Mda, nu știu alții cum sunt, dar mă știu pe mine cum sunt de vreo 8 ani încoace, și anume… alergic. Da, ALERGIC! Și nu la orice, ci la ceva ce nici nu știam că există și că aș putea fi vreodată alergic la această plantă. Da, dacă nu ai ghicit, despre AMBROZIE este vorba.
Pentru cine nu știe sau nu e (încă) alergic la ambrozie, vorbesc despre o alergie respiratorie, că dacă era la nivelul pielii mai era cum era, dar așa… eu am aflat ce înseamnă să porți mască pe față, de dinainte de pandemie.
Din păcate este o plantă extrem de rezistentă și care se înmulțește necontrolat, mai ales pe terenuri neamenajate. Problema este că din ce în ce mai mulți oameni devin alergici la această buruiană cu nume demn de băutură a zeităților, dar atât.
Nebunia începe odată cu înflorirea ei, prin iulie-august și poate dura până în octombrie sau noiembrie, cum este și anul acesta: planta s-a uscat, dar polenul s-a scuturat, a rămas pe sol iar în zilele cu umiditate la nivelul solului, apa se evaporă aruncând în aer vapori încărcați cu particule de ambrozie, de polen, de ambrozie, mai exact.
Deci, eu mă resimt cel mai nasol în zilele cu umiditate ridicată, culmea. Ce e și mai important de spus, este faptul că dacă la început erau strănuturi și mâncărimi de ochi, peste timp, în vreo 3 ani, cu toate că am încercat tot felul de tratamente, alergia a început să se manifeste sub formă de tuse și respirație șuierătoare mai ales în timpul nopții, având un oarecare început asemănător astmului.
Destul de scary, dacă stai să o gândești un pic la rece, mai ales că nu exista un leac, un panaceu, o rețetă, ceva sigur care să te apere de alergia la ambrozie. Da, poți alege să încerci până găsești ceva care îți face bine. Bineînțeles, cu ajutorul medicului alergolog.
Însă, cunoscând extrem de multă lume alergică la buruiana vieții – vezi grupuri pe facebook în care fiecare își spune păsul și aventurile anuale – pot spune că este o situație destul de delicată, iar dacă nu ar fi fost situația pandemică, am fi auzit zilnic la știri de persoane alergice care au dificultăți la respirație.
Însă, în situația actuală, au fost știri mai deloc despre ambrozie. Pe nimeni nu am auzit spunând, și pe bună dreptate (cine mai are timp de astfel de studii), dacă ar putea exista o risc crescut de a avea simptome mai grave la persoanele sensibile la ambrozie, care fac destule rele aparatului respirator.
Așa cum susțin de doi ani, mi-e tare teamă ca AMBROZIE + COVID să nu dea o altfel de poveste de dragoste, un ”Love Story” pe care nu îl doresc nimănui să-l trăiască sau să-l experimenteze.
Cum ziceam, nu există ceva care să trateze sigur alergia la ambrozie, dar putem ameliora simptomele, așa cum fac și eu de vreo 4 ani încoace. În primul rând pe lângă antialergicele pe care le iau, picături de nas pentru o respirație mai ușoară și picături d eochi pentru limpezirea vederii, merg și la cure într-o salină artificială, aici în București, că e aproape și este lejer de ajuns.
Ok, Bucureștiul nu e compatibil cu sintagma ”ușor de ajuns” în niciun caz, dar decât să mergi până la o salină aflată la peste 150 de kilometri distanță, ideală în orice situație rămâne TERRA SALIN, aflată în apropiere de centrul Capitalei, lângă parcul Carol.
Eu locuiesc în Bragadiru și la ore normale fac vreo 20 de minute, deci se poate ajunge lejer din orice colț al Bucureștiului sau din zona Ilfovului sau alte județe apropiate. Este normal să vii la ședințe de haloterapie, mai ales cu cei mici, care au și loc de joacă special creat pentru ei.
DIn punctul meu de vedere, pentru afecțiunea mea respiratorie, pot afirma că astfel de ședințe petrecute în într-un mediu încărcat cu particule de sare, cu o concentrație mai mare și de 10 ori decât într-o salină naturală, obișnuită, mă ajută să trec mult mai ușor peste perioada august – noiembrie.
Nu, nu e un efect din ăla psihologic, că merg și doar mi se pare că mă simt mai bine, eu chiar mă simt mai bine într-un mediu sărat. La început mergeam la salină naturală, sub pământ, apoi și pe la mare, dar efectele erau destul de maici având în vedere timpul scurt petrecut acolo. Era nevoie de ceva la care să pot ajunge ușor și să fie și accesibil ca preț.
Păi, dincolo de accesibilitate, cum să nu mergi la Terra Salin care este dotată cu cel mai performant sistem de ventilație din țară?! Mai mult, după fiecare ședință aerul este evacuat și reintrodus aer proaspăt din exterior, păstrându-se atât temperatura cât și umiditatea constante.
De reținut că și timpul petrecut aici, 45 de minute/ ședință, echivalează cu 4-5 ore într-o salină naturală. Păi, când timpul este atât de prețios, cum să nu alegi să mergi într-o salină artificială?
Știu că sună a Star Trek, dar aici au HALOGENERATOR! Nu, nu e din ăla care te teleportează, dar face cumva să-ți ”teleporteze” niște microparticule de sare în aparatul tău respirator pentru a te ajuta să respiri mai bine. Să-ți facă bine, cu alte cuvinte. Simple.
Acest halogenerator macină sarea introdusă în el, în particule de 10 microni care cad pe suprafețe și în particule de 1 – 5 microni care sunt inhalați și ajung până în bronhiolele terminale și în alveolele pulmonare.
Având în vedere situația pandemică, este de reținut că toate ședințele și programările se desfășoară după toate regulile impuse, având un grad de siguranță extrem de ridicat.
Gata, te las cititorule, că e musai să merg să-mi continui ședințele din salina artificială, mai ales că am trecut de minimul de 7 ședințe care se consideră a fi indicate pentru a simți rezultate. Eu trec mai ușor peste perioada asta cu alergia la ambrozie și asta este tot ce contează pentru mine. Ar fi interesat să conteze și pentru cei care trec prin ce trec eu sau cu probleme ale aparatului respirator.
Articol scris cu o respirație lejeră pentru Terra Salin și SuperBlog 2021
Foto credit: Terra Salin, Canva (fotografia din Header)