Avis 3000, ultima frontieră, o destinație la care nu credeam că voi ajunge vreodată. Nu, că nu despre puicuțe este vorba, gluma deja s-a luat, am tot dat-o de colo-colo. Este vorba despre ”vizita de lucru” pe care am avut-o împreună cu alți 8 bloggeri la Complexul Avicol Integrat AVIS 3000.
De ce îî zice așa? Aia m-am întrebat și eu. Practic ei produc totul in-house, ca să zic așa, se gospodăresc, cum îi șade mai bine unui business sănătos.
Au FNC, cum erau odată prin mai toată țara, adică Fabrică de Nutrețuri Combinate sau Concentrate ca să asigure mâncarea potrivită pentru pui și zburătoare adulte, mai au și incubatoare pentru ouă, cam vreo 500 000 de ouă, așa, cât să pregătească viitorul pentru abator sau reproducere (de-aia am văzut și mulți cocoși puși pe treabă).
Acum dacă tot am amintit de abator, au și abator, care pregătește carnea pentru magazinele proprii PRO HD&AB, dar și pentru alți distribuitori sau alte lanțuri de magazine (unele hypermarketuri).
Bine, cât am hoinărit noi pe acolo, ne-a cam luat niște ore bune, deși am fost pe Fast Forward într-o Sâmbătă, pentru că toată treaba de la Avis 3000 se împarte în vreo 4 localități apropiate de Deva, fiecare locație cu nișa ei, și cu siguranța că dacă există vreodată pericol de îmbolnăviri sau chestii d-astea conexe, fiecare unitate va fi sigură din punct de vedere sanitar-veterinar.
De altfel, prin excursia noastră de la Leșnic, Șoimuș, Mintia și Bălata am schimbat vreo 5 echipamente de protecție, cu cipici, bonetă, halat, pentru o siguranță cât mai mare. La fiecare intrare într-un depozit, hală, încăpere specială existau niște preșuri special împregnate cu substanțe pentru dezinfectare or something. Nicicând nu am simțit ceva mai bine pus la punct și sigur. Nici în spitalele noastre, vestitele spitale.
Cosmin Bachnev, marketing coordinator la Avis 3000, ne-a fost călăuzitor, gazdă, ghid, șofer și povestitor de seamă prin toată aventura din zona Hunedoarei. La fiecare unitate la care am ajuns, am primit informații despre cum se desfășoară toate procesele, am făcut fotografii și am avut acces aproape peste tot.
Ce m-a impresionat, ca om care nu prea are treabă cu zona asta de producție avicolă and stuff, a fost faptul că nicăieri nu am simțit vreun miros îndoielnic, sau cel mult incomod. Nu. Peste tot totul era extrem de curat, aerisit și părea că nici nu e vorba de creșterea păsărilor. Știm cu toții cum miroase într-un simplu coteț și curte cu câteva găini, nu? Aici, nimic.
Avis 3000 vrea să meargă pe zona asta de eco, de crescut cât mai natural, fără injectări și alte nebunii din astea. Tocmai de aceea au fost extrem de deschiși la întrebările noastre, răspunzând sincer, și arătându-ne toate etapele de producție din fiecare unitate vizitată.
Povestea AVIS 3000 începe în 2001, având acum vreo 500 de angajați, unii dintre ei aduși cu mașini proprii de la distanțe mai mari, din lipsă de forță de muncă. Abatorul poate produce peste 30 de tone de carne pe zi pentru magazinele proprii, cum ziceam mai sus, și alți distribuitori, iiar ouăle se pot găsi inclusiv în magazine Lidl.
#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu”, cotidianul Glasul Hunedoarei.