Eu am o relație tare mișto cu ascultatul în general. Ok, ca să fiu mai specific, îmi place să ascult, în primul rând, muzică, apoi restul, fie că vorbim de un audiobook sau un podcast. De ce ascult un audiobook? Pentru că pot face și alte lucruri în acest timp. De regulă chestii la care nu trebuie să fiu prea concentrat, cel mai adesea sunt activități fizice. Sport sau activități prin gospodărie, prin curte, prin casă, d-astea…
Practic, îmi pun căștile în urechi și mă deconectez de la lumea exterioară, dar doar ca sunet. Sunt în continuare conectat prin văz, și imi sunt ”ascuțite” celelalte simțuri pentru a nu fi in vreun pericol, desigur. Mai ales prin curte când desfășor activități cu tot felul de unelte.
In fine, ai prin care e ideea. Faza e că de mic mi-a plăcut să ascult, pe vremea aceea erau poveștile de pe discuri și teatrul radiofonic. Gândește-te că primii 10 ani din viață i-am prins în comunism, între 1980 și 1990, când ”evadarea” în zilele friguroase, în care nu eram pe-afară la joacă sau la școală, se făcea lângă un Pacific 4. Un pick-up cu radio.
La radio adoram teatrul radiofonic pentru că era extrem de bine realizat, cu actori, cu sunete, în general piese serioase, dar mai erau și povești, apoi în week-end erau emisiuni de divertisment cu mult umor.
Aveam muuulte discuri, foarte multe. Iar jumătate dintre ele erau cu tot felul de povești și narațiuni. Cealaltă jumătate era reprezentată de muzică ușoară, ceva populară și oleacă de rock, ăla care era, mno…
Știu că eram ca într-o transă când puneam Căpitan la 15 ani sau altceva de la Jules Verne, mi se părea extraordinar de mișto. Iar ce nu găseam pe discuri, citeam, era o colecție Jules Verne ce cuprindea toate cărțile alea de o ficțiune încredibilă.
Probabil că de aia am rămas un pic cam lipit de audiobook-uri în ultima perioadă. Au fost ani în care nu am mai citit nicio carte, eu care devoram cărțile, dar am intrat într-o rutină stupidă în care timpul mi l-am ocupat cu multe alte chestii.
Ca un alt plus al unui audiobook este faptul că în general, la job, stau cu ochii în calculator cam 8-9 ore pe zi, iar seara dacă aș vrea să citesc o carte, well… la o carte nu prea pot să dau zoom-in să văd mai bine. Chiar și cu ochelarii potriviți am șanse mici să citesc pentru am ochii atât de obosiți încât citesc câteva rânduri și mă pierd.
Așa că cea mai la îndemână și comodă metodă râmâne ascultarea unui audiobook. O carte care este citită, de regulă, de un actor. Ca atunci când erai copil și îți citea bunica sau mama o poveste înainte de culcare. Cam așa ceva, numai că acum tu-ți alegi ”povestea” care să te legene, sau nu, înainte de culcare.
Și dacă tot o dau aici cu audiobook-uri și amintiri din copilărie, am ales să asciult un audiobook împreună cu fii-mea. Și nu orice audiobook, ci unul de care ne leaga niște amintiri de acum câțiva ani când îi citeam Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupery. Am ales voxa.ro pentru asta, pentru că am de mai mult timp abonament la ei.
A, apropo de asta, vezi că ai 15 zile de ascultat gratuit dacă nu ai, încă, abonament. Asta, așa, ca o paranteză, să știi.
Da, revenind, cum ziceam, am ales să ascultăm Micul Prinț, să recreăm o atmosferă dragă, mai ales că narator este actrița Oana Pellea. Un pic peste două ore de poveste cu un ritm al narațiunii extrem de captivant, cu o magie aparte. Genial!
Ne-a plăcut atât de mult încât ne-am propus să mai avem împreună astfel de seri, mai ales că acum vine perioada aia mai caldă a anului, vom ieși pe terasa casei sau vom sta pe balcon și vom asculta audiobook-urile preferate la lumina ghirlandelor cu lumină caldă.
Și dacă tot sunt aici, țin să amintesc faptul că sunt băgat de curând pe Fantasy și SF pe voxa.ro pentru că este o categorie tare dragă mie. Ok, ai multe categorii din care să alegi ce îți dorește inimioara sau vibe-ul în care ești într-o anumită perioadă a vieții tale, cine știe? Tu știi cel mai bine cum stă treaba cu tine și cam ce vrei să asculți.
In fine, ca să concluzionez treaba asta cu avantajul audiobook-urilor pot să enumăr lucrurile pe care le-am făcut în perioadele de timp când am ascultat pe voxa.ro, pentru că de obicei fac multe lucruri singur. Ține-te bine!
- pedalat aproximativ 60 de kilometri între Bragadiru și Adunatii Copaceri (tur-retur)
- reparat gard de plasă în zona cotețului de găini (uu, nu te așteptai la asta)
- tuns și greblat gazon în curte pe o bucată de vreo 400 de metri pătrați
- tuns pomi fructiferi și dat cu var pe tulpinile lor
- spalat și făcut curățenie în cele două autovehicule ale familiei
- curățenie și pregătit căsuța de lemn din curte pentru un refresh cu revopsit și alte reparații
- și nu în ultimul rând, vestita curățenie de primăvară din toată casa (cu geamuri curățate, curățenie pod, balcoane etc.)
Asa-i ca sunt un exemplu de… Hai, că se poate?!
Articol scris pentru Voxa.ro si SuperBlog Spring 2022
foto credit: voxa.ro
1 thought on “Cum salvezi timp ascultând audiobook-uri? (experiența personală)”