Ți-ai putea imagina vreodată peisajul muzical fără trupa Metallica? Da, poate că nu ești fan muzica lor, dar gândește-te câtă lume au influențat, cât de ”game-changeri” au fost și cum după atâția ani încă sunt foarte tari, se aud pe radiouri, iar tineretul iși caută tricouri cu această trupă iconică.
Metal – Metallica. Înțelegi tu unde bat.
Dar mai bine să vezi cum dezbat… următoarea trăznaie ce ar putea include chiar și-un proiect hală metalică. Stai, ce?
Ia și citește, ca să vezi ce vorbesc aici.
Imaginează-ți o lume fără metal. O lume actuală, dar fără metal. Cum am reuși, oare, să mergem mai departe când tot ce ne înconjoară conține metal? Cat de incet am evolua?
Gândește-te că până și pe vremea marilor imperii nu se putea fără metal. Nu puteau exista arme, armuri și alte obiecte, fără metal. Deci, revenind la oile nostre și la stâna lui Bucur de pe-aici…
București, România 2022 (Era NeMetalelor)
”Trebuie sa prind neapărat căruța de ”fără zece” ca să ajung la job. Mai face si oprirea aia, ca trebuie schimbata osia, pana mea, de ce nu face osia din plastic, huh? Lemnul se incinge si arde, oricat de multă vaselina i-ai pune, nu?
Mor când știu cât de intens este traficul de dimineață și ăștia stau să schimbe osii, roți… bine că am scăpat roțile alea din piatră, totuși. Mai ții minte când mergeam mult mai repede pe jos decât căruțele? Pai, na, aveau sute de kile, chiar daca aveau roțile mici, dar era rocă din aia dură, grea. Mamă, când făcea pană, ok, aveai una de rezervă, dar aveai și bolovan de rezervă și până sculpta o altă roată…
Și cu ce să sculptezi, că metale nu avem, ai uitat? Sculptezi piatra cu ajutorul altei roci mai dure, nu? Că așa ne învață pe You Tube-ul ăsta de se uită toată lumea la el. Nu pot să-ți explic cum se uită lumea la el, pentru că, așa cum ziceam nu sunt metale și, practic, e un fel de teatru radiofonic, dar care se transmite din papagal in papagal în timp real.
La Metrou la Unirii, când intru in grotă, tre’ să nu uit să-mi aprind făclia, noroc cu scările rulante, cu trepte făcute din țestoase, că merg incet și nu mi-o stinge.
Metrou? Da, nu mai stii? Trenul galben fara cai! Gata, ne-am modernizat, nu mai avem cai, avem iaci. Nu stiu cum de le-a venit ideea asta, dar miroase bine de tot… NU! In plus, in garnituri urci numai cu făclia stinsă, că au ăia nișe lumânări din seu de oaie, mamă-mamă.
In Pipera e nașpa cand ajungi că la corporație e greu pe ”stâncărimile” alea. Au facut, ai dracu, clădirile alea inalte, din stanci, mai ceva ca piramidele, că, na… corporatiști. Să vezi aglomeratie la lifturile ale din lemn cu frânghii de cânepă.
Am auzit ca vor sa pună frânghii de piele, ca astea de cânepă tot dispar in pauzele de țigară. Bine, nici alea de piele nu sunt vreo găselniță că își vor face hipsterii brățări și râmânem naibii fara lift la etajul 78 si trebuie să ne batem cu liliecii peste noapte.
Evident că totul in Era Nemetalelor are iz de serial Flintstones, numai că noi nu știm ce e ăla serial, nu știm ce însemană să fie animat, avem însă trupă de actori care joacă teatru. La propriu. Aici nu ne trebuie metal că se improvizează mult, și ei pot improviza și metale dacă e cazul, chiar dacă nu știu ce sunt alea. Deh, actori!
Cel mai nasol e de vreo doi ani, presupunând că au trecut doi ani, că de când i s-a năzărit unuia să inventeze whatsapp-ul, mesageria prin păsări a luat-o razna rău. Aglomerație mare pe cer, fotografii trimise, clipuri video nu sunt pentru că am avea nevoie de metale să inventăm chestii, you know… asa că ne descurcăm cu foto, cu emoticoane pictate de emotipictori (da, lame, nu am găsit altă denumire), cu mailuri scrise pe hârtie.
Ce să zic, viața fără metal e ca muzica fără Metallica. Fără gust, fără viață, fără nimic, bă tată, bă…”
D-aia zic, că mă tot mânâncă să-mi fac o casă de vacanță, micuță, la vreo 40 de metri patrati, pe structură metalică. Ies tare drăguțe, sunt trainice și țin la intemperii bine tot. Chiar mai bine decât cele clasice, dacă sunt bine izolate.
Insă până la o căsuță de vacanță, să nu uităm de importanța acestor structuri metalice, cât de utile sunt și cât de repede se pot construi cu ajutorul acestor sisteme.
Pretabile de cele mai multe ori la hale metalice industriale, pentru tot felul de business-uri: de la depozite la ferme de găini, de la hale pentru florării la supermarketuri, sali de sport, spații de recreere, locuri de joacă pentru copii sau crame.
Orice se poate construi cu ajutorul structurilor metalice. Chiar orice.
FRISOMAT știe cel mai bine să facă construcții metalice de tipul celor enumerate mai sus. Este o firmă româno-belgiană, inființată în anul de grație 1996 (din Era Metalelor) la Piatra Neamț (oraș ce pare după nume, din Era Nemetalelor, știu), firma mamă fiind Frisomat Belgia (înființată in 1978) unde se află și producția pentru Europa.
Profesioniști recunoscuți, Frisomat pun accentul pe calitate, seriozitate, flexibilitatea proiectelor și ajustarea lor conform cerințelor clienților, sustenabilitate și preocupare față de mediul înconjurător, cum este trendul actual. Gândește-te că ei folosesc materie primă reutilizabilă în proporție de 100%! Cum sună asta?
Ca o concluzie, la cât de buni sunt cei de la Frisomat, află că au in portofoliu 992 de hale metalice ce însumează, nici mai mult, nici mai puțin de 1 200 000 de metri pătrați. Atât. Momentan.
Articol scris pentru Frisomat si SuperBlog 2022
foto: frisomat, canva