Nu știu exact de unde să-ncep, dar ce experiența îmi spune că e musai s-o iau cu inceputul, să creez o premisă, o introducere. Să vezi de unde am plecat, cum m-am hrănit, ce background în turism am și cum am ajuns să vorbesc astăzi despre Management pentru hoteluri și pensiuni.
Despre începuturile mele în turism
Entuziasm. Despre entuziasmul specific vârstei este vorba la început. Ei bine, încă din timpul liceului începuse să încolțească în mintea mea, ideea de a face ceva treabă în turism după ce voi termina cu studiile. De ce? Pentru că-mi plăcea tare mult să plec, să văd locuri din țară, să mă ”pierd” pe cărări de munte și să mă cazez în locuri pitorești. De fel, sunt din București, deci pentru toate minunățiile țării trebuia să mă deplasez un pic. Vreo 130 km până la Sinaia sau vreo 250 până la mare.
Călătorii cu trenul, desigur. Vorbesc de anii 90, iar călătoriile cu trenul chiar aveau un aer aparte, socializarea din tren era la un cu totul alt nivel. Un plan de a pleca în călătorii în afara țării, nici nu se putea aduce în discuție. Well, nici nu aveam nevoie, pentru că, aveam aici, la noi în România, cam tot ce mi-aș fi dorit, așa cum ziceam.
Fiind în liceu și bazat fiind pe o prietenie destul de mișto cu profa de geografie, care era destul de tânără, am început să organizăm excursii cu clasele. Bănene, nu știu la tine cum e, dar la mine, cele mai mișto amintiri, tot din liceu rămân. Și era cu cântec de cele maimmulte ori, cu peripeții, iar de cazare… ce să mai zic. una vorbeai, alta se întâmpla, nu era ca acum, un sistem de rezervări pentru hoteluri și pensiuni. Era haiducie, tată!

Spre sfârșitul liceului, am băgat ceva ieșiri și aplicații cu o școală de ghizi montani, doar pentru a fi mai aproape de munți, de oameni, de a învăța cum se face, cum se organizează, cum se merge cu grup etc.
Practic, fast-forward, după nici un an, eram deja la o facultate cu specific turistic, și organizam primele ieșiri cu grupuri din licee, având și o colaborare cu o agenție de turism din București. O carieră în turism chiar începea să prindă contur, mai ales că începusem să capăt experiență bunicică, curaj aveam, energie la cote maxime, voie bună. Un vibe bun, cum s-ar zice azi. Insă…
Totul s-a rupt cumva, nici nu era o perioadă prea ofertantă pentru a lucra în turism din punct de vedere al banilor. Nu se căștiga prea bine, câștigam doar cât să mă simt bine alături de grupuri, deci a trebuit să mă îndrept spre cu totul altceva, păstrând însă plăcerea de a călători, de a merge pe munte, de merge în locuri noi, atât în țară, cât și în străinătate.
Business în turism – un vis care poate deveni realitate
Arc peste timp, astăzi, după mai bine de 20 de ani, ideea de a avea un business în turism, tinde să prindă contur, pentru că am un plan împreună cu un bun prieten. Nu vreau să dau prea multe acum, dar ideea este că-mi doresc o mică pensiune, avantajat fiind de o proprietate pe care o deținem într-un loc extrem de pitoresc, dar și un fel de boutique hotel, care este visul meu.
Un hotel micuț, cochet, liniștit, instagramabil, dacă mi se permite, care să fie atât de mișto, încât, aproape, să se promoveze sigur. Să vină turiști pentru a se hrăni cu liniște, cu peisaje superbe, încărcare de la natură, cu încercat delicatese locale (vorbesc de zona Moldovei), cu mers pe munte, cu stat pe deal la soare, la cules fructe de pădure sau în funcție de perioadă, ce bogății mai ne dă natura.

