”Trage ștecherul din priză!” arunc o vorbă așa cât să aud tot eu, către nepoțel. El nu înțelege prea multe, deși are vârsta la care și-a luat deja carnet de șofer. Zâmbesc. El se uită la mine și nu înțelege de ce zâmbesc, care-i faza? Și ce naiba e ăla ștecher?
Ne pregătim să plecăm într-un trip în familie cu mașina noastră, full-electric și chiar total autonomă, grație tehnologiei 10G, ce tocmai s-a lansat anul acesta, 2044. Bine, nimeni nu mai zice full-electric, pentru că totul este electric acum, dar eu la cei 65 de ani ai mei, încă o mai ard old-school, ca să zic așa. Ah, primul an de pensie! 🙂
De aici și faza cu ștecherul. Nu, nu pensia, ci faptul că nimic dintre dispozitivele electrice nu mai are, azi, așa numitul ștecher. Nu mai sunt prize. Peste tot este încărcare wireless, iar de când Mercedes-Benz a făcut pași importanți la încărcarea wireless a mașinilor electrice, adio ștechere pentru totdeauna și bun-venit vânzări auto
Mi-aduc aminte, să fi fost 2019 – 2020, când mi-am cumpărat primul model Mercedes-Benz EQC, că-l încărcam la stația de încărcare rapidă în vreo 40 de minute la 90%, timp cât să mai bei o cafea, să contemplezi natura și să te minunezi că invențiile electrice vor schimba lumea.
Bine, prin, 2030, deja toate mașinile electrice se încărcau in vreo 10 minute, și asta ca să protejezi acumulatorii, altfel dacă voiai un boost de 80% nu cred că îți trebuia mai mult de un minut.
Da, nepoțelul încă mai râde de mine că am EQG-ul din a doua generație. Era modelul cu acumulatori ce te țineau cale de vreo 500 kilometri cu clima și muzică pornită. IARNA! Da, și avea și ștecher, cabluri, dar nu era complet autonomă, pentru că partea asta cu full-autonom, fără volan care a luat amploare prin 2029, odată cu tehnologia 7G, a fost o adevărată revoluție în transport. La al meu făcusem un upgrade, il trecusem pe wireless, pentru că este genial să parchezi pe un loc de parcare cu astfel de tehnologie. De fapt, toate parcările de acum am tehnologie de încărcare, iar ”factura” o primești în cutia poștală, prin factorul poștal. 🙂
Nu e chiar așa, că s-a renunțat la Poștă demult. Sau Poșta a renunțat la noi, și s-a dus în alte ecosisteme ca să-i plictisească și pe alții cu așteptatul la cozi, imprimante matriceale și monitoare CRT. Glumă. 🙂
Să te urci pur și simplu într-o mașină care te transportă în siguranță din punctul A în punctul B, pe cel mai scurt drum, foarte rapid, în care tu nu faci altceva decât să mai socializezi virtual, să lucrezi sau să dormi, părea o nebunie prin anii 2000, dar dezvoltarea asta tehnologică a avansat extraordinar de rapid după anul 2020.
Acum, în 2044, majoritatea oamenilor de pretutindeni folosesc car sharing, iar cei cu mașini personale sunt cei care mai doresc senzații ”de pe vremuri”: să speli mașina, să schimbi pneurile de iarnă/vară, să conduci în mod manual (asistat, totuși, de senzori, pentru că acum se circulă la viteze destul de mari).
Nu ți-am zis de GAIA sau GEEA (personificarea Pământului în mitologia greacă)? Este un fel de Inteligență Artificială care are grijă de tot traficul din lume, din orice locșor de pe planetă. Este senzațional! Numărul accidentelor de circulație tinde să fie sub 5%, și asta datorită celor care mai conduc… manual. Oricum modul manual este interzis în multe țări, și probabil că se va extinde și la celelalte.
Am zis că este un fel de Inteligență Artificială, dar este mai mult decât atât. Este un mix de artificial și uman, cu niște senzori ce primesc informații de la anumiți oameni aleși special pentru date cât mai exacte, și să păstreze latura umană cât mai prezentă în acțiuni și decizii.
Nu prea știu multe amănunte despre asta, dar Revoluția Gaia/ Geea plus dezvoltarea extraordinară e-Mobility peste tot în lume și programele spațiale, au pornit cumva ca urmare a descoperirilor, de după anul 2021 de la Măgurele, cu ajutorul ELI-NP, laserul ăla puternic construit acolo.
Na, eu am locuit din totdeauna în Bragadiru, la vreo 5 kilometri de Măgurele, și am văzut multe chestii interesante acolo, când mai ieșeam la plimbare cu bicicleta (un e-bike, desigur) dar și când aveam întâlniri pentru presă, blogger fiind. Aș afirma că România și ceea ce a făcut UE acolo la Măgurele cu ELI_NP, a dus la un salt tehnologic peste timp de vreo 25-30 de ani.
Cine nu merge într-o mini vacanță pe Lună, acum? Lista de așteptare este cam lungă, cam cât așteptai după o Dacie prin anii 80, dar grație tehnologiei electrice, s-au dezvoltat niște baze lunare cu hoteluri tare faine. Experiențe de neuitat, în pustiul selenar, dar cu un view atât de mișto pe care-l ai asupra Terrei…
Deja bagajele sunt încărcate în mașina cu care plecăm, iar eu am căzut pe gânduri cu cafeaua în mână, admirând un răsărit superb. Aud de la radio că numărul celor care merg să populeze planeta Marte, a ajuns la vreo 25 000 de oameni, unii născuți chiar acolo, care nu au fost vreodată pe Pământ. E un oraș tare interesant, dar din câte știu, se va renunța pentru o perioadă la populare, pentru că deja a început terraformarea planetei Marte, pentru a avea într-un viitor, atmosferă, aer, apă etc.
Este un proces lung, dar trebuie să înceapă de undeva, iar condițiile climatice vor fi destul de agresive. Aud că deja cam tot ce a fost la suprafața planetei s-a mutat undeva în subteran pentru protecție. Viitorul se naște chiar acum.
Știi ce mi-a plăcut cel mai mult de când s-a dezvoltat atât de tare conceptul de e-Mobility? LINIȘTEA. Dincolo de noxe, scurgeri de ulei, benzinării mirositoare, rafinării de petrol, poluare, LINIȘTEA a fost cea care m-a impresionat din prima clipă în care am conștientizat.
Mașinile electrice, autovehiculele, motocicletele, dispozitivele electrice sunt extrem de silențioase. În orașele mari totul pare mult mail calm, forfota aia amplificată de motoare puternice și tobe de eșapament a dispărut demult, iar oamenii par că au mai mult timp pentru ei. Cumva, undeva, ceva s-a rupt și a intrat într-o normalitate firească de care uitasem…
Gata, sunt strigat. E momentul să plecăm la drum. Va fi fun!
…
In altă ordine de idei, Auto Schunn, partener autorizat Mercedes-Benz, sărbătorește 25 de ani de activitate pe piața auto din România, iar Mercedes-Benz e pe cale să lanseze primul model din gama EQ, o nouă clasă de automobile full-electrice Mercedes-Benz.
Viitorul a inceput deja, dar de-acum incepem să evoluăm. Rapid.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019.
Interesant articolul, multumesc pentru postare si pentru link.