Povestire de la Cucuietii din Deal

The Winter Is Coming… stii vestita replica din Game of Thrones care tot circula pe net. Sa va zic una bucata de intamplare, legat de iarna ce (bineinteles) ne bate la usa. Si la portiera.
Eram acum vreo doi ani, cu tata plecat cu masina la “Cucuietii din Deal”. Stii locatia. Cum iesi din “Cucuietii dinn Vale” faci dreapta si urci putin. Un deal, practic. 🙂
Eram la niste rude intr-o vizita cu niste treburi. Plecasem de la campie si ajunsesem la munte. Era cam ca acum. Plecasem pe o temperatura de vreo 20 de grade. La munte tot cald, dar stii cum e la munte peste noapte. Si o noapte din aia tarzie de sfarsit de toamna. Frig.
Eram cu masinuta noastra, Loganul familiei. Avea vreo 4 ani, o aveam de noua. Mergea brici. Bine zis, mergea. 🙂

Dupa noaptea cu temperaturi cu un minus acolo, aruncat asa la misto, ia de mai porneste masina. Dau contact, luminile din bord se aprind! Asa portocalii cum sunt ele, le iubesc. Atata timp cat nu-mi arata nu stiu ce erori sau defecte pe la motor. Dau sa pornesc motorul si face un PAC! sec.
Huh?! Ce e asta? Nici nu apuc sa gandesc ca luminile din bord se si sting. CUM? Nu o mai vazusem asa niciodata Nu stiam ce sa fac. Mai dau o cheie… nimic.
“Ba, ce dra… are?”  Gata, s-a stricat pentru prima data! Ma dau jos, ca gata mi-au furat bateria si mai ramasese ceva curent prin circuite…
Ma uit sub capota. Bateria acolo. Da, deci nu-i bateria…  Adica este la locul ei si bine ca este, dar ce s-a dus?

Il sun pe tata sa vina la masina ca-i groasa. La o Dacie veche mai ai ce sa-i faci dar la una de generatie de dupa 2005, ce sa-i faci? Impingi pana la service.
Vine tata cu zambetul pe buze: Ce i-ai facut? Eu ii povestesc ce s-a intamplat. EL se scarpina-n ceafa. Zice sa deschid capota. Pai bateria este acolo, ca m-am uitat. El zice ca s-o vada si el.
Se uita el la baterie si-mi arata un punct pe ea:

 – Uite, vezi asa? Aici trebuia sa vezi o lumina verde.
– Ce lumina verde? E un spiridus in baterie si da la pedale?
– Nu ma, este un senzor, un indicator care iti arata ca bateria este incarcata. Tu vezi luminita verde?
– Hai, lasa-ma cu senzorul tau… Nu e nicio lumina verde.
– Pai insemana ca-i descarcata.
– Cum sa fie descarcata, ca nu am lasat farurile aprinse si bateria e noua.
– Cum sa fie ma, noua? E originala si e de cand masina. Afara e frig si gata i-a sosit sfarsitul. Trebuie schimbata. cat mai e cald merge, dar daca vine frigul… PA!

Da, verdictul era cat se poate de dur, trebuia s-o punem la cabluri de la o alta masina ca s-o pornim si sa nu o mai lasam pem masina. Plecam acasa si cautam baterie s-o cumparam si s-o inlocuim.
Mama, care conduce si ea, era siderata. La fel ca mine. Pai, nu era noua?  🙂

Da, nu-ti dai seama cand te lasa bateria auto. Poti sa dai vina pe alternator sau pe orice de sub capota daca nu te pricepi.
Cum e sa te lase cand ai mai mare nevoie de masina? Te grabesti, e o situatie in care trebuie sa fi cu masina undeva neaprat sau esti undeva si nu o poti lasa, nu ai bani la tine de o baterie noua etc. Se pot intampla multe.
Nu suntem specialisti. Uni sunt, dar majoritatea, nu. Iar ca femeie la volan… Sa mai zic ca trebuie sa si cari bateria aia grea daca ar fi s-o cumperi de urgenta. Vanzatorul iti da ce ai nevoie, dar o baterie auto cantareste cateva kilograme bune. vreo 15-20 kilograme. Si cine ti-o monteaza? Stii s-o montezi? Si esti sigur ca e bine?

552310042Atunci la “Cucuietii din Deal” am invatat cum e cu bateria. Acsa cand am ajuns, am mers cu tata si am luat o alta baterie. Am colindat cateva magazine si am dat pana la urma de un magazin baterii auto’. Nu toti au pe stoc. Si nu stii ce marca sa iei… Oare baterii ieftine insemana si si bun?  Care-i pretul pietii? Asta pe care o aveam era o baterie auto Rombat, sa luam tot la fel?

Vezi, dileme. Trebuie sa fi prevazator. Mergi din timp la un service sa-ti faci verifcicarea inaintea sezonului rece.
Pont 1: unii comercianti accepta sa dai si bateria la schimb si in unele situatii si ai parte si de reducere. in felul asta se si colecteaza dupa standard.

PONT 2 si cel mai bun: ai auzit de BateriiAuto.net? E simplu. Intri pe net, pe site. Iti alegi bateria potrivita chiar si cu sfatul unuia dintre inginerii lor, Ei ti-o vor livra oriunde ai nevoie de ea. Si mai mult de atat, in Bucuresti pot veni si sa ti-o si monteze. Preturi mici si sfaturi utile gasiti pe site. Bagati un ochi si ciuliti urechea. Dati si mai departe sa stie lumea, ca nu stii cand…
Winter Is Coming. 🙂

bateriiautonet-300x171
Articol energizat pentru SuperBlog 2015

 

One Reply to “Povestire de la Cucuietii din Deal”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.