Acum ieșind din zona asta de visare, că este normal să trasezi linii, să schițezi proiecte și să îți propui să faci, am tot căutat informații despre cum se va desfășura activitatea, trecând peste construcțiile propriu-zise și amenajările locațiilor, ori dotări. Nu vreau să intru atât de deep, pentru că ideea acestui articol este altul, așa cum menționam și mai sus, în introducere.
Vreau să vin în întâmpinarea tuturor celor care au sau vor să-și facă un business în turism, și nu știu cum să gestioneze toată treaba. Ok, sunt muuulte hopuri, pornind de la legislație, taxe, aprobări, autorizații și terminând cu atitudinea față de turiști, dar și invers, atitudinea turiștilor față de tot ce oferi. La fel, nu voi intra în amănunt, pentru că voi încerca să dezbat asta în alte articole viitoare.
Cel mai tare pont – HotelRunner

Nu știu dacă ție îți spune ceva Platforma HotelRunner dar află că este EXACT ceea ce îți trebuie pentru ca business-ul tău din turism (și al meu, câmd va fi gata, desigur) să funcționeze corect și la parametrii pe care tu ți-i setezi.
Afșă de la mine, acum, că HotelRunner este o platformă B2B, adică business to business, făcută-n cloud, ce ajută la vânzările online, oferind marketing digital și management al canalelor, sprijinind hotelurile și agențiile de turism să își adapteze, să-și eficientizeze și să-și îmbunătățească activitatea, trecând de la offline la online prin intermediul tehnologiei de care ne bucurăm cu toții astăzi.
Ai toată treaba offline, fizic, pregătită, da? Care-s pașii de urmat? Cum te promovezi? Cum gestionezi inventarul tuturor produselor, cum selectezi serviciile oferite, cum faci ca să-ți fie ușor, atât ție cât și personalului cu care vei lucra?
Răspunsul îl ai în Platforma HotelRunner. Pe bune. Pe FOARTE bune (dacă mi s epermite exprimarea). Hai să dau un pic mai multă informație ca să-ți dai seama cât de multe trebuie să setezi pentru ca treaba să meargă bine, fără probleme și ca tu să te bucuri de o activitate frumoasă care să-ți aducă și beneficii pe măsura.
Cum te poate ajuta platforma HotelRunner?
Ai nevoie de un site de prezentare, cu tool-uri pentru rezervări, cu tururi virtuale (poate), cu prezentări ale camerelor, ale facilităților oferite, servicii etc. Platforma HotelRunner te poate ajuta să-ți creezi un astfel de site sau dacă ai deja unul, să integrezi toate tool-urile oferite de platformă.

Pentru că, vezi tu, că tot vorbeam de visul meu de a avea un boutique hotel, află că astfel de hoteluri sunt afaceri mai mici și mai intime decât hotelurile mari, cu o atmosferă mai personală și o atenție deosebită la detalii. Aceste afaceri sunt de obicei gestionate de proprietarii înșiși sau de o echipă mică de angajați, ceea ce înseamnă că aceștia trebuie să gestioneze o varietate de activități, inclusiv îngrijirea oaspeților, menținerea proprietății, gestionarea rezervărilor și a facturilor.
Este important să fie eficienți în ceea ce privește managementul afacerii, deoarece astfel de afaceri au un buget mai mic și un număr mai mic de angajați. În plus, aceste afaceri depind în mare măsură de feedback-ul pozitiv al clienților pentru a obține noi rezervări și pentru a-și construi reputația. Capisci? (cum ar zice chinezul).
Prin intermediul platformei HotelRunner îți poți gestiona rezervările
HotelRunner oferă un sistem de rezervare online care poate fi integrat pe site-ul web al afacerii, ceea ce înseamnă că oaspeții pot să își facă o rezervare direct din site-ul web al pensiunii sau hotelului boutique. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru afacerile mici care nu au un departament de rezervări dedicat sau pentru proprietarii care preferă să evite intermediarii, cum ar fi agențiile de turism sau platformele de rezervare online.
În plus, HotelRunner oferă și un calendar de rezervări, astfel încât proprietarii pot vedea imediat când sunt disponibile camerele și pot actualiza calendarul în timp real.
Sistem de facturare și plată integrat? S-a făcut!

