Știu UNDE și CUM o să-ți petreci Vacanța de Vară de la Anul!

Am visat odată, nu m-am mai trezit din acel vis. Încă îmi trăiesc visul. Este cu mine în fiecare zi, chiar și când merg la job ori la shaworma la colț de stradă. Imi urmez inima, fac în așa fel ca fiecare zi să conteze, să fie specială. Visul meu este unul real și mă bucur în fiecare zi de el.

Este un vis românesc, neaoș. Eu cred cu tărie că aici, în România, există un ”ținut al tuturor posibilităților” și că ”visul american” nu are nicio legătură cu ”visul românesc”, sunt două chestii total diferite, pe care le poți simți, totuși, individual astfel încât să spui dacă îți place unul mai mult decât celălalt, sau ambele la fel de mult, cine știe?

Dacă de ”visul românesc” continui să mă bucur și sper să mă bucur mult timp de-acum înainte, de ”visul american” (ghilimele sunt pentru a evidenția, nu pentru… înțelegi tu)  îmi doresc să mă bucur într-o bună zi. Nu am ajuns încă pe tărâmul Lumii Noi pe care a călcat Columb ca să intre-n manualele de istorie. Nu, dar voi ajunge. Iar când voi călca, probabil că voi scrie și eu istorie. Una mai mică, numai a mea.  🙂

Dacă atunci când eram copil, nu că acum nu aș fi, în suflet, îmi doream să ajung pentru a avea contact cu vestitul parc de distracții Disneyland din California, și era un vis ce-l nu-l vedeam realizabil pe-atunci, lucrurile s-au mai schimbat, între timp. Prietenul Mickey a tras niște sfori pe undeva, cred.

Nu am ajuns în California, dar am ajuns în Paris. ”Tot un drac” cum ar zice francezul. 🙂 Visul mi-a fost în  mare parte împlinit prin intermediul fii-mii, m-am bucurat de două ori de Disneyland Paris în ani diferiți, experimentând bucuriile, poveștile și personajele, prin ochii ei.

Acum, lăsând asta cu lumea de basm la o parte, vin cu o întrebare cât se poate de pertientă și serioasă ca fata aia din prima bancă, tocilara din generală: cum ar fi să experimentezi 4 luni de America?

Work_and_Travel_Vacante_Speciale_04

Cum îți sună asta, mon frere? cum ar zice americanul, și cu accent pe primul e. 🙂 Cum ar fi să te iei de mână și să te scoți în lume? Să lași deoparte toate chestiile astea europene, familie și prieteni, să mergi în locuri pe care le vezi numai prin filme și ți le imaginezi pe principul ”cum ar fi, dacă…?” Să mergi singur, ca să poți… taste the feeling mai bine, să ai toate simțurile blocate în maxim, cu pedala în podea, să ai momente în care te iubești pentru alegerea făcută.

Da, patru luni în America nu-s chiar puține, cum nu-s nici multe. Depinde de tine și de felul în care vei percepe timpul petrecut acolo pentru că sigur Einstein a remodelat timpul prin părțile alea. Una dintre cele mai tari chestii care există este Work and Travel Vacanțe Speciale, dacă nu ai bani de-ajuns și dacă vrei să experimentezi altfel aventura americană, pentru că dacă aveai, probabil că ai fi fost deja prin Americuța.

De aceea mă adresez celor ce visează. Cu ochi deschiși sau nu. Da, există acest Work and Travel pentru studenți. Pentru cei de la cursurile de zi, din facultățile acreditate. Este ai simplu decât crezi! revin cu detalii un pic mai jos, că nu vreau să-mi pierd din entuziasm  cu detalii tehnice, fără de care nu am putea ajunge acolo, însă. Au și ele rolul și frumusețea lor.

Ce vreau să spun este faptul că, practic, mergi să muncești din loc în loc prin America, timp de vreo trei luni, iar apoi mai ai o lună extra, o lună bonus în care să călătorești de toți banii de care dispui. Cum îți sună asta?

