#CuEnergieLovim mi se trage zilnic de la o cafea perfectă, cu iz de poveste sinceră

Cafea. Miros de cafea proaspăt măcinată. Cui nu-i place mirosul cafelei în orice combinație? Bine, nu neg că nu sunt și astfel de oameni. Oameni care ar trebui marginalizați, desigur. Glumesc. Sau… nu?!

Ah, îmi aduc aminte de parcă a fost ieri primul contact cu cafeaua, eram atât de mic ca vârstă încât mi-e tare greu să îmi dau seama câți ani aveam. Dar ce îmi aduc aminte cu siguranță este mirosul cafelei la ibric făcută de mama. Era prin anii ‘80, îți dai seama ce cafea era pe atunci? Și totuși…

Atât de tare m-a marcat mireasma cafelei, că mă tot urmărea și la bunica, și pe la alte rude. Na, acum pot dezvălui că aveam cafea boabe, cafea bună, cafea naturală care era un produs destul de rar, de proastă calitate în general, dar se mai găsea de cea bună dacă știai pe cine trebuie. 😉

Nechezolul, vestitul nechezol era o abominație de cafea, o combinație de năut și alți înlocuitori care erau în proporție de vreo 80%, iar cafea numai 20%. Iți dai seama ce gust putea avea? Greu de imaginat, nu?

Cafeaua m-a urmărit de-alungul vieții și mereu am fost cumpătat cu ea, pentru că maxim trei cafele pe zi îmi cam sunt de ajuns. Sunt zile în care beau numai o cafea, dar sunt și zile cu 4 sau 5. Depinde cât de LOW este energia mea și contează și dacă o savurez povestind cu cineva drag. De multe ori mă surprind doar mirosind cafea proaspăt prăjită. Dimineți aromate.

Până acum ceva ani era de ajuns o cană de cafea. Mai mult cantitate decât de calitate, însă de vreo 4 ani prefer, fie un espresso scurt, fie unul mediu. La fel, cantitatea de zahăr s-a tot diminuat, până a cam dispărut din cafelele băute. Bine, câteodată mai simt nevoia de un pic de zahăr, recunosc.

Adesea prefer să beau cafeaua simplă, fără lapte sau zahăr, cu un pahar de apă plată lângă, după fiecare gură de cafea iau și o gură de apă, simțind altfel savoarea, aroma cafelei.

Zilele de week-end sunt cele mai mișto pentru că pot bea cafeaua în tihnă pe terasa casei, energizându-mă pentru lucruri pe care e musai să le începi și să le termini prin curte. Mereu este ceva de făcut, iar în week-end ai cam vrea să te odihnești după zilele de muncă, însă dacă îmi prepar cafea energizantă – Etolia, de exemplu – s-a terminat cu odihna, că numai de stat nu-mi mai arde. 

Gardul de vopsit? Cum să nu?! Hai că nu este prea mult, în vreo două – trei ore e gata. Căști cu muzică dubstep în urechi și… cu energie lovim, vorba cântecului. Pensulă, vopsea și timp care se scurge rapid.

Ce? Gazonul de tuns? Păi, ce nu m-apuc eu de el? Stai să mai iau o gură de cafea Etolia și se rezolvă și gazonul. Păi, ce poate fi așa greu să pornesc în lung și-n lat cu mașina de tuns gazonul?

Păi, și dacă tot te apuci de gazon, tot te duci cu el la găinușele din spatele curții să mai ciugulească și ele? Vezi să le dai și niște boabe, să le pui apă, să cauți și niște ouă pe-acolo… d-astea, ca la curte.

Ești pe energie, așa? Fă din paleții ăia pe care tot îi ții prin curte, niște mobilier de grădină. Da, mai ia o gură de cafeaua aia bună, bagă o apă și dacă tot mai ai ceva vopsea de la gard, vopsește paleții, dar nu înainte de a le da o formă, de a-i aranja pentru a fi mai usor de montat.

Însă diminețile cele mai tari și mai importante rămân zilele din timpul săptămânii de lucru. Mă trezesc, mă dau jos din pat, merg ca un somnambul până espressor și apăs pe butoanele alea care-mi vor da șansa de a mă bucura de o cafea perfectă. Da, am investit într-un espressor ce râșnește cafeaua boabe pe loc, pentru o aromă desăvârșită.

De cele mai multe ori mă trezesc mirosind cafeaua înainte de a lua prima gură din ea. Da, amintiri cu iz de cafea din copilărie, perioada aia lipsită de griji și cu bucurie din orice.

Mă activez instant după prima gură de cafea Etolia. Ochii mi se deschid și încep să văd, mă simt ca Adam când a mușcat din mărul primordial. Numai că nu sunt gol, nu mai sunt ca-n tinerețe, pe zbucium, așa. Bine, nu am ajuns nici la pijamaua aia in dungi verticale, total lipsită de ceva wild and sexy. Sunt in the middle, cum s-ar zice.

Ce nu m-am activat destul?
Să mai iau o gură, zic. Bineînțeles că micuțele găinușe mă așteaptă cu mâncare și apă, pisicuțele la fel, Zara, cățelușa familiei vrea pe afară, soția vrea sa-i curăț și ei un pic mașina, să-i pun și niște lichid de prabriz, fii-mea vrea și ea un pahar de lapte cald, dar la ea în cameră, gunoiul trebuie scos la poartă pentru că e ziua în care se ridică.  A, se ridică și cel selectiv, deci, dacă mai e ceva de selectat, e momentul, Mandache!

Cam așa începe o zi ”normală” pentru mine, dar nu pornesc din prima, la ”sfert” cum se zice, fără o cafea bună. De-aia am grijă să comand de la Kfea.ro, primul și cel mai mare Coffee Shop online din România, cafea boabe Etolia, proaspăt prăjită și cu grijă ambalată la cutie, pentru a se păstra prospețimea până la utilizare.

Secretul lor e că această cafea se aduce verde în țară și se prăjește aici, tocmai pentru a te bucura rapid de prospețime, de nivel maxim de aromă. Nouă cel mai mult ne place cea espresso și Indonesia Java Blawan, arabice 100%, proaspăt prăjite.

Acesta este secretul energiei mele din fiecare zi, așa încep și așa și termin câteodata, mai ales că seara am timp să trag câte un video și pe canalul meu de YouTube. Da, acolo este cu energie bună, pentru că eu, noi, toți #CuEnergieLovim.

Articol scris la o cafea pentru Kfea.ro si Superblog 2021
Foto: arhiva personala

One Reply to “#CuEnergieLovim mi se trage zilnic de la o cafea perfectă, cu iz de poveste sinceră”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.