Hai sa-ți spun câteva vorbe despre mine, despre cum am evoluat, dar și cum m-am lansat ca blogger din 2011 de când m-am hotărât să mă apuc de scris și de… ceva joacă!
Dar pentru asta, ca să intri un pic in vibe-ul meu, bagă urechea, dă un play la clipul de mai jos și o să vezi cum se integrează el în povestea mea, cum te aduc pe tine-n poveste. Dă și drumul la boxele tale de la Spacer, dacă este. 😉
Ok, o să presupun că ai văzut/ ascultat clipul, iar de n-ai făcut-o, sigur o vei face după ce vei citi articolul meu. Înainte să mă apuc serios să istorisesc pe aici, stai să mă pun în mood-ul ăla de scris, zic:
• mă așez confortabil ca să pot scrie fără dureri de spate, mâini sau ceafă
• îmi dau drumul hotspot-ul de pe smartphone sau mă conectez la rețeaua WIFI dacă am viteză bună (când sunt la vreun hotel)
• scot din rucsacul meu SPBP-DANDY-BL (vezi Spacer) laptopul meu preferat, de 15 inci
• conectez la laptop mouse-ul wireless de gaming SPGM-ALIEN-PRO, tot de la Spacer pentru că am nevoie de rapiditate și exactitate când editez video.
• îmi pun căștile True Wireless de la un brand cunsocut pentru că mereu am vrut bună calitate audio.
• deschid Spotify și îmi aleg playlist-ul în funcție de ce am de povestit, pentru că energia pe care o dau în scris, vine de multe ori chiar din muzica pe care o am în căști.
• ascultând muzică, mă deconectez de la ce e în jurul meu, dar îmi creez și starea, vibe-ul
• pot schimba oricând piesa din playlist, fără a deschide smartphone-ul, pentru că pot controla și de pe smartwatch redarea si volumul – da, da sunt un fel de Inspectorul Gadget
• cum scriu în limba română, nu pot asculta piese românești pentru că mă influențează, nu-mi pot asculta gândurile corect.
Ok. așa cum ziceam, încă din 2011 am vrut să fiu ”umpique” altfel în online, și îmi place să cred că am reușit să am succes din două motive::
1. numeroasele premii câștigate peste ani din campanii în care mi-am măsurat forțele cu zeci și sute de bloggeri, premii ce au venit încă de la debutul meu;
2. sunt recunoscut ca un blogger ce face lucrurile un pic mai altfel. Ca turcul ăla care ”adaugă sare” în stilul lui, mereu vin cu ceva mai SPICY, ceva care să mă scoată cumva din mulțime.
DE CE?
Pentru că-mi place să mă joc!
Iar când zic JOC, nu mă refer aici la GAMING (asta este altă poveste), ci la faptul că mă plictisesc repede și mereu vreau să mă reinventez, să fac lucrurile mai atractiv, mai ales când ai la îndemână o grămadă de tool-uri digitale, gadgeturi și suport hardware extrem de bun, plus idei de pe net cu tona și conexiune rapidă la un internet ce îți oferă șansa de a face online niște lucruri cel puțin extrem de quality într-un timp scurt și ”din mers” oriunde ai fi, de pe smartphone, tabletă sau laptop.
Da, ok, scriu și bine când mă prinde ”provocarea” pentru că e normal să ai ”drive-ul” ăla bun de tot când te stimulează subiectul, tema, discuția, nu știu…
Cum ar fi, exemplu, să scriu despre Sport și Călătorie mai ales că-mi place la nebunie să merg pe munte, dar și să mă dau cu MTB-ul, atat pe șosea cât și pe culmi muntoase. Aș avea ce să scriu, e simplu, m-ar stimula! Iar smartphone-ul m-ar ghida in siguranta de pe ghidon, cu suportul de mai jos.
Mereu m-am folosit de tot ce am avut la îndemână, dincolo de scris. Sunt conștient și cunosc mulți oameni buni pe scris, iar câteodata poate că mi-e greu să țin pasul cu ei pe un scris quality din cauza timpului extrem de redus pe care-l am, așa că mereu mai compensez cu ce pot realiza rapid, dar care să fie cu un pic de WOW, acolo, ceva ce nu prea face cineva sau care-i vine foarte greu să o facă (vezi video, colaj video, fotostory, vlogging, mici reclame video, you name it etc).
Da, astea nu au venit peste noapte, dar făcând, exersând, acum îmi vin ușor, important este să fii deschis, să vrei și să adaugi ce simți tu că trebuie pentru a atrage atenția tuturor. Si apropo de noapte, am tastatura iluminata la laptop, dar cateodata vreau si lumina ambientală în zona în care lucrez, așa că folosesc o LAMPA LED USB pentru notebook (SPL-LED-BK), e mai puțin obositor pentru ochi.
