Voi pleca de la premisa că ai un buget de casă nouă. Ai un buget, da? Ok, când mă refer la casă nouă, vreau să spun casă pe pământ, cu teren, ca să ne înțelegem și să știi la ce proiecte casă P+1, de exemplu, te uiți.
Uită de buget puțin, ia-ți gândul, că dacă tu ai, să zicem, 100 000 de euro pentru casă, fără să fi consultat măcar un arhitect înainte, acest buget va crește sau se va micșora, în funcție de ceea ce vei conveni cu arhitectul. Indiferent dacă l-ai ales intrând pe link-ul acesta https://www.aia-proiect.ro/, fie de oriunde.
Ok, vin cu sfaturile astea tocmai că am trecut prin nebunia construcției unei case și știu cum să abordez problemele. Acum. Că atunci când am plecat la drum cu gândul că voi avea o casă în vreo câteva luni de zile… erau doar vise și un buget aiurit.
TOTUL, și ascultă bine ce zic, TOTUL poate pleca de la tine și arhitect. Cum alegi arhitectul? Păi, poți merge pe recomandări, poți cere review-uri, un portofoliu, faci un pic de research pe net și offline, nu știu, oferta e bogată, DAR trebuie să îți dai seama cu cine lucrezi și ce-ți face de banii ceruți.
Seriozitatea e un lucru pe care nu prea-l mai găsești ușor, sunt multe, mult prea multe vorbe fără acoperire reală, palpabilă, pot fi numai promisiuni și un proiect pe cară să dai o grămadă de bani și să nu-l poți realiza vreodată, oricât de mișto ar arăta ca variantă finală în fotografiile alea colorate.
Exemplu? Nu, nu eu, ci George Buhnici, care după ce și-a făcut casa visurilor, a povestit cum a avut un proiect pe care a dat ZECE MII de euro și pe care nu l-a putut realiza niciodată din cauză că arhitectul sau arhitecții, au făcut niște greșeli sau a fost o utopie ce nu putea fi pusă în practică pe terenul pe care-l deținea.
Deci? Te poți arde urât de tot, chiar dacă e posibil să ți se deschidă mai ușor niște uși când ai un nume cunoscut. Deci, ce poți face tu, cel care habar nu are cu ce ”se mănâncă” toată treaba asta?
Cum ziceam, cere, adună informații, mergi pe teren, întâlnește-te față în față cu cel care îți va proiecta casa și citește-l, privește-l și observă. Dacă îți oferă liniște, credibilitate dincolo de proiectele pe care ți le arată în desene, sau poate chiar pe teren la clienți.
Nu există o rețetă perfectă. Eu am mers pe o recomandare a unui constructor, fără a mai consulta și alți arhitecți, tocmai pentru că am avut o oarecare ”chimie” cu respectivul arhitect și am putut să ne înțelegem încă de la început.
Noi am venit cu ideea, pe terenul pe care îl aveam, el a venit cu alte idei care să completeze ideile noastre, apoi cu alte sugestii pe care noi nu aveam cum să ni le imaginăm, apoi alte propuneri și alte propuneri și alte soluții, până ne-am decis ce vrem și cam în ce buget să ne încadrăm.
Ține minte că poți estima un buget pe baza unui proiect bine făcut, dar niciodată nu cred că acele costuri vor fi identice cu cele din teren. Mai ales că poate vei construi cu o firmă de construcții care merge pe alte costuri ale materialelor. Mai mari sau mai mici.
Trebuie avut în vedere și faptul că cel care va pune în execuție proiectul să poată comunica eficient cu arhitectul în cazul în care sunt ceva neclarități sau dacă are vreo problemă în șantier.
Nu te duce după fentă și să te iei după preț. Nu, prețul nu trebuie să fie elementul principal care să facă diferența în a alege un arhitect sau altul. Este important în toată ecuația, dar nu cel după care să iei decizia de a lucra cu X arhitect.
AI grijă și ce negociezi, pentru că poate fi un proiect care nu este complet. Poți avea un proiect, de exemplu, care nu conține proiect de structură, proiect de instalații sanitare sau electrice, ori dacă îl vei avea complet, poate că nu se va ”pupa” cu ce ai tu în teren, so…
Eu recomand ca dacă nu te pricepi absolut deloc la treaba asta, să găsești un amic care să meargă cu tine și să ciulească și el o ureche, să arunce un ochi, să mai schimbe și el o părere cu arhitectul. Nu, el nu poate lua decizii pentru tine, dar e bine ca toată lumea să vorbească aceeași limbă și să se simtă cât mai confortabil.
Crede-mă, că dacă vei reuși să ai parte de un proiect bun, tot punerea în execuție va fi cea mai dificilă. Deci, dacă vei avea noroc sau nervi și răbdare pentru a reuși să ai proiectul visurilor tale sau al visurilor voastre, va fi un mizilic față de ce va urma.
In continuare, forța de muncă în România, este puțină și foarte slab pregătită. E nevoie de șefi de șantier buni, de diriginți de șantier care să supravegheze lucrarea. să fie conform proiectului, să nu pleci urechea la ”îmbunătățirile” pe care o să ți le tot bage în față constructorul. Orice schimbare vei vrea să o mai faci în timpul execuției, vorbește cu arhitectul, recomandarea mea.
Vrei să mai adaug și durerile de cap provocate de hârtiile pe care trebuie să le aduni de la diverse instituții pentru avea dosarul complet și a depune totul pentru a avea, într-un final, autorizație de construcție?
Vei avea de-a face cu o mulțime de oameni. De la simplu salahor, la oameni din Primărie sau alte instituții. Multe nu se vor lega, vor fi ilogice, multe drumuri nejustificate, vorbe spuse aiurea, vorbe care vor fi doar vorbe, dar și fapte de care te vei bucura.
A face o casă cap-coadă, nu e un lucru ușor nici dacă ai buget mare și poți plăti oameni sau firme care să alerge după acte, pentru tine. E nevoie de răbdare, să te bucuri de fiecare etapă, să iei lucrurile care par să nu iasă, ca pe un lucru normal, pe care trebuie să-l rezolvi, să pui piesă lângă piesă, iar la final să ai un puzzle perfect, așa cum l-ați visat și cum l-ați ”creionat” cu arhitectul.
Dacă ai întrebări, nu ezita să o faci în comentarii, mai jos.
Succes!
Articol suținut de:
foto credit: aia proiect, canva
Articol scris pentru SuperBlog 2019
1 thought on “Sfaturi despre cum poți găsi arhitectul potrivit pentru casa visurilor voastre (bazat pe fapte reale)”