Plecând pur și simplu de la premisa sinceră că posed un smartwatch (ales căutând simplu pe net, ceasuri bărbați) nu dau numele brandului, nu e relevant, și pe care-l folosesc zilnic de peste un an de zile, pot să argumentez faptul că viața în izolare poate fi imbunătățită cu ajutorul acestui mic gadget.
Dacă înainte de izolare, când aveam o viață ai activă, neîngădită, măsuram pașii cu un target de 6000 de pași pe zi, câte etaje urcam pe jos (vezi job și stat la bloc), iar cu aplicația Strava mă monitorizam când băgam câte un sprint cu bicicleta din dotare, de vreo 40-50 de km, că doar de-aia locuiesc și în afara Capitalei. Imi mai și măsuram bătăile inimii, să văd cum mai stau, dar și kilocaloriile arse, în funcție de mișcare.
În izolare lucrurile s-au mai schimbat puțin. Din moment ce biroul meu s-a mutat acasă și lucrez destul de mult în perioada asta, am dat locuitul la bloc pe casa cea nou construită care are și o bucățică de curte, numai bună pentru activități fizice, mișcare and stuff.
Deci, uite câteva hint-uri despre cum un smartwatch te poate ajuta zi de zi, chiar și în izolare:
- In primul rând smartwatch-ul râmâne pe mâna mea de dimineață până seara, nu am nevoie să îmi monitorizez somnul noaptea, deci îl las la încărcat pe baza lui cu inducție, fără a fi nevoie să-l mufez.
- Nu mai trebuie să port în permanență telefonul asupra mea pentru că atâta timp cât stau într-o rază de 10-15 metri, pot prelua apeluri direct pe ceas, chiar și când dau cu sapa prin grădina mea de legume.
- Sunt atenționat prin vibrație și pot citi lejer mesajele de pe wapp, chiar și pe cele de pe grupul de la job cu tot felul de taskuri, iar laptopul fiind în apropiere le pot rezolva rapid. Deci, fără a avea telefonul asupra mea.
- Am o boxă bluetooth pe care o iau cu mine când am diferite activități prin grădină și fie pot da muzică fie direct de pe ceas, din memorie, fie pot controla playlistul și volumul direct de pe smartwatch dacă muzica sau podcastul este ”play-at” de pe telefon. Practic controlez telefonul cu ceasul. Dacă am mănuși de lucru e mai greu să controlez telefonul, dar cu ceasul este mult mai usor, mai ”la îndemână”.
- La fel se întâmplă și când îmi pun căștile stereo bluetooth și pot controla continutul redat pe căști dintr-o atingere pe mână.
- Vremea? Dintr-o privire și o rotire de ”bezel” pot ști cum e vremea în ziua respectivă și a doua zi ca să știu cum mă ărogramez: tund gazonul sau ies doar ca să mai dau de mâncare la găinușe?
- Am casă cu etaj, Nu o să-ți vină să crez câte etaje urc zilnic. Am zile când urc și cobor câte 10-12 etaje. Lift? Cine mai vrea lift?
- Desigur, cele mai mișto fotografii pot fi cele în actiune, mai ales pentru instagram. Pentru fotografii reușite, folosesc ceasul care telecomandă pentru camera foto de pe smartphone. Și nu e o simplă telecomandă cu buton, ci pot vedea cadrul fotografiat.
- Orice activitate intensă, fie că dau cu sapa, tai lemne, car cu roaba diverse, tai cu fierăstrăul crengile pomilor etc. este atent monitorizat de ceas și pe lângă faptul că voi avea un sumar, am și mesaje motivaționale și atenționări de genul ”Ține-o tot așa!”. Not bad.
- Opusul mișcării? Câteodată mă uit pe scaun în fața biroului, timpul trece, pauză de țigară nu iau pentru că nu fumez, deci ceasul cel deștept ce face? Mă atenționează la intervale de timp că nu mai fac mișcare deloc și că e timpul pentru câteva exerciții, gen rotiri de tors.
- Și nu în ultimul rând, folosirea ceasului pe post de hands-free, având microfon și difuzor, fie în timpul condusului, fie în magazine la cupărături, ca sa nu mai ating telefonul sau plata la POS.
- Altele: jocuri, you tube, calendar cu notificări, notificări instagram si facebook, altimetru și baromentru, fețe de ceas diverse (fie aparent analogice sau digitale) cu mii de opțiuni, cautare telefon (în caz ca ai uitat pe unde l-ai pus sau fiind căzut pe undeva) etc.
Deci, în concluzie, cum zicea și Exarhu pe vremuri, un smartwatch la casa omului e binevenit în orice situație. Fie în izolare, fie zile mai libere. Acum, dacă stai la bloc, poți face mișcare pe scara blocului urcând și coborând etaje, dacă nu ai grădină sau te te preocupă grădinăritul, Smartwatch-ul este o prelungire a smartphone-ului, de cele mai multe ori, dar el îți poate monitoriza activitatea, să te ghideze GPS sau să comunici, chiar și fără un smartphone pe lângă el.
#staiacasă #timpulpetrecutacasă
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020
Multumesc pentru sfaturi!
Hint-urile sunt excelente! Oricine are nevoie de un smartwatch..