Inainte de a scrie, am experimentat cu fotografia digitala (camere foto pe film, apoi bridge, Point&Shoot, DSLR și mirrorless), dar și videografia, dacă tot aveam unele video atât de la îndemână. Când și când băgam și produceam muzică, mai mult pentru mine, totul digital. De la progrămele instalate, la elemente de DJing online, remixuri la piese (cu un remix al unei piese de la ROA – Rise Of Artificial, am și câștigat un premiu prin 2011).
Da, da, un fel de Tehnologia la tine acasă zici că era la mine-n gospodărie.
Incă mai e, dar acum s-au simplificat mult. Cu un smartphone bun și un laptop cu ceva memorie RAM (de peste 16GB, poate) poți face extrem de multe lucruri. Iti iei trepied și două surse de lumină și te apuci de vlogging, de exemplu. Laptopul îl poți folosi la editat, prompter, sursa de curent pe USB pentru microfon/ lavalieră/ sursă lumină etc.
Vezi? Alte tips&tricks la îndemână. Totul e să găsești și să spui povestea ta în felul tău, dar care să placă și celui ce te vede, ascultă, citește etc.
Da, revenind, mereu m-am jucat și m-am dus în tot felul de zone, am tras de mine, dar în sensul bun, de joacă, iar odată cu scrisul în blogging, am adaugat și elemente vizuale si audio, pentru că am fost, cumva, inaintea fiecărui trend. Bloggerii încă insistă DOAR a scrie. Ok, mai adaugi fotografii, dar nu e destul să atragi atenția cititorului care e mereu grăbit, citește pe fugă, printre rânduri.
Poate vrea să asculte, articolul tău, te-ai gândit? In mașina, în căști, fără a sta să citească. Uite un pont: de ce să nu-ți citești, pur și simplu, articolul, într-o manieră cum crezi tu de cuviință. Un fel de podcast. Adaugi in articol link la un player online și-l pozitionezi la începutul articolului, să oferi șansa de a asculta, de a alege ce vrea să facă. Să citească sau să asculte.
Gândește-te că ”Zaiafet” sau ”Atentie, cad mere” și alții de pe You Tube, chiar asta fac! Scriu, scriu mult, după ce se documentează, apoi citesc de pe un prompter. Ok, e video că atrage și se câștigă mai bine din You Tube, dar de multe ori nici nu te uiți la clip, îl lași să curgă în background și faci alte lucruri. Ca la radio.
Apropo de radio, am experimentat și radioul. Da, un radio ”pirat” inainte de anii 2000. Dincolo de DJ care punea muzica 90% de pe casete audio si doar 10% de pe CD-uri, era o provocare dată naibii.
Deck-uri, casetofoane, cd-playere, microfoane ce nu trebuia să intre in microfonie cu boxele din studio, cum să poziționezi antena, după ce tot tu o construiai, să nu deranjezi alte frecvențe, să mergi pănă departe să vezi cam până unde ajunge semnalul radio din FM… Ah, ce vremuri! Daca am fi avut un desktop PC…
A, să mai iei și dedicații pe un telefon mobil (cu antenă externă) care intra mereu in conflict cu emițătorul FM și sculele electronice pentru că nu erau ”ecranate”.
De-aia zic, că mi-a și plăcut să experimentez, să mă joc ducându-mă în tot felul e direcții din astea, ce mi-au prins bine atat în blogging, dar și pe la joburile ce le-am prestat. Chiar acum sunt editor video, fotograf de produs și multe alte activități conexe, de care ai nevoie în mediul online. Astea nu le înveți la vreun liceu sau facultate, dar împreună cu ce ce nivel de învățământ ai urmat, cu acele cunoștințe de acumulate și triate pentru a servi cât mai bine intereselor tale, pot ieși lucruri uimitoare.
Hai, gata, că nu vreau să plictisesc. O să mă opresc aici, momentan. Voi mai reveni când și când cu sfaturi sau cel mai bine, dacă vrei să îți împărtășesc din experiențele mele și pot să ajut, poți să mă întrebi aici, pe rețele sociale, unde ți-e mai ușor.
Acum dă play la video-ul de sus, că eu zic că merită.
Doar și pentru că articolul ăsta e un pic altfel decât la alții.
If you know what i mean.(wink)
Articol scris cu drag pentru Spacer si SuperBlog 2022
1 thought on “Blogger reinventat? Vezi cum am argumentat!”