Everybody In The Casa Mare

Titlul face referire la vestita piesa a celor de la Zdob si Zdub, Casa mare fiind locul in care ne simtim bine, cu mic, cu mare, in familie sau cu prietenii. Casa este locul in care se intampla cele mai frumoase povesti, cele mai interesante experiente si poate inseamna atat un Start cat si un Sfarsit.

Nu poti trai linistit daca ai casa mare si sotia frumoasa, zice o vorba (proverb popular). Ok, dar ce te faci daca acea casa trebuie sa o incalzesti pe timp de iarna, ca doar nu oi sta prin “tarile calde”. Iar daca o sotie frumoasa o mai incalzesti cu o vorba frumoasa, o atitudine de gentleman si o floare d-aia de merge la coracon, cu o casa mare si frumoasa, sa zicem, n-o poti pacali cu vorbe.

Cum zicea si un chinez batran de prin Ardeal: “La casa omului e musai sa arda un lemn in soba ca altfel vine iarna mai devreme”. Ce o fi vrut sa zica poetul, probabil ca se intelege, asa ca pune mana de prin primavara sa aduni niscaiva vreascuri si lemne adevarate pentru iarna urmatoare, ca sa nu-i dai greu lui Busu de la Meteo.

Da, stiu, tu ai casa cu incalzire pe centrala cu gaz, incalzire in pardoseala, radiatoare, panouri radiante si alte inginerii care sa-ti asigure un confort mai mult decat decent, ba ai scos chiar si certificat energetic pentru locuinta ta.

Foarte bine! Stii cum se sune: “La casă n-ai certificat? Nici la pret nu-i ridicat.” Sau cum am auzit acum doua zile, mergand pe la niste targuri de locuinte: “Baga un auditor energetic in casa si o sa ai nevasta mai calda si mai frumoasa.” Da, glume de auditori, ce sa zic. 🙂

Cert este ca de cand mi-am construit o casa, respectand toti pasii unei constructii durabile, cu maxim de eficienta energetica pentru materialele utilizate, viata mea si a familiei mele s-a inbunatatit vizibil, chiar daca veneam dintr-un bloc de locuinte care era destul de recent construit.

Chiar radeam in zilele in care ma vedeam cu nenea constructoru’ pe santier ca “o sa ai o casa atat de calduroasa incat iarna o sa iesiti si o sa mancati pe terasa”, desi terasa nu va fi inchisa, desigur. Noi am optat, conform bugetului avut, pentru o casa pe structura de beton si fier, cu material neportant, BCA sau “beton celular autoclavizat, daca vrei sa pari interesant”, la exterior termoizolarea fiind facuta cu polistiren de zece centimetri. Era mai buna, vata bazaltica, dar, cum ziceam, bugetul nu prea ne-a permis. Deci, nu ne-am intins.

Acum asteptam iarna ca sa spunem povesti la gura sobei, sa mai bagam un lemn in foc, sa ne invelim cu o patura pentru a intra in spiritul emotiilor de iarna, in timp ce savuram un vin sau o tuica fiarta. Nu de alta, dar casa desi va fi una calduroasa, va avea nevoie de noi, oamenii, si de trairi intense ca odinioara.

Articol scris pentru SuperBlog 2018

 

 

One Reply to “Everybody In The Casa Mare”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.