Cu atâtea resurse gratuite sau foarte convenabile la dispoziție, este și păcat dacă ai o idee bună de afaceri și nu o pui imediat în practică. Pe internet găsești o mulțime de materiale utile dacă vrei să-ți deschizi o afacere online, iar costurile pentru un site cu găzduire WordPress sunt infime în comparație cu veniturile suplimentare pe care ți le poate aduce un astfel de proiect. De aceea, indiferent dacă vrei să pui bazele unei noi cariere sau doar cauți o soluție pentru a-ți mai “hrăni” portofelul, urmează pașii de mai jos și ai toate șansele de a reuși în tot ceea ce îți propui.
Ce trebuie să faci pentru a construi o afacere de succes de la zero?
Găsește-ți locul în piață
Chiar dacă ai deja o idee de afaceri, gândește-te bine la cum ar trebui să o îmbraci astfel încât ea să devină profitabilă. Să spunem de exemplu că vrei să-ți faci un blog despre cum să să gătești. Există deja sute, sau poate chiar mii de site-uri cu același subiect așa că întreabă-te foarte serios de ce ar alege cineva să citească blogul tău în locul oricărui altui blog din aceeași nișă? Așa că încearcă să te diferențiezi! În loc să vorbești despre mâncare la modul general, postează de exemplu doar rețete cu praz sau preparate a căror pregătire nu durează mai mult de trei minute. În acest mod, ai mult mai multe șanse de atrage cititori!
Alege-ți un nume cu priză la public
Nu visa la nimicuri! Încă de la început, încearcă să-ți imaginezi cum numele afacerii tale va fi pe buzele tuturor în doar câteva luni și boteaz-o cu un termen sau o expresie ușor de reținut. Nu trebuie să fie ceva total ieșit din comun, dar nici prea banal încât să se piardă în mulțime. Fă un brainstorming și dacă tot nu ai idei, citește acest articol despre cum să alegi un nume pentru afacerea ta online.
Construiește-ți un website profesional
Să nu te miri că abia la punctul trei al listei noastre am ajuns să vorbim despre necesitatea construirii unui website. Chiar dacă nu este scump, nu merită să cheltuiești bani pentru domeniu și hosting până ce nu ți-ai clarificat conceptul și în plus, nici nu poți să te înregistrezi înainte de a-ți alege un nume care să te reprezinte. Așa că cel puțin până în această fază, ia lucrurile treptat, analizează, studiază și visează și abia atunci când ești pregătit de acțiune, dă-i înainte fără regrete. Îți poți crea website-ul pe cont propriu, folosindu-te de un tutorial pe YouTube dacă nu ai experiență, sau poți cere colabora cu un profesionist, spunându-i cât mai clar ce așteptări ai și de ce buget dispui.
Învață să scrii
A scrie pe un blog este total diferit cu a scrie în general. Aici nu ne referim la ideea de a învăța să scrii în limba română, ci la modul de compunere a articolelor care se citesc. Oricât de popular ai fi pe rețelele sociale, este bine să înveți măcar și regulile de bază ale optimizării SEO pentru a atrage cititori și de pe motoarele de căutare. La început, îți va fi destul de dificil să scrii ținând cont de atâtea indicații și restricții, dar în timp, eforturile tale vor fi răsplătite cu vârf și îndesat.
Cere feedback
Oricât ți-ar plăcea să fii de independent, părerea celor din jur contează mai ales când vine vorba de afaceri online. Nu vei ajunge să câștigi nimic din site-ul tău dacă ești singurul lui cititor și din acest motiv ar trebui să pui în practică una câte una sugestille constructive venite din partea altora. De aceea, cere feedback ori de câte ori ai ocazia și în același timp încearcă să-ți consolidezi o comunitate care să te sprijine.
Monetizează-ți site-ul
Dacă noul tău site este un magazin online prin care vinzi produse sau servicii, cel mai probabil vei câștiga din ele mai mult decât ai putea câștiga cu orice alte metode de monetizare. Dar dacă este un simplu blog, caută soluții de a face bani deoarece blogging-ul este mult mai distractiv când și câștigi ceva de pe urma lui. Până ajungi să ai o oarecare autoritate în mediul online, încearcă platforma AdSense, sau participă la concursuri cu premii. Iar după ce ți-ai ridicat site-ul la un anumit nivel, începe să vinzi advertoriale companiilor din aceeași nișă cu afacerea ta.
Super articolul, foarte util!
Mi-a placut articolul, multumesc pentru sfaturi!
Excelent articolul, multumesc mult pentru sfaturi 😉