Au fost niște ani la rând când mi-am petrecut o parte din vacanța de vară cu familia la bulgari. Cred că au fost vreo 5 ani, legați, în care nu am lipsit. Desigur, aveam ceva rezervat atât la bulgari, cât și în România pentru că nu se poate altfel.
Întotdeauna am ales Bulgaria pentru calitatea serviciilor, net superioare celor din România, la un preț imbatabil. Și când zic imbatabil, ca exemplu aș putea oricând să afirm că o săptămână într-o cameră dublă, cu demipensiune la hotel de 4 stele la bulgari, a costat (suma doar de dragul exemplului) 1200 lei, față de peste 2500 lei cât ar fi costat la noi.
Să nu mai amintesc faptul că în orice stațiune aș merge în Bulgaria, pe malul Mării Negre, nu aș avea probleme cu aglomerația și traficul auto care este la noi, de la Năvodari și până în Vama Veche. Mult mai lejer, deși se mai stă prin vamă, că, deh… se pare că nu vrem în Schengen. Momentan.
Acum, sunt vreo patru ani de când nu mi-am mai făcut un sejur în Bulgaria. De ce, poate că vrei să mă întrebi? Păi motivul principal este că… tichete de vacanță. Ceea ce înseamnă bani cheltuiți numai în România. Ceea ce nu e rău deloc, deoarece vreau să mai explorez niște locuri din țara asta, în care nu am ajuns până acum.
Asta nu înseamnă cu nu am mai ajuns deloc pe la vecinii bulgari. Am fost, dar vizite scurte, vezi Balchik și toată zona de după Vama Veche, cu țărmul și locurile deosebit de atractive pentru fotografii, Veliko Târnovo, Ruse etc.
2023 pare a fi anul în care m-aș întoarce oleacă prin Bulgaria, un pic mai mult vara. Un sejur de câteva zile la un hotel care mi-a atras atenția în mode deosebit. Dacă nu știai, eu sunt oleacă de blogger. Încă de prin 2011, dacă mi se permite exprimarea. Nu sunt blogger de turism, deși am scris de-a lungul timpului, destul și despre turism.
Însă până acum nu am crezut că un hotel ar putea să-mi schimbe perspectiva și să mă facă să-mi doresc un sejur la Nisipurile de aur, unde, recunosc, nu am ajuns până acum. Bănene, când am aflat de hotelul acesta și am văzut fotografiile, am crezut că nu-i adevărat, că nu are cum să fie în Bulgaria, la o aruncătură de băț de Vama Veche. Aproape de Varna, gen, dar fie că o iei pe Giurgiu, fie prin Vama Veche, ajungi rapid. Bine, așa cum ziceam, la noi e posibil să mai fie ambuteiaje.
Deci, ca să nu o tot lungesc, ce hotel mi-a tras o palmă peste ceafa-mi deloc de bulgar, pardon my french, mai ales că va fi o vacanță luxoasă la Nisipurile de Aur. Are un nume oarecum dubios, mai greu de pronunțat pentru că orcium ai zice-o tot te încurci: Argisht Partez. Un fel de Jufgste Bhujjpk sau Loghtyuv Poprishte, doua nume complet inventate aiurea apăsând aiurea pe tastatură.
Însă acest Hotel Argisht Partez, este un fel de castel sumerian, ceva fabulos, vă spun. E musai să vedeți fotografiile că sigur nu o să vă vină a crede că poate arăta așa de bine. Alt nivel, altă atitudine, alt aer, altă imagine, alt vibe. ASTA vreau să încerc în 2023. Se poate? Mulțumesc.
Se poate, de ce să nu se poată? Nu este un aparthotel ieftin, nu are cum să fie, dar este accesibil dacă alegi cu grijă perioada, dacă îți setezi un buget corect pentru ceea ce oferă și ce așteptări ai.
„Argisht Partez” înseamnă „Parcul regelui Argisht”, iar numele complexului victorios ne duce înapoi la istoria antică, când pe teritoriul sud-vestului Asiei, era situat statul Urartu în iar conducătorul său era regele Argisht I (786-764 î.Hr.).
Puțină istorie? Ca să știm despre ce vorbim. Deschid paranteza, dacă mi se permite.
Regele Argisht I a fost un conducător al Regatului Urartu, un stat antic din Anatolia de est, în perioada secolului al VIII-lea î.Hr. Este considerat una dintre cele mai importante personalități ale regatului Urartu și a jucat un rol important în consolidarea și extinderea acestuia.
Argisht I a fost un rege militar și un diplomat priceput, iar timpul său la putere a fost marcat de numeroase campanii militare, inclusiv împotriva triburilor nomade din regiunea Caucazului și a regatelor vecine, cum ar fi Asiria și Mannai. De asemenea, a extins granițele Regatului Urartu prin cucerirea de teritorii și prin stabilirea de relații comerciale cu alte regate din zonă.
Regele Argisht I este cunoscut și pentru construcția unor importante edificii în regatul său, inclusiv a unei cetăți și a unui palat la capitala regatului, Tushpa. De asemenea, a inițiat o serie de proiecte de construcție de canale de irigații și diguri pentru a sprijini agricultura și dezvoltarea economiei regatului.
În ciuda importanței sale, puține informații despre viața personală a lui Argisht I sunt cunoscute în prezent, iar multe din detaliile despre viața sa au fost pierdute în decursul timpului. Cu toate acestea, este considerat unul dintre cei mai importanți conducători ai Regatului Urartu și a lăsat o amprentă puternică asupra istoriei antice a Anatoliei de est.
Închid paranteza pentru că trebuie să-și spun despre acest minunat complex că a fost declarat câștigător al Luxury Property Awards 2017. Este numit cel mai bun complex de apartamente de lux de pe litoral din Bulgaria. are 4 piscine în aer liber, dintre care două potrivite pentru copii.
Șezlonguri de jur împrejur, umbrele, prosoape și alte facilități incluse pentru oaspeți. Sistemul All Inclusive al hotelului este apreciat, iar restaurantul principal are și diferite seri tematice, pentru călătorii culinare cu iz oriental.
Argisht Partez dispune de studiouri, apartamente cu o cameră sau cu două camere. Toate sunt spațioase, aerisite, au aer condiționat, TV cu ecran plat, baie privată cu duș și balcon. Bucătăriile sunt echipate, având inclusiv câte un cuptor. Un All Inclusive Hotel cu parcare în Nisipurile de Aur este tot ce ai nevoie ca să uiți de grijile cu mașina, pentru că oriunde ai merge în Bulgaria, ai nevoie de parcare.
Cum mă văd în vara lui 2023 aici? La All Inclusive, lenevind pe marginea piscinei, scăldându-mă, răcoare de la palmieri și bere. Poate și un cocktail, poate și o plimbare prin parcul de 10 000 metri pătrați, apoi seri pe malul mării, prin nisip etc.
Eu sigur nu mă voi bucura de toată experiența singur, că nu se cade, dar oricine va ajunge în această oază ruptă din altă lume, va avea parte de amintiri de neuitat cu siguranță.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023
1 thought on “2023 – anul în care mă reîntorc în vacanța de vară la bulgari (Argisht Partez e de vină)”