HotelRunner oferă un sistem de facturare și plată integrat( vezi chiar si PayPal) care permite proprietarilor să primească plăți online. Această funcționalitate este utilă pentru pensiuni și hoteluri care nu dispun de un departament de contabilitate dedicat și care trebuie să gestioneze facturarea și plățile cu un număr mic de angajați. Sistemul de facturare și plată integrat poate reduce timpul și costurile necesare pentru a gestiona aceste activități și poate ajuta la creșterea eficienței și a profitabilității afacerii.
Dacă ar fi să trec în revistă câteva dintre facilitățile pe care le oferă platforma, pentru un BOOST corect al business-ului, una dintre ele ar fi Promotion Engine.
Cum poate Promotion Engine al HotelRunner sa ajute o afacere din turism?

Promotion Engine este o funcționalitate oferită de HotelRunner, care poate ajuta o afacere din turism să creeze și să gestioneze campanii de marketing personalizate și eficiente, pentru a atrage mai mulți clienți și pentru a-și dezvolta afacerea.
Prin intermediul Promotion Engine, proprietarii de pensiuni și hoteluri pot crea oferte și promoții personalizate, adaptate nevoilor și preferințelor clienților lor. Acestea pot fi campanii promoționale pe termen scurt sau oferte personalizate pentru anumite perioade ale anului, cum ar fi Crăciunul sau Revelionul, pentru a atrage oaspeți noi sau pentru a fideliza clienții existenți.
Prin utilizarea Promotion Engine, proprietarii pot segmenta publicul țintă și pot crea oferte personalizate pentru fiecare segment. De exemplu, pot crea oferte pentru turiștii care călătoresc în scop de afaceri, familii cu copii sau cupluri care călătoresc în timpul weekend-urilor.
Promotion Engine oferă, de asemenea, funcționalitatea de urmărire și analiză a rezultatelor campaniilor de marketing. Prin urmare, proprietarii pot evalua eficacitatea campaniilor lor și pot ajusta strategiile lor de marketing în funcție de rezultate.

În plus, Promotion Engine poate fi integrat cu sistemul de rezervare al HotelRunner, ceea ce permite proprietarilor să ofere automat oferte și reduceri personalizate pentru oaspeții care fac rezervări online. Acest lucru poate crește conversiile și poate crește veniturile prin vânzări directe.
Ce este Mobile Bookings și cum te poate ajuta?
Așa după cum și sună, Mobile Bookings este o funcționalitate a platformei HotelRunner, care permite oamenilor să facă rezervări de cazare direct de pe telefoanele mobile. Această funcționalitate poate ajuta un hotel în mai multe feluri, printre care:
Accesibilitate și ușurință în efectuarea de rezervări: un hotel poate oferi clienților o modalitate ușoară și convenabilă de a face rezervări de pe telefoanele lor mobile. Acest lucru poate încuraja oamenii să facă mai multe rezervări, deoarece este mai convenabil și mai accesibil. Nu stăm majoritatea dintre noi cu telefoanele în mână aproape permanent?

