Varianta VIDEO a articolului
De la început am vrut să-i fac, să-i pregătesc surpriza. Știam cât de mult se va bucura și am complotat cumva ca să iasă cum trebuie toată cacealmaua. Actorii principali? Eu și nevastă-mea. Actorii secundari? Fii-mea, familia și niște neni muncitori (o să înțelegi imediat despre ce vorbesc), dar și Alma Parchet. Locul de desfășurare al acțiunii? Viitoarea casă.
Tot ce povestesc este perfect adevărat iar fotografia dinspre finalul articolului este din timpul lucrărilor la căsuță.
Totul a plecat de la un trip făcut undeva pe lângă Cluj și în care am făcut cunoștință pentru prima dată cu un loc de cazare superb. Iar când zic SUPERB, este musai să fie scris cu litere mari. La final o să-ti las numele locației, dacă te interesează. Și o să te intereseze când o să vezi cât de mișto arată. 🙂
Bun, am fost cazați acolo într-un apartament dintre cele două disponibile, restul fiind camere duble. Da, un apartament mare, spațios, cu o terasă superbă, cu un view extraordinar și un balansoar pe măsură.

Era o zi de toamnă mai rece, rece și pentru că e zona de deal și există și pădure-n spatele pensiunii. De cum am intrat in living, ne-a întâmpinat cu căldură o… căldură, dacă mi se permite exprimarea. Da, era o temperatură excelentă în interior, mai ales pentru fete pentru că pe ele le știam friguroase ca de obicei. Eu rezist ca tancul, dar ele… Bine, care fete nu-s friguroase să ridice o mână! Deci, nicio mână ridicată, bun!
Cât timp ne pregăteam, ne aranjam, aduceam bagaje, aduceam bagaje, aduceam bagaje – a se citi că numai EU făceam activitățile astea – am simțit cum mi se ridică o sprânceană. O ridicare mai mult a curiozitate, a căutare, a găsi niște răspunsuri la întrebarea:
Dacă apartamentul nu are calorifere, de unde vine căldura? Ok, e un port-prosop în baie, dar de unde vine căldura?
Iar căldura aveam să aflu de unde vine imediat după ce m-am descălțat și am pășit pe gresia de la bucătărie și apoi pe cea de la baie. Da, căldura venea din… pardoseală. Bingo! Ok, dar numai din zonele cu gresie? Ei bine, nu, în zona parchetului nu se simțea la fel de tare temperatura precum în zona gresiei, dar era la rându-i încălzit, generând o temperatură constantă în fiecare colț al apartamentului.
Bun, era prima dată când făceam cunoștință cu un sistem de încălzire prin pardoseală, iar eu habar nu aveam cum funcționează. Mai mult, nu credeam că se poate pune sub parchet: cum să treacă căldura prin el?
Dacă eu mă întrebam așa, nevastă-mea nu făcea altceva decât să se bucure de căldura ce venea la picioarele ei, parcă de niciunde. Adio picioare reci înfofolite în ciorapi groși și papuci super-mega îmblăniți. Mai multă liniște și pentru mine.
Anii au trecut, am mai revenit acolo cu bucurie de câteva ori, iar peste noi a dat norocul să începem a ne construi o căsuță. Căsuța noastră, cea de care aminteam mai sus. În capul meu nu era decât o singură MARE dorință, pe care o vezi venind, nu? Și anume, să avem și noi căldură în pardoseală.

Nu voiam să avem în căsuța noastră parchet din lemn masiv, ci ne doream peste tot parchet dublu-stratificat de 14 mm, care să aibă o culoare aparte, și anume Stejar American Natur, pentru că ne plăcea în mod deosebit această nuanță cu un aspect nefinisat, dar care să fie pretabil încălzirii în pardoseală. EU știam asta, eu voiam asta, soția nu luase în considerare, credea că oricum ar fi costat tot sistemul prea mult și nu ne permiteam.
In schimb, ideea de a avea contact permanent cu căldura lemnului sub picioarele goale ne făcea să visăm și mai frumos la căsuța noastră. Mai mult, știam ce mobilier vrem să avem, iar acest parchet din stejar, recunoscut pentru liniile, nervurile și nodurile care îi oferă un aspect natural unic, urma să fie rețeta perfectă pentru o atmosferă la care doar visam.
Toată povestea a fost cam greu de ținut secret, noroc că ea nu venea prea des prin șantier. Nu înțelegea de ce nu se montează caloriferele că totul era aproape gata, numai că eu și muncitorii o tot dădeam că la final urmează să le montăm că e o simplă formalitate și că nici nu au pe stoc momentan, dar până mai termină finisajele de la interior o să le avem, d-astea (și o bere la băjeți).
Soața nu a observat nici faptul că în camera tehnică este pompa cu distribuitor din care plecau niște conducte prin… podea. Probabil că ea credea că-s de apă, țevi pentru baie, bucătărie etc.
Fast-Forward, a venit și ziua în care trebuia să luăm căsuța în primire, la gata, cum se zice. Era o toamnă târzie și a trebuit să dăm drumul la căldură, familia îmi făcea cu ochiul și dădeau dume din alea că ăștia au plecat și au uitat să monteze caloriferele, că să-i chem înapoi că ce ne facem că iarna bate la ușă și noi nu avem calorifere, că e cald în casă din cauză că s-a încălzit de la soare etc.

Nevasta făcuse ochi mari și mă împungea cu privirea mai ceva ca sabia laser a lui Darth Vader. Tăioasă, zău! Îi zic să se descalțe și să-și mute sabia laser că ne strică parchetul dublu stratificat pe care cu drag îl alesesem de la Alma Parchet, și cu complicitatea lor ca să nu mă dau de gol.
Deci, nu pot să redau în cuvinte ce față a făcut când am chemat-o în bucătărie pe gresie, cu picioarele goal! Nu i-a venit să creadă că aveam VESTITA încălzire în pardoseală, și asta sub parchetul recomandat de cei de la Alma Parchet, care ne ”indicaseră” că nu se pretează la un astfel de sistem de încălzire (aici îi trăsesem deoparte și le spusesem toată tărășenia).
SURPRIZA fu cu adevărat o surpriză la care nu se aștepta, mai ales că nu era vizibilă, ci doar se… simțea. Aveam, finally, casă așa cum ne-am dorit-o, numai că diferența au făcut-o cei de la Alma Parchet pentru că ne-au oferit consultanță pentru alegerea parchetului potrivit ideilor și proiectului noastru.

Mai mult, având terasa din spatele casei, am optat și pentru un deck potrivit, ajutați fiind tot de cei de la Alma Parchet care dincolo de consultanța gratuită, ne-a ajutat și cu montajul acestuia, transportul și finisajul fiind incluse în preț.
De-abia așteptăm acum și ne apucăm de amenajarea podului casei, care a rămas în stand-by, momentan. Cel mai probabil vom pune și acolo parchet pentru că știm la cine să apelăm pentru servicii de calitate și o garanție de 2 ani la montarea parchetului la cheie. Dar, povestea asta în alt articol. Promit.
P.S. Rămăsesem dator cu numele locației de lângă Cluj: caută Harmonia Mundi. 🙂
Articol scris pe bune pentru Alma Parchet și SuperBlog 2021
Sursa foto: Alma Parchet, arhiva personala
Clip video adaugat in 31.10.2021, ulterior aparitiei articolului.
1 thought on “Poveste despre o casă frumoasă și parchetul ce a făcut-o primitoare și… călduroasă”