Vrei o experiență foarte tare, la noi în țară?

Ăsta, da, sport extrem! Experimentează viața, ce să mai… Ce? Cum?

Stai să-ți explic. Fii-mea are o pasiune de ceva vreme. De fapt, două. Două limbi străine, ca să fiu și mai exact. Una ar fi coreeana, iar cealaltă… maghiara. Na, nu știu de unde se trag pasiunile astea că noi stăm în Ilfov, deci nu avem nicio treabă, geografic, cu ținutul secuiesc, și nici cu vestita Coree, că Ilfovul e tot aici lângă București.

Nu avem persoane de etnie maghiară nici în familie și nici măcar printre prieteni. De coreeni ce să mai zic? Așa i-a plăcut ei, punct.

Probabil se trage de  când am mers în vacanțe și mini-vacanțe prin zone ale Transilvaniei, că i-au tot sărit în ochi inscripțiile bilingve și a fost tare surprinsă de asta, cam cum mă uitam și eu la emisiunea în limba maghiară de pe TVR, odinioară. Că nu aveam la ce să mă uit la tv, nu de alta. Dacă nu aveau subtitrare, eram pierdut. Astea experiențe cu adrenalină, băi nene! 🙂

Da, fii-mea are 13 ani și chiar îi place limba maghiară, așa că de fiecare dată când avem ocazia, discutăm despre, râdem și ne mai aruncăm ochii în dicționarul româno-maghiar să mai vedem, de exemplu,  ”cum se zice la…”

Probabil că în curând vom merge să vedem și Budapesta, dacă tot am cotit-o așa spre vestul țării. Un altfel de vest, desigur. Limba coreeană începe, însă, să câștige mai mult teren, grație unei formații pop (k-pop, mai exact) de băieți pe care ea o apreciază foarte mult. Un fel de Backstreet Boys din Coreea. Coreea de Sud, bineînțeles. Altfel era un fel de Trio Grigoriu, dacă m-aș raporta la cea de Nord. Un fel de Body and Soul al anilor 2000, dar în 2019 și într-o limbă de pe altă planetă. Da, tot ca cei de la Body and Soul. 🙂

Oricum, sper să nu-și dorească prea curând să vizităm Seulul sau alt oraș de prin Coreea de Sud, ci să ne bucurăm de Budapesta asta care este atât de aproape încât poți merge și cu trenul. Sau, mai bine, nu.

Uite, știu și eu un pic de maghiară, pe lângă vestitul ”nemtudom”: Kurtos Kalacks?

Exact! Ai auzit de ei, nu ai cum să nu fi auzit. Sunt peste tot, sunt atât de răspândiți încât cred că vor fi mai des întâlniți decât farmaciile, covrigăriile și amaneturile. Mie-mi plac ăia cu nucă. Multă nucă. Nu mănânc des, dar și când mănânc…

Și ei îi plac, de ce nu i-ar plăcea? Așa că am zis să-i fac o surpriză, că tot am dat peste o experiență inedită. De abia aștept să văd ce față va face când o să-i spun ce am pregătit pentru ea. Și ca să nu te mai fierb și pe tine, experiența se numește simplu:

Invață să faci Kurtos Kalacks în secuime!Atât.

Secuime și Kurtos, combinația perfectă! Două nopți de cazare, toate mesele incluse și bonus: plimbare cu căruța sau sania trasă de cai, dacă ajungem prea în iarnă. Așa poate-l prindem pe Moș Crăciun, varianta maghiară. adică… Mikulás.

Clar va fi o experiență de povestit atât bunicilor, cât și prietenelor ei. Fie în particular, fie pe Instagram, că, na, experiențele astea trebuie duse și în social-media, altfel nu se poate. Hrană pentru suflet, pentru trup și mediu virtual.

Hai, că am de făcut o rezervare… ne vedem la un colac secuiesc! Cu nucă!


foto credit: experimentează.ro
Articol scris pentru SuperBlog 2019

One Reply to “Vrei o experiență foarte tare, la noi în țară?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.