NU face ca mine! Nu, chiar să nu face ca mine. Urmărește-ți calea pe care dorești să mergi. Trasează punctul ăla care vrei să ajungi în viață, sau punctul cel mai apropiat, un ”milestone”, iar apoi, odată ce ai ajuns în acel punct, continuă, continuă, continuă… până la visul ăla măreț, poate îndrăzneț, prea îndrăzneț pentru anul în care ți l-ai propus. Sigur, după îndeplinirea unui vis, va urma un altul, complementar sau total aievea. Nu, nu vorbesc din cărți, așa cum nu voi vorbi în cele ce va urma, dintr-un dicționar de construcții.
Insă, pot vorbi din punctul de vedere al unui om ce și-a proiectat odată că va avea casa lui. Da, da,din aia pe pământ. Am crescut la curte până la vârsta de 10 ani, apoi s-a rupt. A urmat perioada vieții la bloc. Nu mult, vreo 30 de ani. Exact anul ăsta, 2020, se fac 30 de ani de când am tot locuit, fie în apartament, fie în garsonieră. O perioadă interesantă, dar cea mai interesantă de abia de acum începe.
Mi-am dorit din tot sufletul o casă eficientă energetic, o casă care să nu consume mult, poate cu ceva veleități de casă activă, însă la vremea respectivă nu am respectat niște idei și trasee pe care ar fi trebuit să merg, care deși trasate, nu le-am respectat. Deci, nu face ca mine!
Ai buget pentru casă și crezi că asta va rezolva totul? Te înșeli! Ia-ți arhitect!
Aveam buget. Unul micuț, pentru o casă de până la 150 mp utili. Parter, etaj și pod, care să fie și util, poate chiar mansardabil la un moment dat. Ok, aveam buget, dar ce nu aveam? Știința informației, cum se face o casă de la zero? O casă așa cum visam. Teren aveam, deci nu se mai punea problema achiziționării terenului. Utilitățile erau toate ”la poartă”, deci altă bătaie de cap mai puțin. Deși, ca o paranteză, am așteptat pentru racordarea cu gaze naturale, de la primele acte ce le-am pus la dosar… un an și 4 luni. Pentru un racord de la țeava care era la poartă și nici măcar îngropată! De vis! Din cauza asta, ne-am mutat la casă cu 6 luni întârziere
Primul meu sfat pentru a avea casa pe care ți-o dorești? UN ARHITECT! Băi, deci caută un arhitect, o firmă de arhitectură, ceva cu portofoliu, cu ce proiecte au finalizate, ce au în lucru, ce proiecte mai au (virtual vorbind) și să ți le arate. Vorbește ce vrei tu, dar pleacă urechea și la ce îți va spune arhitectul, mai ales dacă experiență bogată. Poate ideile sunt un pic greșite, poate vine el, arhitectul, cu o idee nouă, poate îți va tăia din cheltuieli, poate nu, fii flexibil, pentru că TU nu ești arhitect!
Ține-te de proiectul tău, no matter what!
Chiar dacă mai citești pe net, mai arunci un ochi pe You Tube sau mai știu eu din ce surse te informezi, dacă tu nu ești arhitect… nu ești. Lasă-i pe cei care au studii de specialitate să-și dea cu părerea, să-ți propună, să te sfătuiască.
Incă ceva, NU te uita la bani când vine vorba de un proiect bun. Desigur, să fie între niște limite rezonabile, de bun simț, mai compară și cu altceva de pe piață, mai cere păreri, nu te arunca din prima, DAR cu un proiect bun și cu un diriginte de șantier dedicat, vei avea casa pe care ai plănuit-o, indiferent de câte echipe de muncitori sau firme de construcții schimbi pe parcurs. Da, aici este un mare of, sau… hop de trecut.
Firma de construcții! Da, firmele de construcții sunt cu cântec. Oricâte recomandări ai avea pentru firma X sau pentru firma Y, se pot întâmpla muuulte până vei avea casa la cheie, cum se zice.
Desigur, sunt și cazuri fericite, dar în plină criză de oameni buni în construcții, cam greu să zici de la început că 99% totul va fi ok, că am buget și proiect bun și… Nu, nu pleca cu gândul că nu vor fi probleme. Vor fi, dar sper eu că minore, dacă tot e s-o dau pe un optimism, așa.
Și dacă nu vei avea probleme cu construcția propriu-zisă, sigur vei avea probleme cu actele, mai mici sau mai mari, timpi de așteptare mari, termene limită etc. Nu, nu vreau să te sperii, ci doar să te pun în gardă!
Inarmează-te cu răbdare, ia cele mai bune decizii și vei reuși!
NU face ca mine! Ce am făcut eu? Deși știam că pot fi probleme pe parcurs, mi-am zis ca dacă mi-am proiectat un buget și cu 10-15% mai mult decât cel de început, poate că nu voi avea probleme. Și sincer, nu prea am avut din punctul ăsta de vedere. M-am cam încadrat în buget, chiar și cu mici ajustări pe care le-am făcut pe parcursul construcției.
A contat foarte mult, proiectul, deși nu a fost unul wow. Am vrut o casă de buget, dar care să ne ajute, cu care să- nu-mi fie rușine. Ok, am acceptat că s-au făcut greșeli pe parcurs, ca am schimbat echipe de muncitori, că am refăcut anumite lucrări pentru că nu ieșiseră corect. Mi le-am asumat, pentru că, așa cum ziceam, este o problemă cu calitatea oamenilor care lucrează în construcții.
Deci, ca să concluzionez, ține-te tare, fă în așa fel ca planurile sa iasă. Nu o lua pe ocolite, mergi pe traseul tău pe care ți-l trasezi cu arhitectul, și poate că la final când vei sta la o bere pe terasa ta, berea sau sucul pe care o să le savurezi, vor avea EXACT gustul pe care îl aștepți. La mine așa este, chiar acum când scriu acest articol pe terasă cu laptopul și berea rece lângă, într-o Primăvară frumoasă, dincolo de perioada medicală nefastă.
Viitorul meu este acum. Azi.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020