Creșterea conversiilor: Platforma HotelRunner a fost proiectată pentru a optimiza conversiile, ceea ce înseamnă că toate paginile și funcționalitățile sunt concepute pentru a transforma vizitatorii în clienți. Prin utilizarea Mobile Bookings, un boutique hotel de exemplu, poate îmbunătăți experiența utilizatorului și poate crește conversiile.
Menținerea clienților: Mobile Bookings poate ajuta un hotel să-și mențină clienții, deoarece oferă o experiență de rezervare mai ușoară și mai convenabilă. Acest lucru poate crește satisfacția clienților și poate încuraja aceștia să revină și să facă rezervări viitoare.
Îmbunătățirea reputației: Un hotel care oferă o experiență de rezervare mobilă excelentă poate îmbunătăți reputația sa în industria hotelieră. Aceasta poate atrage mai mulți clienți și poate spori vizibilitatea hotelului pe platformele de rezervare online.
Personalizare: Platforma HotelRunner oferă posibilitatea de a personaliza interfața de rezervare pentru a se potrivi cu designul și brandul unui hotel sau pensiuni. Această personalizare poate ajuta hotelul să își construiască un brand puternic și să își diferențieze serviciile de cele ale competitorilor săi.
Când va veni timpul, eu aș miza bine de tot pe Guest Relationship Management (GRM)
Guest Relationship Management (GRM) este o funcționalitate a platformei HotelRunner care poate ajuta o unitate de cazare, în multe feluri în gestionarea relațiilor cu clienții. GRM se referă la practicile și tehnologiile utilizate pentru a gestiona și a îmbunătăți relația unui hotel cu clienții săi, începând de la primul contact și până la momentul plecării acestora.

Uite câteva modalități în care GRM-ul platformei poate ajuta un business din turism:
Îmbunătățirea experienței clienților – experiență personalizată și memorabilă pentru fiecare client. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea datelor despre clienți colectate de la rezervările anterioare și prin oferirea de servicii și facilități personalizate, cum ar fi mese la restaurant sau recomandări turistice.
Comunicare mai eficientă – prin intermediul diferitelor canale, inclusiv mesagerie text, e-mail sau notificări push. Acest lucru poate ajuta hotelul să rămână în contact cu clienții săi și să le ofere actualizări în timp real cu privire la oferte, promoții sau evenimente.
Îmbunătățirea feedback-ului clienților – aceste informații pot fi utilizate pentru a îmbunătăți serviciile hotelului și pentru a identifica și remedia rapid problemele generând un grad de satisfacție mai mare, Nu uita de faptul că mai toți clienții se uită la review-uri! Asta duce =, invariabil la…
Gestionarea reputației online – GRM poate ajuta un hotel să monitorizeze și să gestioneze reputația sa online prin intermediul recenziilor și feedback-ului clienților. Hotelul poate răspunde prompt și profesional la feedback-ul negativ și poate îmbunătăți imaginea sa online prin promovarea recenziilor pozitive.
Întărirea loialității clienților – GRM al HotelRunner poate ajuta un hotel să își întărească loialitatea clienților prin oferirea de oferte și promoții personalizate. Acest lucru poate încuraja clienții să revină și să facă rezervări viitoare, contribuind astfel la creșterea veniturilor hotelului.
Apropo, ai nevoie MAXIMĂ de un CHANNEL MANAGER! De ce?
Channel Manager-ul este o soluție software care ajută proprietarii de hoteluri și alte afaceri din industria ospitalității să gestioneze mai eficient distribuția de camere și să-și maximizeze veniturile prin intermediul diferitelor canale de vânzare.
Gestionare mai eficientă a distribuției de camere – permite să gestionați toate rezervările și inventarul dvs. de camere dintr-un singur loc, ceea ce vă poate ajuta să economisiți timp și efort și să evitați supra-vânzarea sau sub-vânzarea camerelor.
Aprobarea și sincronizarea automată a rezervărilor – Channel Manager poate automatiza procesul de aprobare și sincronizare a rezervărilor prin intermediul diferitelor canale de vânzare, inclusiv site-uri de rezervări online, agenții de turism și OTA-uri (Online Travel Agencies).

