Mă uit și ascult podcasturi de câțiva ani. Fie mă uit pe youtube, fie le ascult pe Spotify. Mă rog, de cele mai multe ori ascult pe youtube, mai ales dacă am altceva de făcut și vreau doar să aud, nu să văd.
Mă uit pe video la cele care au mai multă acțiune, de exemplu dacă sunt ceva comedieni, stand-up-eri de pe la noi, că sunt mai funny, le vezi fețele, acțiunile, felul în care povestesc și prin gesturi. Apoi pe tehnologie am vreo 3 podcasteri pe care-i urmăresc pentru că-mi place felul în care o fac.
Am urmărit interesat și podcastul Tehnocultura. Este un podcast despre tehnologiile care ne încojoară, despre știri, despre știință, susținut de Vlad Bănică și Manuel Cheța, ca și co-host. Este un podcast nișat, cu un public care ar putea să fie, nostalgic, pentru că – cel puțin așa l-am simțit eu – pare genul ăla care era la TV cu Alexandru Mironov despre chestii SF, știință, tehnologie, chiar dacă era în anii 90.
Podacastul Tehnocultura se aude foarte bine (am înțeles ca au aparatura adecvata) se mișcă bine, e cursiv, oferă informații foarte bune pentru cei interesați de subiecte precum: Apple, smartphone-uri, mari branduri, Tesla, Youtube, Google, internet, computere etc.
Ritmul este bun, nu plictisește, însă nu este pentru cei care vor ceva mai dinamic, cu mai multe glume, mai catchy, cumva. Mi se pare foarte tare că podcastul Tehnocultura se regăsește pe cam toate platformele pe care se poate asculta un podcast, adică: Google, iTunes, Youtube, Spotify, RSS, PodBean, Reddit.
Adică știu podcasturi mari pe care nu le găsești pe toate aceste platforme.
Pasiunea realizatorilor se vede, se simte, pare un podcast pro-bono, și cred ca asa este, sunt un fel de geekși, coborâți cumva din serialul Teoria Big Bang, numai că ei sunt aici in podcast pentru informațiile pe care le oferă, nu situații hilare, funny.
Părerea mea sinceră e că dacă se dorește păstrarea acestui vibe, Tehnocultura este ceea ce trebuie pentru publicul de nișă. Dacă se dorește o schimbare pentru a atrage public și din alte nișe sau alte trenduri, eu mă gândesc la două soluții:
1. informațiile furnizate de de cei doi hoști, să fie în continuare la același nivel de calitate dar povestite într-o manieră mai prietenoasă, cu zâmbetul pe buze, eventual chiar și un video mai catchy (vezi cam ce face Dan Cadar la Zona IT, George Buhnici, Cavaleria sau Vicu de la Darwin).
2. Vlad Bănică și Manuel Cheța furnizează informațiile necesare, se găsește un om care să sintetizeze informațiile într-un mod catchy și se găsește un om mai carismatic, dacă mi se permite, care să furnizeze aceste informații.
Repet, numai dacă se dorește o astfel de schimbare, de a atrage și mai mult, pentru că se vede că se muncește mult la procurarea informațiilor, și oricât de pasionat ai fi… tot vrei ca ceea ce împărtășești cu publicul tău să ajungă la și mai multă lumea, nu?
Dacă aș face eu un podcast, l-aș face fie cum am descris la punctul 2, fie o combinație între ce transmit cei doi de la Tehnocultura și dinamismul pe care l-am testat pe canalul meu de Youtube (vezi Marius Mandache) in urma cu un an, sau in clipul de pe Homepage-ul blogului meu.
Cam atât. Dacă ești interesat despre ce se vorbește la Tehnocultura, acum știi unde îi găsești, așa că poți lăsa un comentariu mai jos, să-mi spui mie și celor de pe aici, care este și părerea ta despre podcastul Tehnocultura.
Articol scris pentru Tehnocultura si Superblog 2022
foto credit: canva, tehnocultura.ro
Mersi de articol. Chiar am transmis și lui Vlad să fim ceva mai catchy și mai dinamici, dar vedem cum vom reuși. Daca te uiți la primul episod și la ce avem acum, atunci vei vedea că diferența este chiar destul de mare. Trăim și învățăm. Daca faci podcast de tehnologie, să ne zici și nouă și-l vom promova 😀
Salut, nu fac podcast de tehnologie, desi mi-ar placea. Vedem in viitorul apropiat. Ma bucur că v-am putut fi un pic de ajutor, poate. Bafta!