția uneia noi, mai ales dacă vechea căsuță nu ar putea să ducă o renovare în spate.
Căsuța noastră de la țară este o casă destul de veche, având aproape 100 de ani ca vârstă, și chiar dacă este construită din cărămidă, faptul că este poziționată pe un deal i-a adus nenumărate probleme cu fisurile și infiltrațiile de apă.
Ne doream un fel de facelift neaoș, dacă mi se permite, pentru ea, iar după ce am reușit să o renovăm în urmă cu vreo 3 ani, chiar ne-am bucurat că arăta bine după atâta timp. Până anul trecut când a început iar să se crape pe ici, pe colo și ne-am decis că e musai să o demolăm (trist cuvănt) și să facem o căsuță nouă de vacanță, de week-end, de retras la pensie pentru ăi mai bătrâni din familie, d-astea… 🙂
Buget – Proiect – Birou de Arhitectură – Casa visată
Ne-am trasat bugetul, dar pentru a ști cu exactitate cam cât va costa noua căsuță, aveam nevoie de un birou de arhitectură. Cum antenuțele mele de blogger s-au întins destul de mult prin social-media, au apărut niște recomandări și oportunități de a cunoaște firme și oameni care mă pot ajuta și care ar putea fi de mare angajament și seriozitate. 🙂
Ne doream un proiect de casă care să urmeze stilul tradițional al zonei din Argeș în care era amplasată căsuța veche. Așa am ajuns la AIA Proiect – Birou de Proiectare care ne va ajuta să ne construim căsuța pe care ne-o dorim.
Am ales împreună cu specialiștii o idee, o adaptare a proiectului lor de casă parter + etaj P+1 Liliac pentru că îmbină elemente trandiționale cu elemente moderne, contemporane. Practic o locuință clasică special concepută pentru 4-5 persoane.
Va avea acoperișul în patru ape, la parter living cu șemineu, tip open-space cu bucătărie, un birou (pentru că uneori mai lucrăm chiar și în vacanță), o baie mică, de serviciu, și o cameră tehnică. La etaj ne dorim trei dormitoare cu o baie sau două.
În plus, în curte vom avea și un garaj pe care se va putea amenaja un fel de terasă acoperită, un loc ideal de luat masa vara, avănd o priveliște extrem de frumoasă asupra satului argeșean, dar și a livezii nostre, bogată în peri, pruni, meri și gutui.
Partea și mai frumoasă vine acum, pentru că după ce am vorbit cu cei de la AIA Proiect și s-au oferit să ne ajute (au servicii contra cost, desigur) și cu actele necesare eliberării Autorizației de Construcție, a Certificatului de Urbanism, Cadastru etc. am mers la țară și am vorbit și cu vecinii din zona de planurile noastre.
Proiect de casă nouă = proiect nou legat de turism
Nu mică ne-a fost mirarea să observăm că și-ar dori și ei același lucru pentru căsuțele lor. Nu neapărat la fel ca și căsuța noastră din punct de vedere al planurilor arhitecturale, dar își doresc și ei un refresh al caselor lor, unele, de reconstruit, altele de renovat și de dat în circuit turistic dacă ne unim mai multe familii și ne facem un plan pe termen lung.
Mai ales că majoritatea nu locuiesc în permanență acolo, așa că s-ar scoate niște bani frumoși în perioade în care ei nu vor fi fizic acolo. Turismul de tip închiriere locuință sau camere, este ideal, mai ales acum în plină eră a digitalului și al promovării puternice pe toate canalale.
Cum zona respectivă este bogată în resurse naturale și antropice, va putea deveni o adevarată “delicatesă’” pentru turiștii străini cu promovarea potrivită. Iar faptul că se poate ajunge în numai o oră și jumătate de la București este un mare plus pentru turism din zona argeșeanaă, dacă ne dorim să vină ceva turiști străini și să lase bani aici.
“Gand la gănd cu bucurie!” cum se zice, pentru că zona asta tindea să devina prea veche, prea îmbătrânită, cu case peste care timpul își lăsa amprenta un pic cam mult, parcă. Așa se face că acum, după ce am comunicat celor de la AIA Proiect – Birou de Proiectare, planurile noastre din zona respectivă, suntem și mai entuziasmați de ceea ce va ieși în final.
Vrei o casă nouă pentru tine? Nimic mai simplu!
Cireașa de tort? O altă cireașă? Ei bine, chiar mai am un fel de cireașă. Acum locuiesc ]ntr-o garsonieră, într-un cartier de lângă Bucureșți, dar planetele s-au aliniat în așa fel încăt să existe perspective, planuri, vise și o rază de speranță să ne construim o căsuța nouă și aici în apropiere de Capitală.
Ne-au plăcut mult, mie și familiei, planurile celor de la AIA Proiect și tot ne bate un gând de a ne construi o căsuță precum cea din imaginile de mai jos (fac parte dintr-un proiect al lor).
Acestea fiind zise, am să las articolul acesta aici pentru ca e musai să ajung de urgență până la țară pentru a dezbate ultimele idei, planuri și proiecte, la o țuică proaspăt făcută în zonă, pentru că un BRAINSTORMING adevărat se poate face la o țuică adevărată, dar băută cu măsură. 🙂
Căsuța de la șes, mai poate aștepta puțin, să ne concentrăm pe cea de la țară, zic.
Articol scris pentru SuperBlog 2018 si Aia Proiect
1 thought on “Casa de la Țară – un viitor proiect de succes ce va schimba în bine locurile și oamenii”