Eu m-aș opri fără îndoială în New York și Washington, deși sunt pe coaste diferite, să experimentez și una și alta.  Sunt atât de fascinat de arhitectura aia din filmele anilor ’20 sau ’60, încât aș face o grămadă de fotografii pe străduțele lăturalnice, inclusiv alea unde sunt pubelele de gunoi, ori pe cele pe care ies aburi groși de la cine știe ce instalații. Le știi, doar. Apoi, când mai adaugi și niște zgârie nori în mixul ăsta, forfota aia de la orele de vârf, oameni sărmani și oameni de business, grăbiți sau nu prea, metroul și cafenelele, taxiurile, luminile din noapte etc. Of, sweet mother of God, cum zice romanul stabilit prin părțile alea. 🙂

Work_and_Travel_Vacante_Speciale_12

Nu vreau să amintesc de toate atracțiile turistice, acolo merge toată lumea, desigur. Eu vreau să simt altfel lumea americană, mixul acela de culturi și oameni de peste tot care vorbesc aceeași limbă, fiecare cu accentul lui, din care nu înțelegi nimic, să-mi duc engleza până la un nivel la care nu aș fi reușit în România cu profi british până-n măduva oaselor.  Engleza de America, Is the Real Shi… Scuze, dar m-a luat valul, așa mai în argou 🙂

Prin programul Work And Travel, oferit cu drag de CND Vacanțe Speciale, poți experimenta altfel, să trăiești intens, să mergi și să interacționezi în cu totul alt mod decât ca simplu turist. Dacă ești turistul old-school, mergi, vizitezi, tragi poze, te informezi cu sau fără ghid, mergi în grupuri organizate, cu program etc.

Nu simți, nu iei pulsul societății americane cu care te vei amesteca, tu și ceilalți colegi din program. Vei interacționa cu americani! Îi vei vedea, vei vorbi cu ei, cu plusuri, cu minusuri, experiență de neuitat, o să ai ce povesti acasă când te vei întoarce și peste ani până la bătrânețe, probabil. De tine depinde.

Poate că vei dori să te întorci, poate că vei vrea să mergi în câte mai multe locuri, la Miami pe plajă sau undeva prin California,  să încerci Route 66, să oprești in the middle of nowhere, în căldura specifică deșertului, să simți asfaltul înins, mirosul, să te ia un feeling de Mad Max, să-ți faci griji că poate nu ai apă destulă la tine sau că nu mai dai de vreo benzinărie în urmatorii 300 de kilometri, d-asta, înțelegi ce zic? Unde bat? Inchide ochii, puțin, și imagineză-ți.

 

Eu in 2010, la Studiouri, lângă Disneyland Paeris
Eu in 2010, la Studiouri, lângă Disneyland PaerisUn munte Rushmore, ceva? Sau vestita zona a Grand Canion-ului? Un Yosemite Park? Cluburi de noapte cu muzică neagră sau cluburi de stand-up comedy, chiar acasă la el? Poate dai de Jerry Seinfeld, cine știe? Sau Kramer? Dacă preferi ceva cu jazz în meniu, de ce nu?  Să nu mai amintesc de country music. 

Câte nu poți experimenta și simți, chiar acolo, în America cea râvnită de mulți? Și, așa cum ziceam, poate că te vei întoarce mai bogat în suflet și-ți vei continua Visul Românesc, început aici, ori chiar o să-ți dorești să mergi și să încercă să te stabilești în America, pentru că dacă rezonezi, de ce n-ai face-o? Și alți români au putut, și poate că nu au rezonat așa cum o să o faci tu.

Work and Travel este un program de schimb cultural internațional al Departamenului de Statal SUA și este adresat stundeților de la cursurile de zi, din toate colțurile lumii. Pe bune! Poate că vei vrea să faci burgeri ca la mama lor, sau să servești cafeaua în vreo cafenea pierdută pe undeva printr-un orășel de provincie cu șerifi, sau să fii omul bun la toate pe la vreun parc de distracții, să stai prin bungalow-uri și să-ți prepari mâncarea singur sau, de ce nu, să ți-o cumperi de-a gata, să guști ce și cum mănâncă americanii.

Cei de la CND VacanțeSpeciale, ce facilitează plecarea ta prin ”ținuturile americănești” vin cu know-how ca să-ți fie cât mai ușor,  te ajută și cu ceva cursuri de engleză, gratuite, dacă ai cam rămas în urmă, vin cu oferte de joburi și înlesnesc interviuri cu angajatorii, precum și interviul pentru viză, iar biletele de avion sunt tot în grija lor. 🙂

Ce zici, te bagi? Follow your Dream!

CND-turism-250x250

 

Articol scris cu gând de ducă, pentru SuperBlog și CND Turism  Vacanțe Speciale.

 
 

 

One Reply to “Știu UNDE și CUM o să-ți petreci Vacanța de Vară de la Anul!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.