Optimizare tarife – puteți ajusta tarifele în funcție de cererea pieței și de sezon. Acest lucru vă poate ajuta să obțineți mai mulți clienți și să creșteți veniturile.
Gestiunea ratei de ocupare – prin gestionarea centralizată a tuturor canalilor de vânzare, puteți să monitorizați ratele de ocupare și să ajustați tarifele în timp real, astfel încât să puteți maximiza veniturile în orice moment.
Apropo, dincolo de importanta acestui tool, este important să evaluați întotdeauna soluția și să vă asigurați că se potrivește nevoilor specifice ale afacerii dvs. înainte de a o implementa!
In încheiere, vreau să mai amintesc de încă două facilități oferite de platforma HotelRunner, dintre cele 16 prezente, pentru că eu le-aș acorda o deosebită împortanță pentru viitorul business-ului meu, și anume:
Google Hotel Ads și Analytics Reports
Google Hotel Ads este o soluție oferită de Google care permite proprietarilor de hoteluri și altor afaceri din industria ospitalității să își promoveze camerele și serviciile pe Google, astfel încât să poată ajunge la un număr mai mare de clienți. HotelRunner oferă integrare cu Google Hotel Ads, astfel încât proprietarii de hoteluri pot beneficia de avantajele acestei soluții pentru a-și promova afacerea și a atrage mai mulți clienți.

Dacă dețineți un hotel, integrarea GHA vă poate ajuta să:
- Atrageți mai mulți clienți – prin intermediul Google Hotel Ads, proprietarii de hoteluri pot ajunge la o audiență mult mai largă și pot atrage mai mulți clienți, inclusiv din alte orașe sau țări.
- Obțineți mai mult trafic pe site – Google Hotel Ads poate ajuta la creșterea traficului pe site-ul web și la îmbunătățirea vizibilității afacerii în căutările online.
- Creșteți gradul de ocupare – prin promovarea camerei dvs. prin intermediul Google Hotel Ads, puteți ajunge la clienți care altfel ar fi căutat alte opțiuni de cazare. Acest lucru poate crește gradul de ocupare al hotelului dvs. și poate duce la creșterea veniturilor.
- Ajustați tarifele în funcție de cerere – prin utilizarea soluției de ajustare (rate, in engleză) de la HotelRunner, puteți ajusta tarifele în funcție de cererea pieței și de sezon. Acest lucru vă poate ajuta să obțineți mai mulți clienți prin intermediul Google Hotel Ads și să creșteți veniturile.
Analytics și raportările oferite de platformă pot fi extrem de utile, oferind o mai bună înțelegere a performanței afacerii și a modului în care aceasta poate fi îmbunătățită.

Câteva moduri în care Analytics și raportările pot ajuta o afacere:
- Monitorizarea performanței – permite să urmăriți și să monitorizați performanța afacerii în timp real, oferindu acces la rapoarte și analize detaliate. Acestea pot include informații despre gradul de ocupare, despre ”rate-ul” camerei, veniturile și multe altele.
- Îmbunătățirea strategiilor de marketing – prin intermediul analizelor și rapoartelor de la HotelRunner, proprietarii pot obține o mai bună înțelegere a clienților lor și a modului în care aceștia ajung să rezerve camere. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea strategiilor de marketing și la atragerea mai multor clienți.
- Creșterea veniturilor – Analytics și raportările HotelRunner pot ajuta proprietarii de boutique hoteluri să înțeleagă mai bine cererea pieței și să ajusteze tarifele camerei în consecință. Acest lucru poate duce la creșterea veniturilor și la îmbunătățirea performanței financiare a afacerii.
- Îmbunătățirea experienței clienților – așa cum ziceam și mai sus, prin monitorizarea feedback-ului clienților și a recenziilor, proprietarii de boutique hoteluri pot obține o mai bună înțelegere a experienței clienților lor și pot lua măsuri pentru a o îmbunătăți. Acest lucru poate duce la creșterea satisfacției clienților și la fidelizarea acestora.
In concluzie, ai la indemână unul dintre cele mai potrivite tool-uri pentru ca viziunea ta de business din turism să aibă cele ma mari șanse de reușită. Eu știu pe ce mizez deja. Însă până vom bea un pahar de vin împreună pe terasă, o să te las puțin, pentru că mai este oleacă de muncă.
Spor!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023
foto credit: hotelrunner, canva
1 thought on “HotelRunner – boost meu (și al tău) spre succes”